ΤΣΙΠΡΑΣ: Η πρόταση Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα – Η πρότασή μας ισχύει αν ρυθμιστεί το χρέος

tsipras-

upd: Ουσιαστικά ομόθυμα τα κόμματα απέρριψαν το κείμενο Γιούνκερ ως βάση συζήτησης για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ήταν το συμπέρασμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά την τριτολογία του στη Βουλή .Ωστόσο όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «υπάρχουν στοιχεία που μπορεί να αποτελέσουν σημεία σύγκλισης, όπως τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα».

«Τις επόμενες μέρες θα δικαιωθεί η ελληνική στάση και θέση που είναι συνεπής και ρεαλιστική», εκτίμησε ο Πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι «δίνουμε μία μάχη για λογαριασμό του ελληνικού λαού και ολόκληρης της Ευρώπης.

 

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Ο πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία, προκειμένου να ενημερώσει από το βήμα της Βουλής τους πολιτικούς αρχηγούς, θέλοντας να στείλει πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τονίζοντας πως οι δανειστές δεν έλαβαν υπόψη τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group και πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν κατανοούν ότι οι βουλευτές δεν μπορούν να ψηφίσουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Παράλληλα επανέλαβε πως: “η ελληνική πρόταση δείχνει την βούλησή μας για συμβιβασμό”.

Η συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση διεξάγεται εν μέσω πυκνών πυρών από την αντιπολίτευση για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, αλλά και της παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν τα ανόητα σενάρια περί διεξαγωγής εκλογών, καλώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα για διάλογο εθνικής συνεννόησης. Προφανής στόχος της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, πάντως, την ώρα που στην Αθήνα επικρατεί πυρετός συσκέψεων και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τις αντιπροτάσεις του, είναι να κατευνάσει τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στη λιτότητα, θα αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ θα δίνει και λύση στο πρόβλημα του χρέους.

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα δώσει μία νέα προοπτική στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ευρωζώνη είναι ενιαία και αδιαίρετη.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή βούλησή της για ένα συμβιβασμό, υπογραμμίζοντας πως η πρόταση της Ελλάδας ήταν μια σαφής απόδειξη του σεβασμού της κυβέρνησης στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στους συνομιλητές της.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το κρίσιμο σημείο της διαπραγματεύσεις είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης και να τερματιστεί η σκληρή λιτότητα.

Όπως είπε, πρώτιστο κριτήριο για μια συμφωνία είναι η οικονομική της βιωσιμότητα και σημείωσε πως χρειαζόμαστε μια συμφωνία που θα είναι και λύση, η οποία θα βάζει οριστικά τέλος στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές, πρέπει να υπάρξει μία συνολική λύση για το χρέος και όπως σημείωσε, εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας.

Μάλιστα, αναφερόμενος στη συνέχεια στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν ανέφερε ο κ. Τσίπρας είπε πως η εισήγηση που του παρέδωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ τον εξέπληξε δυσάρεστα.

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν μια πρόταση που δεν αντανακλούσε όσα έχουν συζητηθεί τρεις μήνες τώρα στο Brussels Group.  Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι υπάρχει βουλευτής σε αυτήν την αίθουσα που θα ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή την αύξηση κατά δέκα μονάδες του ΦΠΑ στο ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας «οπισθοχώρηση» τις προτάσεις των δανειστών σε σχέση με όσα έχει συζητήσει η ελληνική πλευρά με τους εταίρους της μέχρι τώρα.

Επίσης, αναφερόμενος στις προτάσεις των πιστωτών ο πρωθυπουργός έκανε λόγιο για μια «κακιά στιγμή για την Ευρώπη» και κάλεσε τους εταίρους να προσχωρήσουν με ρεαλισμό στις θέσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας κάλεσε την αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει αν αποδέχεται
ή απορρίπτει αυτή τη συμφωνία, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «παρά το μεγάλο πισωγύρισμα της προχθεσινής ημέρας», είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι περήφανος για αυτή την σκληρή προσπάθεια, αλλά να είναι και ήσυχος γιατί, όπως είπε, η προσπάθεια αυτή θα φέρει καρπούς.

SHARE