ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ: Δύσκολα θα αποδειχθεί ενοχή Παπακωνσταντίνου, λέει η Handelsblatt

apokaluptikoi-dialogoi-sti-diki-papakwnstantinou.w_l

Το μεσημέρι της Πέμπτης θα συνεχιστεί η δίκη του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την λίστα Λαγκάρντ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δικάζεται κατηγορούμενος ότι διέγραψε τα ονόματα των συγγενών του από τη λίστα Λαγκάρντ απειλώντας ζημία 1,9 εκ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο

Στην έναρξη της δίκης του πρώην υπουργού Οικονομικών ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου αναφέρεται ανταπόκριση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «η πτώση του Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε όταν η τότε γαλλίδα ομόλογός του Christine Lagarde του επέδωσε το καλοκαίρι του 2010 ένα CD. Αυτό περιείχε τα ονόματα χιλιάδων Ελλήνων που διατηρούσαν λογαριασμούς στη θυγατρική του τραπεζικού κολοσσού HSBC στη Γενεύη. Ο Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να τοποθέτησε το CD στον υπολογιστή του υπουργικού του γραφείου.
Ανακάλυψε τα ονόματα τριών συγγενών του, αντέγραψε τα αρχεία σε ένα στικάκι USB και έσβησε τα τρία ονόματα.  Το αυθεντικό CD εξαφανίστηκε από τότε δίχως ίχνη, υπάρχει προφανώς μόνο το νοθευμένο αντίγραφο».

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, σε περίπτωση που ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κριθεί ένοχος, απειλείται με πολυετή κάθειρξη.

«Όμως, η απόδειξη ότι αντέγραψε και νόθευσε τη ‘Λίστα Λαγκάρντ’ ενδέχεται να μην είναι εύκολο να στοιχειοθετηθεί.  Καθότι το νοθευμένο μέσο αποθήκευσης πέρασε, όπως φαίνεται, από πολλά χέρια».

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο ειδικό δικαστήριο ο Γ. Παπακωνσταντίνου – “Είμαι αθώος”

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ακροαματική διαδικασία στο Ειδικό Δικαστήριο με μοναδικό κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα για τη φερόμενη διαγραφή που διέπραξε από τη «λίστα Λαγκάρντ» τριών ονομάτων συγγενικών του προσώπων.

Παπακωνσταντίνου: Είμαι αθώος, αρνούμαι τις κατηγορίες

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έπειτα από παραίνεση του προέδρου δήλωσε: «Είμαι αθώος, αρνούμαι κατηγορηματικά όλες της κατηγορίες».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη φωτογράφιση, αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος τού απάντησε ότι είναι δημόσιο πρόσωπο και πρόσωπο της επικαιρότητας. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, εισήλθε στο Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου -κατόπιν σχετικής άδειας- από το γκαράζ προκειμένου να αποφύγει τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογράφους.

Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), ο οποίος αναφέρθηκε στους ελέγχους που πραγματοποίηθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Δεύτερος μάρτυρας κατέθεσε ο Παν. Μαντούβαλος, το στέλεχος του ΣΔΟΕ που έκανε τον έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως κατέθεσε ο κ. Μαντούβαλος, τού δόθηκε κατά τη διαδικασία της προανάκρισης στικάκι (usb) το οποίο περιείχε 2.059 αρχεία. Στη συνέχεια, στην ανάκριση εντάχθηκε ενα σιντι (sd) που στάλθηκε από τη Γαλλία, το οποίο περιείχε όμοια στοιχεία με το στικάκι, αλλά το σιντί είχε επιπλέον τρία αρχεία, που αφορούσαν τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρότεινε να εξεταστούν επιπλέον τρεις μάρτυρες, ενώ η εισαγγελέας της Έδρας Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, πρότεινε να εξεταστούν εννέα ακόμη μάρτυρες. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να απαντήσει στις προτάσεις εξέτασης νέων μαρτύρων.

Στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, εκεί όπου το 1991 είχε γίνει η δίκη για την υπόθεση Κοσκωτά, όπου διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία βρίσκονται η μητέρα και η σύζυγος του Γ. Παπακωνσταντίνου.

SHARE