ΤΟ “ΠΑΡΤΙ” 32 ΤΡΙΣ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΤΩΝ OFFSHORE: Ποιοι Ελληνες μεγαλοκαταθέτες κρύβουν αμύθητα ποσά

offshoreΟνόματα χιλιάδων πάμπλουτων που βρίσκονται πίσω από offshore εταιρείες σε όλο τον κόσμο δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Ανάμεσα στους κατόχους των αμύθητων περιουσιών που αναφέρει η Guardian, βρίσκονται ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, η κόρη του δικτάτορα στις Φιλιππίνες και ο πρώην «άρχοντας» του real estate στο Λονδίνο, ο Αχιλλέας Καλλάκης.

Η διαρροή των περίπου δύο εκατομμυρίων email και εγγράφων κυρίως από τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις παγκοσμίως αναφέρει η Guardian στο δημοσίευμα της,, ενώ κορυφαίος πρώην οικονομολόγος υπολογίζει ότι ο πλούτος που βρίσκεται σε φορολογικά κρησφύγετα αγγίζει περίπου τα 32 τρισ. δολάρια.

Τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών, αποκαλύφθηκαν από από τη Διεθνή Κοινοπραξία των Δημοσιογράφων για την έρευνα η οποία εδρεύει στην Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με την Guardian και άλλα διεθνή ΜΜΕ.

Ποιοι είναι οι μεγαλοκαταθέτες στους φορολογικούς παραδείσους

  • Ο Scott Young εκατομμυριούχος συνεργάτης του Ρώσου μεγιστάνα που εντοπίστηκε νεκρός, του Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος βρίσκεται αυτή την στιγμή φυλακή, ενώ ο δικηγόρος του εμφανίζεται να ελέγχει μια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους στην οποία ανήκει ένα πολυτελές αναπτυξιακό πλάνο στη Μόσχα με συνολική αξία περίπου 100 εκατ. δολάρια
  • Ο 44χρονος Έλληνας Αχιλλέας Καλλάκης ο οποίος άνηκε στον στενό κύκλο του Πρίγκηπα Αλβέρτου. Ο Καλλάκης καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη, καθώς μαζί με τον συνέταιρο του Αλεξάντερ Γουίλιαμ είχαν καταφέρει με ψευδή στοιχεία να πάρουν τραπεζικά δάνεια ύψους 922 εκατομμυρίων ευρώ . Η Guardian αποκαλύπτει ότι χρησιμοποίησε εταιρείες μαϊμού με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους προκειμένου να πάρει τα τεράστια δάνεια που πήρε από Βρετανικές και Ιρλανδικές τράπεζες.
  • Ένας από τους χρηματοδότες του Φρανσουά Ολάντ, ο Jean-Jacquers Augier, ο οποίος δημιούργησε μια εταιρεία διανομών στην Κίνα με έδρα τα νησιά Καϋμάν, με τον συνεταίρο του να κατέχει το 25% εταιρείας στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. O Augier, είπε ότι ο συνεταίρος του ήταν ο Xi Shu ένας Κινέζος επιχειρηματίας.

Οι υπόλοιποι που εμπλέκονται σε σκάνδαλα με offshore εταιρείες, είναι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και οι δύο κόρες του, η γυναίκα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Ιγκορ Σουβάλοφ, ο σύζυγος μια γερουσιαστή στον Καναδά καθώς και η κόρη του δικτάτορα στις Φιλιππίνες .

Το δημοσίευμα κλείνει αναφέροντας, ότι περισσότερα από 20 τρισ. δολάρια τα οποία ανήκουν σε μεγιστάνες, είναι πιθανό να βρίσκονται ασφαλισμένα σε offshore εταιρείες σε νησιά όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, όπου διασφαλίζεται η ανωνυμία των καταθετών τουλάχιστον μέχρι τώρα, καθώς πλέον οι πληροφορίες που διέρρευσαν από τα αρχεία της κυβέρνησης του νησιού, έχουν περισσότερα από 200 gigabytes τα οποία καλύπτουν τις οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή εδώ και μια δεκαετία, ενώ έχουν και πληροφορίες για άλλους φορολογικούς παραδείσους όπως τα νησιά Κουκ, το Χονγκ Κονγκ, και η Σιγκαπούρη.

ΤΑ ΝΕΑ: Ελληνες με offshore στις Παρθένες Νήσους

Οι έρευνες για την αποκάλυψη του μυστικού κόσμου των οφσόρ έγιναν σε δεκάδες χώρες. Πρόκειται για μια έρευνα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Εκτός από τον Guardian στην έρευνα συμμετέχουν μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ιταλικές, γερμανικές, γαλλικές, ουκρανική, ινδική, το BBC κλπ.

Tα Νέα αποκαλύπτουν σήμερα ότι στις Παρθένες Νήσους υπάρχουν 103 Ελληνικές εταιρείες φαντάσματα με περιουσία και οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αλλά άγνωστες στις φορολογικές αρχές.

Από τις 103 οφσόρ στις Παρθένες Νήσους μόνο 4 έχουν δηλωθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές, σύμφωνα με τα Νέα. Ο γενικός γραμματέας Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα, αναφέρει ότι προκαλεί μεγάλο προβληματισμό ότι οι ελληνικές οφσόρ είναι έξω από τα ραντάρ των φορολογικών αρχών.

 

SHARE