ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΞΕΝΑ FUNDS – ΤΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΙ – ΖΗΤΟΥΝ ΤΙΜΗ 40 ΣΕΝΤΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ

Τα hedge funds, πολλά από τα οποία έχουν αγοράσει ομόλογα σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των 28 σεντς ανά ευρώ, εμφανίζονται διατεθειμένα να αναζητήσουν υψηλότερη τιμή για να συμμετάσχουν, ενώ άλλα, αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή, πιστεύοντας ότι σε βάθος χρόνου θα πληρωθούν με το 100%.  

 Σύμφωνα με ρεπορτάζ  που δημοσιεύεται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ομόλογα ονομαστικής αξίας ύψους τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ  βρίσκονται, στα χέρια των hedge funds και άλλα περίπου 20 δισ. σε ξένα χρηματοοικονομικά  ιδρύματα.

Χαρακτηριστική είναι δήλωση του Χανς Χιούμες, επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital, το οποίο έχει μπει στο ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τον οποίο συμμετοχή μπορεί να επιτευχθεί εάν η τιμή επαναγοράς είναι κοντά στα 40 σεντς ανά ευρώ.

Την ίδια ώρα, το ιδιαίτερα επιθετικό hedge fund–κολοσσός Elliott Associates (που προβαίνει αυτή την περίοδο σε αναγκαστικές εκτελέσεις διαταγών πληρωμής κατά της Αργεντινής για αθέτηση ομολογιακών συμβατικών υποχρεώσεών της) δεν πρόκειται να δεχθεί άλλη τιμή εκτός από το 100% της ονομαστικής αξίας, σύμφωνα με Ευρωπαίο τραπεζίτη που συμμετέχει στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες.

Ενδεικτική είναι και η περίπτωση του επίσης πολύ μεγάλου hedge fund Third Point, συμφερόντων του Νταν Λεμπ, το οποίο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου είχε χτίσει θέσεις σε ελληνικά ομόλογα με μέση τιμή κτήσης 17 σεντς ανά ευρώ έναντι των 28 που έκλεισαν την προηγούμενη Παρασκευή 23 Νοεμβρίου. Ο Lεμπ έχει δηλώσει ότι δεν θεωρεί πως εμπεριέχεται ρίσκο εξαιτίας του αγγλικού δικαίου στο οποίο υπάγονται τα νέα ομόλογα και της βελτίωσης των μακροοικονομικών θεμελιωδών της χώρας, προϊδεάζοντας ότι δεν βιάζεται να τα πουλήσει.

«Με δεδομένο τον χρόνο, την προσπάθεια και τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στη συγκράτηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, θα ήταν παράλογο να την αφήσουν να βγει», και έτσι η αγορά θεωρεί πως μπορεί να πιέσει για υψηλότερες τιμές από τα 28 σεντς, σημειώνει ο Shahid Ikram, επικεφαλής επενδύσεων της Aviva Investors.

«Γκρίζα περιοχή» χαρακτηρίζει την επαναγορά ο Nικ Σταμένκοβιτς της βρετανικής RIA Capital Markets Ltd, σημειώνοντας ότι η αγορά πιέζει ήδη τις τιμές προς τα πάνω, προεξοφλώντας καλύτερη προσφορά. Η τιμή που συζητείται πλέον ευρέως στις αγορές ως κατώφλι για την όποια επιτυχία είναι τα 35 σεντς.

 

 

SHARE