Συνάντηση Τσίπρα με τον πρόεδρο του κολοσσού Alibaba για επενδύσεις στην Ελλάδα

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο του διεθνούς κολοσσού Alibaba Τζακ Μα, είχε το πρωί στη Σαγκάη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. 

Η Αlibaba ειναι μια πλατφόρμα διαδικτυακών πωλήσεων που είναι προσανατολισμένη σε μικρές επιχειρήσεις και ειδικά σε νέους επιχειρηματίες που ξεκινούν start up εταιρίες. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται 10 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Προσφέρει υπηρεσίες από καταναλωτές προς καταναλωτές, επιχειρήσεις προς καταναλωτές και επιχειρήσεις προς επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Alibaba, Τζακ Μα, ήταν η δραστηριοποίηση της εταιρίας στην Ελλάδα, γεγονός που θα δώσει σε παρά πολλές μικρές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε διεθνές επίπεδο.

Ειδικότερος στόχος της συνεργασίας είναι:

*Η επιμόρφωση των Ελλήνων επιχειρηματιών στις online υπηρεσίες.

*Η τόνωση των εξαγωγών από ελληνικές επιχειρήσεις στην Κίνα.

Ο Τζακ Μα ξεκαθάρισε μάλιστα ότι την ενδιαφέρει η εξαγωγική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στην τεράστια κινεζική αγορά και όχι η εισαγωγή κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα και η αποφασιστική ενίσχυση της τουριστικής κίνησης από την Κίνα προς την Ελλάδα.

Ο Τζακ Μα που, ας σημειωθεί, ήρθε από τις ΗΠΑ στη Σαγκάη ειδικά για να συναντηθεί με τον κ. Τσίπρα, εκτίμησε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα μπορεί να ανέβει από τους 130.000 στο 1.000.000. Όπως είπε μάλιστα ο Τζακ Μα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διευκολυνθεί η χορήγηση βίζας στους Κινέζους τουρίστες.

Το πρόβλημα που υπάρχει είπε ο πρόεδρος της Alibaba είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί να γίνεται δεκτή στην Ελλάδα η ειδική κάρτα Alipay, με την οποία η εταιρία εφοδιάζει τους Κινέζους τουρίστες για τα ταξίδια τους στο εξωτερικό.

 

Α.Τσίπρας – Σαγκάη: Το αφεντικό της Cosco ανακοίνωσε επιπλέον επενδύσεις 500 εκατ. σε κρουαζιέρα και προβλήτα 1