Δεν πήγε στις Βρυξέλλες το πολυνομοσχέδιο – ΥΠΟΙΚ: Έχουμε και plan B αλλά κανείς δεν θέλει ρήξη

brussel_group

 

 

Δεν κατατέθηκε  τελικά χθες  στους θεσμούς το πολυνομοσχέδιο – σκούπα της κυβέρνησης, το οποίο στοχεύει στο να ξεμπλοκάρει η συμφωνία με τους πιστωτές. 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι πρέπει  πρώτα να ενημερωθεί το υπουργικό συμβούλιο και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Τονίζουν επίσης ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν τη συμφωνία, σημειώνοντας ωστόσο ότι σε περίπτωση ρήξης η κυβέρνηση έχει σχέδιο, το οποίο φυσικά δεν θα αποκαλύψουν τώρα.

Σήμερα στις 15:30, ώρα Ελλάδας, θα συνεδριάσει το Euro Working Group στις Βρυξέλλες, ενώ αύριο το πρωί ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Euro Working Group  ο επικεφαλής του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης. Σκοπός των διαπραγματεύσεων σε όλα τα επίπεδα είναι η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

Το πολυνομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση με βάση τη «λίστα Βαρουφάκη», στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, θα τεθεί υπόψη του Brussels Group, το οποίο θα συνεδριάσει σήμερα, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνεδρίαση της «πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης», χθες στη Βουλή, προσθέτοντας ότι στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται μόνον τα 18+8 σημεία της «λίστας Βαρουφάκη».

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο νομοσχέδιο δεν θα περιληφθούν οι ρυθμίσεις για την προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και τα «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι όποιες συζητήσεις για το ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς θα γίνουν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης του Ιουνίου και μάλλον πριν από το τέλος του συγκεκριμένου μήνα. Εξάλλου, ο ίδιος διέψευσε εκ νέου τη φημολογία για δήθεν επιβολή έκτακτης εισφοράς.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθεί και στο Euro Working Group, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί μετά το Brussels Group.

Σημειώνεται ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όσο και το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσαν την επιβολή έκτακτης εισφοράς.

 

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

 

Σε διάψευση των πληροφοριών που έκαναν λόγο για την επιβολή έκτακτης εισφοράς η οποία θα περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκλειδώσει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. 

Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα 30.000 ευρώ και πάνω.

 

Πολυνομοσχέδιο με την προσδοκία να ψηφιστεί και να οδηγήσει σε μερική εκταμίευση των δόσεων που εκκρεμούν ετοιμάζει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχουν συμφωνηθεί ακόμη οι διατάξεις του με τους δανειστές της χώρας.

Μετά την πρώτη χθεσινή συνεδρίαση της νέας διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα περιέχει μέτρα από τη «λίστα Βαρουφάκη», με τον υπουργό, κ. Γ. Βαρουφάκη, να δηλώνει ότι το πολυνομοσχέδιο θα είναι έτοιμο σήμερα και θα συζητηθεί την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο.

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

1. Εκτακτη εισφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει κάποιου είδους έκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.

2. Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).

3. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

4. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).

5. Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).

6. Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.

7. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.

8. Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι τα κριτήρια θα είναι «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά θα είναι υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, καθώς η αλλαγή τους είναι ένα μέτρο που θα εξεταστεί τον Ιούνιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον φόρο διανυκτέρευσης σε πολυτελή ξενοδοχεία, που εξετάστηκε τις τελευταίες ημέρες. Τα μέτρα αυτά ενδεχομένως να αποτελέσουν «μαξιλάρι» σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν σε μεγάλο δημοσιονομικό κενό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως τώρα να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.

Από την άλλη πλευρά, στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται μέτρα με τα οποία υπάρχει σύγκρουση με τους δανειστές. Ειδικότερα:

1. Εργασιακά. Η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει σε αυτή τη φάση σε αύξηση του κατώτατου μισθού ή αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

2. Ασφαλιστικό. Δεν θα περιλαμβάνονται η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και η καταβολή 13ης σύνταξης.

3. Δεν θα υπάρχει ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και τη δημιουργία «κακής τράπεζας» (Bad Bank).

«Το νομοσχέδιο έχει δικές μας πρωτοβουλίες και ελπίζω να συμφωνηθούν. Αν συμφωνήσουμε μπορεί να είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης χθες, ενώ πρόσθεσε ότι «θέλουμε να υπάρξουν νομοσχέδια για να απεγκλωβιστούμε από θέματα που συμφωνούμε». Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, κ. Ευ. Τσακαλώτος, ανέφερε χθες ότι η νέα πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης θα λάβει αποφάσεις «επί θεμάτων που εκτιμάμε ότι μπορούν να περάσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα ή το υπουργικό συμβούλιο», αναδεικνύοντας το δύσκολο των πολιτικών χειρισμών στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκης, δήλωσε χθες ότι «η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου». Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι κινούμαστε προς την κατεύθυνση μιας σταδιακής συμφωνίας, αλλά πρόσθεσε ότι εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε η συμφωνία θα μεταφερθεί για τον Ιούνιο. Σε αυτό το σενάριο, πάντως, αβέβαιη είναι η χρηματοδότηση της χώρας, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους δεν μπορούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες της χώρας.

 

SHARE