Τζον Κατσιματίδης: Υποψήφιος δήμαρχος Νέας Υόρκης;

Φαίνεται ότι έφτασε η μεγάλη στιγμή για τον Ελληνοαμερικανό, καθώς έγινε γνωστό ότι ο νυν δήμαρχος Bloomberg δεν θα ξαναείναι υποψήφιος.Εδώ και χρόνια, ο ομογενής Τζον Κατσιματίδης (John Catsimatidis) βρισκόταν ανάμεσα στα ονόματα εκείνα που «έπαιζαν» για το χρίσμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης.

Σε συνέντευξή του με την Daily News, ο ομογενής επιβεβαίωσε τις φήμες περί υποψηφιότητάς του με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Όπως ο ίδιος είπε, η μόνη περίπτωση να αποσυρθεί θα ήταν αν έβαζε υποψηφιότητα ο Επίτροποςτης Αστυνομίας, Raymond Kelly.

Σήμερα, βρίσκεται στην θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας τροφίμων Red Apple Group και είναι από τους πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΣΥΡΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ 

 

Ο Τζον Κατσιματίδης, από  τη Νίσυρο, βρέθηκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και κατόρθωσε να είναι σήμερα στην περίφημη λίστα του Forbes με τους κροίσους της Αμερικής, με περιουσία που ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κανείς δεν το φανταζόταν, πως το παιδάκι που έφτασε στη άλλη άκρη του κόσμου σε ηλικία μόλις 6 μηνών θα γινόταν ένα παράδειγμα για τους Ελληνες που κυνηγούν το όνειρό τους…

 Τα πρώτα χρόνια

Οι γονείς του φθάνοντας στη Νέα Υόρκη,  έμειναν αρχικά σε ένα νοικιασμένο διαμέρισμα στην 135η οδό στο Χάρλεμ. Ο πατέρας του εργάστηκε  ως σερβιτόρος σε διάφορα εστιατόρια, ενώ η μητέρα του η Δέσποινα  αφιερώθηκε στην ανατροφή του. Μεγαλώνοντας, ο Τζον Κατσιματίδης φοίτησε στο  Brooklyn Tech και στη συνέχεια να NYU. Ενώ ήταν ακόμα στο κολλέγιο, εργαζόταν στο μανάβικο ενός φίλου της οικογένειας,  στην οδό 137η & Broadway.

Πρώτο βήμα ένα μικρό παντοπωλείο

Εκεί σε αυτό το μικρό μανάβικο,  γεννήθηκε και η ιδέα να ανοίξει το δικό του μικρό παντοπωλείο. Ενα όνειρο που έγινε πραγματικότητα,  στην οδό Broadway και 99th Street στο Μανχάταν, με την επωνυμία “Seven Eleven”.  Αυτό το μικρό παντοπωλείο σύντομα κατάφερε να γίνει το διάσημο σούπερ-μάρκετ  Red Apple. Το 1986 η αλυσίδα με την επωνυμία  Gristedes  εξαπλώθηκε σε όλη την Αμερική, με 400 υποκατασήματα. Λίγα χρόνια αργότερα, αγοράζει την πετρελαϊκή εταιρία  SemGroup LP, που εδρεύει στο Τάλσα της Οκλαχόμα .

Στην συνέχεια δημιούργησε την επιχείρηση  United Air Flee που μισθώνει εταιρικά τζετ, αλλά και  την Ελληνοαμερικάνικη εφημερίδα Hellenic Times.

Επενδύσεις κάνει όμως και στο real estate σε Νέα Υόρκη , New Jersey και  Φλόριντα.

Κοντά στην Ομογένεια

Ο Τζον Κατσιματίδης,  συμμετέχει ενεργά σε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα,  ενώ δημιούργησε και το Ιδρυμα Υποτροφιών John Catsimatidis (Ταμείο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Σχολή Stern of Business) .

Η γυναίκα του Margo, που την γνώρισε ενώ την είχε γραμματέα του, είναι επίσης ενεργό μέλος σε πολλές φιλανθρωπικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων του Ιδρύματος  Alzheimer και του Ιδρύματος  Πάρκινσον. Έχουν δύο παιδιά,  τον Ανδρέα και τον Ιωάννη. Ο Ανδρέας που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης παντρεύτηκε στις 4 Ιουνίου 2012, την Christopher Cox  εγγονή του Ρίτσαρντ Νίξον.

Η οικογένεια Κατσιματίδη είναι μέλος  της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.  Ο Τζον Κατσιματίδης, έχει επίσης τιμηθεί με το Ellis Island Medal of Honor. (Τα στοιχεία για την πορεία του Τ. Κατσιματίδη, προέρχονται από ρεπορτάζ της Ρ. Κοτσέτα).

SHARE