ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Στους πολιτικούς αρχηγούς το “μπαλάκι” των αποφάσεων – 50% έκπτωση στο φόρο νέων επαγγελματιών- χωρίς τέλος επιτηδεύματος το μπλοκάκι για εξαρτημένη εργασία

Κλείδωσαν οι περισσότερες αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο μετά τη νέα σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Ωστόσο παραμένουν εκκρεμμότητες οι οποίες θα λυθούν σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. 

Τελευταία ενημέρωση: 18:40

Στην τελευταία σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το απόγευμα αποφασίστηκε τα επιδόματα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες να διαμορφωθούν στα 500 ευρώ για κάθε παιδί, προκειμένου να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις από τις αλλαγές που φέρνει η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Σχετικα με τα μπλοκάκια και για όσους έχουν σύμβαση εργασίας καταργείται από το 2013 το τέλος επιτηδεύματος.

Επίσης οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν για τα τρία πρώτα χρόνια με ευνοϊκότερη κλίμακα από αυτή που θα ισχύσει για τους υπόλοιπους. Συγκεκριμένα για εισοδήματα ως 10.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 13%. Από 10.001 έως 50.000 με 26% και πάνω από αυτό το ποσό με 32%.

Ωστόσο παραμένουν ακόμη διαφορές σε ζητήματα όπως είναι η κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων και των ελεύθερων επαγγελματιών τα οποία αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι τα εισοδήματα από ενοίκια να φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει να φορολογούνται αυτοτελώς.

Η ΔΗΜΑΡ διαφοροποιείται επίσης και στο θέμα των ελεύθερων επαγγελματιών ζητώντας να προστεθεί ακόμη ένας φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών όπως επίσης και να προστεθεί ανώτατος φορολογικός συντελεστής στην κλίμακα για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα 45% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ. Προτείνει επίσης την αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων στο 17,5%.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankwars.gr

«Δεν έχω ακόμα τίποτα να πω. Κουβεντιάζουμε με τα κόμματα ακόμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου που είχε συνάντηση το απόγευμα της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό για το τέλος της ΔΕΗ. «Αναγκαστικά, γιατί θα πρέπει να κατατεθεί νομοσχέδιο την επόμενη Τρίτη», πρόσθεσε.

 

Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα γίνει σε δύο φάσεις. «Στην πρώτη φάση πρέπει να εξασφαλίσουμε τα έσοδα για την επόμενη χρονιά και για το 2014. Αυτό είναι ένα μίνι φορολογικό που πρέπει να κατατεθεί μέχρι 11 Δεκεμβρίου. Σε δεύτερη φάση, μέχρι τα μέσα του 2013 θα πρέπει να καταθέσουμε το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, για τη φορολογική διοίκηση και τη φοροδιαφυγή», εξήγησε. Αναφερόμενος στις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα που περιλαμβάνονται στη πρώτη φάση της μεταρρύθμισης ο υπουργός υποστήριξε ότι τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ ωφελούνται σημαντικά. «Το 80% του κόσμου ανήκει στην κατηγορία αυτή. Είναι μια σημαντική ελάφρυνση γι’ αυτούς», σημείωσε.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Τη μείωση στις  φορολογικές κλίμακες και την επέκταση του αφορολόγητου, προβλέπει το νέο φορολογικό που προτείνει η κυβέρνηση. Εντάσσει στη φορολογητέα μάζα όσους έως σήμερα δεν φορολογούταν (αγρότες και επαγγελματίες) και ευνοεί την επιχειρηματικότητα, μέσω της μείωσης των συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

Με το νέο σύστημα, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο κατά 92 εκατ. ευρώ, 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα, θα φορολογηθεί από το 2014 (οικονομική δήλωση 2015) το αγροτικό εισόδημα που φοροδιαφεύγει, όχι ως εισόδημα του Έλληνα αγρότη, αλλά ως «μαύρο» εισόδημα των μεσαζόντων. Η εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνεται από την κυβέρνηση, θα μειώσει επιτέλους την τιμή των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι.

Τέλος, ευνοούνται, μέσω σημαντικής μείωσης της φορολογίας, οι μικρομεσαίοι εισοδηματίες από ενοίκια, ενώ αυξάνουν ελαφρώς οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα.

Ειδικότερα:

Αυξάνεται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους από 5.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ. Και ειδικά για τους χαμηλόμισθους που θα παίρνουν ολόκληρη την απαλλαγή.

Όλοι οι φορολογούμενοι με εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα έχουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Μειώνονται οι συντελεστές σε 3 αντί των 8 σήμερα, με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης να διαμορφώνεται στο 40% για τα εισοδήματα από 40.000 ευρώ και άνω.

Σήμερα, με 45% φορολογούνται όσοι δηλώνουν εισόδημα 100.000 ευρώ και άνω, ενώ με 40% φορολογούνται οι άνω των 60.000 ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για τα εισοδήματα του 2011, με βάση τους συντελεστές αυτούς η φορολόγηση αφορούσε 2.600 φορολογούμενους που δήλωσαν 140.000 ευρώ και άνω, ενώ 6.800 δήλωσαν πάνω από 100.000 ευρώ και 11.500 δήλωσαν πάνω από 40.000 ευρώ.

Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς, με συντελεστή πολύ μικρότερο, διαμορφώνοντας σημαντικό όφελος για όσους συμπλήρωναν το εισόδημά τους από μισθωτή εργασία με ενοίκια (με το σημερινό καθεστώς τα έσοδα αυτά φορολογούνταν με συντελεστή 40%).

Πλέον, με το αυτοτελές σύστημα θα φορολογούνται με 10% τα εισοδήματα από ενοίκια, διαμορφώνοντας, για παράδειγμα, κέρδος για έναν μέσο μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ και 9.000 ευρώ από ενοίκια, 2.250 ευρώ (πριν στο συνολικό εισόδημα των 35.000, τα 9.000 των ενοικίων είχαν φόρο 3.150 ευρώ, ενώ με το νέο σύστημα θα έχει φόρο μόλις 900 ευρώ).

Φορολογούμενοι με παιδιά:

Α) Οι πολύτεκνοι (150.000 οικογένειες) λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 450 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ή 50 ευρώ το μήνα, ανά παιδί, στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά. Έτσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά, και με φορολογητέο εισόδημα ως 33.000 ευρώ καθαρά (χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις υπέρ τρίτων) θα παίρνει στο εξής συνολικά 2.910 ευρώ το έτος (1.350 από το πολυτεκνικό [450 επί 3 παιδιά] και 1.560 ευρώ από την ενίσχυση παιδιών [40 για το πρώτο, 40 για το δεύτερο και 50 ευρώ για το τρίτο] αντί των 1.584 σήμερα [528 ανά παιδί]).

Β) Το επίδομα τέκνων που θεσπίζει η κυβέρνηση βοηθά 869.000 οικογένειες, οι οποίοι σήμερα δεν παίρνουν κανένα είδους βοήθημα.

Αύξηση της φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων (από 10% σε 15%). Για κατάθεση 10.000 ευρώ με μέσο επιτόκιο 3%, ο τόκος διαμορφώνεται στα 300 ευρώ το έτος και ο φόρος από την φορολόγησή του στα 45 ευρώ το χρόνο, από 30 ευρώ σήμερα.

Αγρότες: Από το 2014 (εισοδήματα 2014, δήλωση το 2015) οι 1.000.000 που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων – εξόδων (εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα). Σήμερα, 1.000.000 φορολογούμενοι, δηλώνουν εισόδημα 9 δισ. ευρώ και πληρώνουν φόρο για αγροτικά εισοδήματα (1,1 δισ. από τα 9 δισ.) μόλις 115 εκατ. ευρώ, αφού φορολογούνται αποκλειστικά με βάση τα τεκμήρια. Από αυτούς, οι 715.000 έχουν κυρίως άλλα εισοδήματα (από μισθωτές εργασίες ή ελευθέρια επαγγέλματα) και κάποια αγροτικά εισοδήματα (δηλώνονται κατά μέσο όρο 260 ευρώ τον χρόνο!, που συνιστά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή).

Με το νέο σύστημα, οι αγρότες θα δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, αφού για παράδειγμα θα απαιτούν από τους εμπόρους να τους κόβουν τιμολόγιο με τις πραγματικές τιμές για τα προϊόντα που πωλούν, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές για τον τελικό καταναλωτή. Με αυτό τον τρόπο, επισημαίνεται, πατάσσεται επιτέλους το «μαύρο χρήμα» από το κύκλωμα των μεσαζόντων.

Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, από τα 500 ευρώ τον χρόνο στα 650 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά, που θα επιφέρει η αύξηση της εισφοράς σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις (συνολικά 235 εκατ. ευρώ) θα διοχετευθούν στην ενίσχυση των πολυτέκνων (από 3 παιδιά και άνω) με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται στο 32,8% από το 40% σήμερα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankwars.gr

Στη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα τεθεί σήμερα το απόγευμα προς συζήτηση το φορολογικό νομοσχέδιο. Οι αντιδράσεις των κομμάτων, τι αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο επίκεντρο είναι οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και τα επιδόματα για τα παιδιά. Στόχος είναι οι τροποποιήσεις στην κλίμακα φορολογίας να μην επιβαρύνουν μικρά και μεσαία εισοδήματα ενώ οι αλλαγές στα επιδόματα για τα παιδιά να είναι ευνοικότερες για μεγάλο αριθμό φορολογούμενων και ιδιαίτερα για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους όπως άλλωστε προβλέπουν και οι κατευθύνσεις που δόθηκαν από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προς το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται ήδη μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια που θα μπορούσαν, να καλύψουν τις όποιες απώλειες εσόδων για το δημόσιο από τις ευνοικότερες αλλαγές που εξετάζονται στην κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και για τους φορολογούμενους με παιδιά. Μεταξύ των σεναρίων αυτών είναι η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή η αύξηση του συντελεστή του φόρου ακίνητης περιουσίας για τους φορολογούμενους με ακίνητα μεγάλης αξίας που θεωρούνται και οι επικρατέστερες σε σχέση με την αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων η οποία, αν και έχει πέσει στο τραπέζι, δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Σημειώνεται ότι σήμερα το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται τους ελεύθερους επαγγελματίες και ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί έως και την ερχόμενη Τρίτη οπότε το φορολογικό νομοσχέδιο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλη με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών.

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την 13η αποστολή εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων, προέκυψε από την εκκαθάριση 5.593. 450 δηλώσεων, συνολικός φόρος 6, 8 δις ευρώ , εκ των οποίων τα 5,1 δις ευρώ αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τα 1,367 δις ευρώ την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και 293 εκατ ευρώ το τέλος επιτηδεύματος. Πρόκειται για το σύνολο σχεδόν των φορολογικών δηλώσεων αφού απομένουν λίγες ακόμη για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση.

Αναζητείται λύση για το τέλος ακινήτων

Ακόμη ένα πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι αυτό του τρόπου πληρωμής του ειδικού τέλους ακίνητης περιουσίας ύστερα από την δικαστική απόφαση που ανατρέπει την μέχρι τώρα είσπραξή του από τη ΔΕΗ. Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο είναι η αποστολή των ειδοποιητηρίων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάων και η καταβολή του στις εφορίες. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα αφενός για τους φορολογούμενους αφετέρου για να μην προκληθούν προβλήματα στη ροή των προγραμματισμένων εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

 Κριτική από τα κόμματα για το φορολογικό

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο, ο πρωθυπουργός και οι  εκπροσώπους των κομμάτων της κυβέρνησης  προσπαθούν να βρουν το νέο φορολογικό νομοσχέδιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν αυστηρή κριτική, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι όποιες αλλαγές δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και γενικά των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Ειδικότερα, επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το σχεδιαζόμενο φορολογικό σύστημα, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι αυτό «εντάσσεται στη συνολική μνημονιακή πολιτική εξόντωσης των ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων και βίαιης αναδιανομής του πλούτου».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν, ενώ μένουν στο απυρόβλητο οι έχοντες και κατέχοντες», πως «καταστρέφουν κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα της οικονομίας, στοχοποιώντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα λουκέτα και τις απολύσεις» και ότι «καταδικάζουν στη φτώχεια και στην ανέχεια πλατιά στρώματα της κοινωνίας, την ίδια στιγμή που δεν έχουν καμία πολιτική βούληση να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να φορολογήσουν τον πλούτο». «Είναι επικίνδυνοι. Κάθε μέρα που περνά με αυτήν την κυβέρνηση στην εξουσία είναι καταστροφή για τον τόπο και τους ανθρώπους του» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Λάθος να ανοίγουν νέα μέτωπα με την κοινωνία» λέει ο Ευ.Βενιζέλος για το φορολογικό

Εξαιρετικά κρίσιμες για το θέμα της οικονομίας, χαρακτήρισε τις ημέρες που διανύουμε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), εκφράζοντας, παράλληλα, τη στήριξη του Κινήματος στο θέμα της επαναγοράς των ομολόγων και τονίζοντας ότι δεν πρέπει να θιγούν οι ισορροπίες του προγράμματος του Φεβρουαρίου του 2012.

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι λάθος να ανοίγουν νέα μέτωπα με την κοινωνία, «όπως αυτά που ανοίγει το κυοφορούμενο φορολογικό». Οι όποιες αλλαγές, είπε, δεν μπορούν να γίνονται σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων και γενικά των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Σημείωσε, δε, ότι το φορολογικό μπορεί να κατατεθεί εμπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν δεκτές ολοκληρωμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Και συμπλήρωσε ότι δεν χρειάζεται να θιγεί η ισχύουσα φορολογική κλίμακα και πως είναι αδιανόητο ένα φορολογικό σύστημα να αδικεί τον πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που, όπως είπε, συνιστά δυσμενή μεταχείριση για άτομα με αναπηρία και ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση νόμου που «θα καλύπτει τα κενά σε σχέση με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες».

Πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προτάσεις με τη μορφή τροπολογιών στην ίδια την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και, παράλληλα, ζήτησε να προχωρήσει η συζήτηση και για τις άλλες προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ.  Αναφερόμενος στις «ασύμμετρες επιθέσεις» που δέχεται το Κίνημα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σκυλιάζουν αυτοί που βλέπουν πως το λαβωμένο ΠΑΣΟΚ είναι ο καταλύτης των εξελίξεων» και επισήμανε ότι αυτές οι επιθέσεις επιφέρουν βλάβες στην παράταξη και το πολιτικό σύστημα, η σταθερότητα του οποίου αλλά και της κυβέρνησης, όπως είπε, εξαρτάται από το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε αναφορά στις «ραγδαίες» εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να ξαναστρέψουμε το ενδιαφέρον μας και στην εξωτερική πολιτική, η ενασχόληση με την οποία έχει υποβαθμιστεί στη συνείδηση των πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης».  Συγκρίνοντας τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής Ελλάδας και Κύπρου, είπε ότι το κυπριακό πρόγραμμα είναι χειρότερο από το ελληνικό. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα την Αίγυπτο, είπε ότι είναι κρίσιμη χώρα για την Ελλάδα λόγω του ζητήματος οριοθέτησης της ΑΟΖ.

Για τα εσωκομματικά ζητήματα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ αρχίζει και διαμορφώνει τη δική του ατζέντα, ενώ, προσέθεσε ότι η παράταξη πρέπει να οδηγηθεί στο συνέδριο με γρήγορους ρυθμούς. «Έχει τεράστια σημασία», είπε «να γίνει το συνέδριο ώστε να θεσμοθετηθεί το ΠΑΣΟΚ, να αποπροσωποποιηθεί και να λειτουργεί σαν “κανονικό” ευρωπαϊκό κόμμα». Ανακοίνωσε, δε, ότι θα προηγηθεί συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ που θα αποτελέσει το προοίμιο του νέου πολιτικού λόγου και για το Κίνημα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το Σαββατοκύριακο πρέπει να συγκροτηθούν όλες οι νομαρχιακές επιτροπές του Κινήματος και μέχρι τη Δευτέρα η παράταξη να βρίσκεται σε πλήρη οργανωτική διάταξη. Ο ίδιος θα πάρει μέρος το Σάββατο στη συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη και την Κυριακή στις Σέρρες.

Τέλος, έδωσε το σύνθημα για «φυγή προς τα εμπρός», τονίζοντας ότι έως το συνέδριο το ΠΑΣΟΚ θα έχει αλλάξει τη συγκυρία.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της βίας, αλλά και της Χρυσής Αυγής. «Η καταδίκη της βίας πρέπει να είναι απόλυτη χωρίς προϋποθέσεις και αιρέσεις» ανέφερε, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ο κ. Βενιζέλος προσέθεσε πως καμία από τις παρατάξεις που είχαν την ευθύνη των γεγονότων του 2008 δεν δικαιούται να δημιουργεί συνθήκες τεχνητής πόλωσης και κανείς δεν δικαιούται πάνω στο θάνατο ενός παιδιού «να οικοδομεί φτηνή κομματική τακτική». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ικανοποίηση για την αντίδραση της Χρυσής Αυγής, απέναντι στην πρωτοβουλία που είχε παρουσιάσει τη Δευτέρα κατά της ρατσιστικής, ξενοφοβικής και κοινωνικής βίας. Παράλληλα, καταδίκασε απερίφραστα την προ ημερών βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αναφέροντας, ωστόσο, ότι αυτό της έδωσε αφορμή να εξαπολύσει νέες, προκλητικές φραστικές επιθέσεις, όπως είπε, κατά των θεσμών.

ΚΚΕ

Δύο βασικούς άξονες συσπείρωσης και πάλης για το φορολογικό προτείνει το ΚΚΕ στους μισθωτούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ανέργους, μεγάλο τμήμα των επαγγελματιών εμπόρων, επιστήμονες, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες με τον πρώτο άξονα να περιλαμβάνει:

  • Πραγματική και δραστική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζών και των μεγαλεμπόρων με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη
  • Κατάργηση των αφορολόγητων αποθεματικών και των λεγόμενων αναπτυξιακών φοροελαφρύνσεων
  • Κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους εφοπλιστές.
  • Φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

Ο δεύτερος άξονας που προτείνει το ΚΚΕ περιλαμβάνει:

  • Κατάργηση όλων των άμεσων φόρων «που πνίγουν και εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους»
  • Λήψη μέτρων προστασίας των εργατικών λαϊκών οικογενειών
  • Άμεση κατάργηση των χαρατσιών, των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα
  • Λήψη μέτρων προστασίας για τους ανέργους, νέους μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες και ανακούφιση από τα «ληστρικά δάνεια των τραπεζών»

Στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ επισημαίνεται ότι «τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παγιδευτούν στο πώς θα μοιραστούν ανάμεσά τους τα νέα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, δεν πρέπει να παγιδευτούν από την προπαγάνδα της συγκυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ περί δήθεν νέας αρχής για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, δίκαιης κατανομής των βαρών κλπ»

 

SHARE