ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Οι μικρομεσαίοι άνοιξαν λογαριασμούς σε Βουλγαρία, Ρουμανία

 banks3Σημαντική αύξηση κατά 10% και 8% παρουσίασαν το 2015 οι τραπεζικές καταθέσεις στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, αντίστοιχα, τη στιγμή που στην Ελλάδα σημειωνόταν νέα «βουτιά» κατά 23%, η μεγαλύτερη από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008, σύμφωνα με την Καθημερινή. 

Ενώ η Ελλάδα εισερχόταν στην τέλεια καταιγίδα, αποτέλεσμα της «διαπραγμάτευσης» του 2015 που στηριζόταν σε αφέλειες του τύπου «θα δώσουν τα λεφτά γιατί δεν τους συμφέρει να διαλύσουμε την Ευρωζώνη», δεκάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διαβλέποντας τους κινδύνους από την επικίνδυνη πορεία της χώρας άνοιξαν λογαριασμούς σε Βουλγαρία – Ρουμανία, μεταφέροντας εκεί κεφάλαια προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Σύμφωνα με τραπεζικές και επιχειρηματικές πηγές, εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και άλλες περιοχές όπως τη Θεσσαλία, απέσυραν τις καταθέσεις τους από ελληνικές τράπεζες και άνοιξαν λογαριασμούς στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Η δημιουργία λογαριασμών τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Ρουμανία είναι εξαιρετικά απλή διαδικασία, καθώς πρόκειται για χώρες-μέλη της Ε.Ε., ειδικά η Βουλγαρία είναι προσβάσιμη ακόμα και με αυτοκίνητο, ενώ όλες οι τράπεζες δέχονται καταθέσεις σε ευρώ. Επιπλέον, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες βρήκαν εύκολα τη σχετική καθοδήγηση τόσο από στελέχη ελληνικών τραπεζών, καθώς οι εγχώριες τράπεζες διατηρούν ισχυρή παρουσία στις δύο χώρες μέσω θυγατρικών, αλλά και μέσω εξειδικευμένων συμβούλων. Ακόμα και ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιώτες μετέφεραν αποταμιεύσεις σε γειτονικές βαλκανικές χώρες, λόγω της ανησυχίας για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση κεφαλαίων σε Ρουμανία – Βουλγαρία δεν έγινε προς θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές, αλλά σε τοπικές και ξένες τράπεζες, καθώς διάχυτος ήταν ο φόβος ότι ένα ατύχημα στην Ελλάδα θα είχε επιπτώσεις και στις εκεί θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών.

Έτσι, την ώρα που η αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση προκαλούσε αλλεπάλληλα εμφράγματα στην οικονομία και στις τράπεζες, είχαμε νέο κύμα μαζικών εκροών καταθέσεων με εκατοντάδες εγχώριες εταιρείες που δημιουργούσαν θυγατρικές και άνοιγαν λογαριασμούς στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία.

Αύξηση καταθέσεων στις τράπεζες τον Αύγουστο λόγω της αυξημένης κίνησης

SHARE