Τα σκουπίδια πνίγουν την Κέρκυρα – Παρέμβαση Τσίπρα ζητούν οι πολίτες

skoupidiaΕπιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς απέστειλαν την Πέμπτη (30/6) 231 Κερκυραίοι με την οποία καλούν τον Αλέξη Τσίπρα να “επέμβει δυναμικά ώστε το νησί να βρει την ηρεμία του”, περιγράφοντας, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα στα σκουπίδια, ενώ κάνουν λόγο για την ανάγκη απόδοσης ευθυνών.

Η επιστολή, προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Πολιτισμού, με κοινοποίηση στους τοπικούς βουλευτές, τον Περιφερειάρχη και το Δήμαρχο έχει ως εξής:

“Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Πολιτισμού

σας γράφουμε για το ζήτημα των απορριμμάτων της Κέρκυρας που δυστυχώς χρονίζει και δυστυχώς όπως βαίνει η κατάσταση θα υπάρξουν και τα χειρότερα.

Δυστυχώς οι κάτοικοι, κάποιοι ζουν στην Νιρβάνα τους, κάποιοι είναι άτολμοι και απλά περιμένουν λύση μέσα από τα social media, κάνοντας κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά ποτέ δεν μπαίνουν στις αιτίες και να ζητήσουν ευθύνες, άλλοι δε συνεχίζουν να απορρίπτουν τα σκουπίδια τους κατά συνείδηση και γιατί όχι στο «γείτονα».

Το πρόβλημα «απορρίμματα» στη Κέρκυρα είναι χρόνια και όχι σημερινό.

Ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι έχει κορεσθεί προ καιρού και μάλιστα η Ελλάδα πληρώνει και πρόστιμα για τη χρήση του. Ποτέ δεν έγινε σωστή διαχείριση απορριμμάτων παρά τα κονδύλια που εδόθησαν.

Ο χρυσοπληρωμένος ΧΥΤΑ Λευκίμμης δεν λειτούργησε ποτέ, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κατέστρεψε τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό με ζημιά περί τα 250.000 ευρώ , μάλλον δολιοφθορά που φυσικά ο υπαίτιος δεν βρέθηκε ποτέ, γενικά δεν θέλουν να δουλέψει αφού υπάρχει θέμα περιβαλλοντολογικών προβλημάτων και υδροφόρου ορίζοντος, άρα έχουμε εδώ μείζον ζήτημα που χρήζει διερεύνησης.

Ποιος επέλεξε το μέρος, ποιος έκανε τη μελέτη, υπάρχει μελέτη περιβαλλοντολογικών όρων; Πώς αφού φτιάχτηκε ο ΧΥΤΑ λοιπόν ανακαλύφθηκε ότι θα κάνει κακό στο περιβάλλον;;

Δεν πρέπει να επιληφθεί κάποιος Εισαγγελέας ώστε να διερευνηθεί αν έγινε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος σε ένα έργο το οποίο ουδέποτε λειτούργησε και πιθανόν ουδέποτε θα λειτουργήσει.

Κάποιοι μάλιστα ωφελήθηκαν με αποζημιώσεις από απαλλοτριωθείσες εκτάσεις, οι οποίες εκτάσεις έγιναν χώροι του ΧΥΤΑ που ίσως δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει.

Εδώ λοιπόν έχουμε λανθασμένη απόφαση κάποιας Αρχής η οποία πρέπει τουλάχιστον να ελεγχθεί αν υπήρχε σκόπιμα δόλος.

Στην ίδια κατηγορία με τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης σε αυτό το δύσμοιρο νησί είναι και οι ποδηλατόδρομοι όπου έχουν δαπανηθεί 2.5 εκ. ευρώ από Ευρωπαϊκές πιστώσεις αλλά ποδηλατόδρομοι δεν λειτουργούν στο νησί.

Δυστυχώς κάθε έργο στο νησί γίνεται αποσπασματικά χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες , με αποτέλεσμα είτε να ταλαιπωρούνται κάτοικοι (βλέπε έργο Πεζόδρομου που βρέθηκαν σε ομηρεία κάτοικοι της παλιάς πόλης μνημείου), είτε δεν παραλαμβάνονται ποτέ λόγω μη σωστής κατασκευής του έργου (βλέπε ποδηλατόδρομοι) αφού δεν εφαρμόστηκε ποτέ η συγκοινωνιακή μελέτη.

Ακόμη και το νέο Κτήριο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ με χρηματοδότηση από το Jessica έχει τα προβλήματά του κυρίως πρόσβασης και δημιουργίας συγκοινωνιακού φόρτου.

Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,

Μια δράκα Κερκυραίοι σας ζητούμε να επέμβετε δυναμικά, ώστε αυτό το νησί των 110.000 ψυχών, να βρει την ηρεμία του, να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους αυτούς που τόσα χρόνια σπαταλούν δημόσιο χρήμα και δεν έκαναν τα αυτονόητα, σε ένα νησί που επί μισό αιώνα, ενώ έχει τη μεγαλύτερη βροχόπτωση, το πόσιμο νερό είναι ανύπαρκτο, με αποτέλεσμα να πίνουμε εμφιαλωμένο πλουτίζοντας τους διάφορους επιχειρηματίες, σε ένα νησί που βρωμάει και ζέχνει γιατί οι κάτοικοί του στη πλειοψηφία τους είναι απαίδευτοι στο τομέα «σκουπίδι», ανακύκλωση δεν γίνεται και όλα τα περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού, στείλτε κάποιον να βάλει τάξη και να αποδώσει ευθύνες. Νισάφι πιά!!!».

ΠΗΓΗ: corfupress.com

SHARE