Τα σενάρια για κρατικοποίηση τραπεζών, οι μικρομέτοχοι, οι insiders και το Χρηματιστήριο

ELLINIKES TRAPEZESΤο γεγονός ότι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο «όριο» του «καλύπτω – δεν καλύπτω»  το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου που θα γίνουν τον Μάιο, έχει δημιουργήσει – και λογικά – σενάρια κρατικοποίησης. Αν ισχύσουν  αυτά τα σενάρια, για κάποιες από τις τράπεζες, απόλυτα λογικό είναι να χάσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομέτοχοι (αλλά και οι  μεγαλομέτοχοι) ακόμα περισσότερα χρήματα από όσα έχουν χάσει μέχρις στιγμής «επιμένοντας τραπεζικά» στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το θέμα, όπως τίθεται, με τα νούμερα, είναι εξαιρετικά σοβαρό. Και λογικά, οι κάτοχοι τραπεζικών μετοχών, δικαιούνται, αν μη τι άλλο, μια σοβαρή ενημέρωση από τις διοικήσεις των τραπεζών. Κυρίως αυτών, που είναι στη λίστα των “βασικών υπόπτων”.

Μήπως όμως είναι πολύ νωρίς για να έλθει η … καταστροφή; Το ερώτημα αυτό έχει βάση, καθώς, παρατηρώντας τη συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, δε φαίνεται πως οι insiders έχουν ιδιαίτερα ανησυχήσει. Αν αυτοί έβλεπαν την καταστροφή που βλέπουν κάποιοι αναλυτές, λογικό δεν είναι να είχαν φύγει με… ελαφρά πηδηματάκια;

Ιδομεν.

SHARE