Στο χαρτί η “συμφωνία – τελεσίγραφο” των δανειστών – Σκληρές γραμμές σε εργασιακά, ασφαλιστικό

tsipras-lagard-draghiΣτη σύνταξη του προσχεδίου για την Ελλάδα, το οποίο θα έχει τη μορφή τελεσίγραφου, προχωρούν οι δανειστές, σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, στη βάση και όσων συζητήθηκαν χθες κατά τη συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Λαγκάρντ – Ντράγκι – Γιούνκερ στο Βερολίνο.

ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί γεφύρωσαν τις διαφορές τους μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Βερολίνο. Οι δύο πλευρές συμφωνούν στο να πιέσουν την Ελλάδα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ενώ το ΔΝΤ χαλάρωσε την πίεσή του για δέσμευση από την πλευρά των Ευρωπαίων, όσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, όσον αφορά το εργασιακό και τα ασφαλιστικά.

Σε δημοσίευμά της αργά το βράδυ της Δευτέρας η εφημερίδα Die Welt. μετέδωσε ότι  υπάρχουν ενδείξεις συμβιβασμού της Ελλάδας στο ζήτημα των συντάξεων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Die Welt, ο Έλληνα πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειξε την ετοιμότητά του να κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά στις περικοπές των συντάξεων και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος ανέφερε πως εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Συνεδριάζει σήμερα το Brussels Group, αύριο το Euro Working Group

Εν τω μεταξύ, στις 4 το απόγευμα θα συνεδριάσει το Brussels Group προκειμένου να εξεταστεί η νέα πρόταση που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση χθες, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group.

Η συνεδρίαση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, στον απόηχο της χθεσινής πενταμερούς συνεδρίασης στο Βερολίνο.

Πάντως πηγές που επικαλείται το Reuters ανέφεραν ότι η ελληνική πρόταση δεν περιλαμβάνει νέες υποχωρήσεις από την Ελλάδα για το εργασιακά και το ασφαλιστικό, ζητήματα “κλειδιά” για να κλείσει η συμφωνία.

 

 

SHARE