Τα …”πακέτα” για την Κύπρο, τώρα αρχίζουν! Δείτε τις προβλέψεις της Societe Generale που σοκάρουν

Cyprus Financial CrisisΟι πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας μετά την συμφωνία διάσωσης που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο eurogroup, δεν είναι καθόλου αισιόδοξες.

Η απόφαση των ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου συνοδεύεται με μέτρα σκληρής λιτότητας και μαζικής απομόχλευσης της οικονομίας της χώρας.

Η οικονομολόγος της Societe Generale, Michala Marcussen, επισημαίνει ότι ο κυπριακός τραπεζικός κλάδος θα συρρικνωθεί βίαια ώστε να φτάσει στον ευρωπαϊκό μέσο όρο έως το 2018. Μπορεί ο κλάδος να σώζεται με αυτά τα μέτρα που θα ληφθούν άμεσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σωθεί και η οικονομία, αναφέρει χαρακτηριστικά η Marcussen η οποία προβλέπει πως η Κύπρος θα χρειαστεί περισσότερα πακέτα διάσωσης στο μέλλον.

Επίσης, το κυπριακό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 20% έως το 2017. Αυτή η εκτίμηση είναι πολύ μετριοπαθής, αν λάβει κανείς υπόψιν του και το σοκ που υπέστη η οικονομία την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και η πολιτική αστάθεια που προκλήθηκε από τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών. Οι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία θα αυξηθούν ενόσω η κυβέρνηση εφαρμόζει τα μέτρα που απαιτούνται για την εκταμίευση της βοήθειας, συμπληρώνει η Marcussen.

 

SHARE