Τα μηνύματα Μέρκελ – Ολάντ στον Τραμπ – Πρόθεση για συνεργασία αλλά και… καρφιά

 

German Chancellor Angela Merkel (R) and the new French president Francois Hollande arrive to address a press conference at the German Chancellery on May 15, 2012 in Berlin. Francois Hollande meets Angela Merkel for their first talks on the debt crisis as Greece's future in the eurozone appears uncertain before giving a news conference and sharing a working dinner. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρότεινε σήμερα στον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “μια στενή συνεργασία” βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον σεβασμό για τον άλλον. 

“Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ”, δήλωσε η καγκελάριος στο Βερολίνο.

Με καθυστέρηση συνεχάρη τον Τραμπ ο Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «ανοίγει μια περίοδο ανασφάλειας». «Θα πρέπει να αντιμετωπίσω την περίοδο αυτή με διαύγεια και σαφήνεια» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε: « Οι ΗΠΑ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για τη Γαλλία. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ειρήνη, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι οικονομικές σχέσεις και η προστασία του πλανήτη. Για όλα αυτά τα θέματα θα αρχίσω χωρίς καθυστέρηση συζητήσεις με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση που θα αναλάβει από τις 20 Ιανουαρίου».

Ο Γάλλος πρόεδρος εξήγησε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει τις επαφές με «εγρήγορση και διαφάνεια, γιατί ορισμένες θέσεις που πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την προεκλογική εκστρατεία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με βάση τις αξίες και τα συμφέροντα που έχει η Γαλλία με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «η νέα κατάσταση που δημιουργήθηκε από την αμερικανικές εκλογές απαιτεί περισσότερο από ποτέ μια δυνατή Γαλλία, ικανή να αναλάβει τις ευθύνες της παντού ανά τον κόσμο». «Η νέα αυτή κατάσταση απαιτεί μια ενωμένη Ευρώπη, ικανή να εκφράζεται και να ασκεί την πολιτική της παντού όπου θίγονται τα συμφέροντά της ή οι αξίες της, όπως η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική συνοχή, η μάχη κατά της φτώχειας. Η εκλογή αυτή, περισσότερο παρά ποτέ μας οδηγεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αυτές που αναλογούν στη Γαλλία με πλαίσιο την Ευρώπη. Η Γαλλία πρώτα απ’ όλα και η Ευρώπη μαζί της» τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ.

SHARE