Τα πέντε σενάρια της Goldman Sachs για τo 2014

outlook_2014

H Goldman Sachs αποτιμά τα μακροοικονομικά δεδομένα από τη χρονιά που πέρασε και προχωρά σε προβλέψεις για το 2014:

Οι αναπτυγμένες αγορές ανακάμπτουν

Το 2014 πρόκειται να αυξηθεί το Α.Ε.Π στις Η.Π.Α με ρυθμούς άνω του 3%, με την Ευρώπη αργά αλλά σταδιακά να βρίσκεται και εκείνη σε τροχιά ανάκαμψης. Η GS προβλέπει ότι το επενδυτικό κλίμα αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το 2014, ενώ εκτιμά ότι οι τιμές των μετοχικών αγορών καθώς και τα επιτόκια των ομολόγων αναμένεται να κινηθούν υψηλότερα.

Αμετάβλητα επιτόκια κεντρικών τραπεζών

Οι τέσσερις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες, BoE, BoJ, FED, ECB αναμένεται να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια δανεισμού, προκειμένου να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν σταθερότητα στα βασικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών μέχρι και το 2016.

Αυξημένες πιθανότητες για πτώση στα εμπορεύματα 

Η τράπεζα προβλέπει πτώση 15% για τα μέταλλα του χρυσού, του χαλκού και του σίδερου. Οι τιμές στην αγορά ενέργειας αναμένεται να σταθεροποιηθούν με σημαντικές πιθανότητες να δούμε ακόμη και υποχώρηση στις τιμές της ενέργειας παγκοσμίως.

Πίεση στις αναπτυσσόμενες αγορές το 2014

Οι αγορές χωρών με υψηλά ελλείμματα, υψηλό πληθωρισμό και αδύναμους θεσμούς πιέστηκαν σημαντικά το 2013 ανάμεσα στις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες αγορές. Η πίεση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2014. Αγορές με πιο σταθερή οικονομική πολιτική όπως εκείνες της Βραζιλίας και της Ινδίας πρόκειται να επηρεαστούν λίγο. Αντίθετα, αγορές χωρών που αντιμετωπίζουν ανισορροπίες (όπως η τουρκική) θα αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Σταθερότητα για τη ανάπτυξη της Κίνας

Μετά την αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της Κίνας, οι επενδυτές θορυβήθηκαν από τα σημάδια επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Λόγω όμως του γενικότερα καλού κλίματος που αναμένεται να επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία το 2014 οι επενδυτές αναθεώρησαν και αυτοί με τη σειρά τους στόχους τους. Οι αναθεωρημένοι ρυθμοί ανάπτυξης που αναμένονται στο 7,5% για το 2014, κρίνονται πλέον ως ικανοποιητικοί ,εφόσον επιτευχθούν.

 

SHARE