Στουρνάρας προς κλινικάρχες: Κουρευτείτε και μετά…ελάτε!

STOURNARASΕκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών επισκέφθηκαν χθες τον υπουργό Οικονομικών για το θέμα των χρεών του ελληνικού κράτους προς τις επιχειρήσεις τους. Ο υπουργός, όπως  λένε οι πληροιφοριες, τους διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα υπάρχουν μετά την καταβολή της δόσης, αλλά πριν εκταμιευτούν, θα πρέπει να περάσουν από τον….κουρέα του υπουργείου Υγείας! Πρώτα θα γίνει «κούρεμα» των οφειλών  και μετά η πληρωμή του ποσού.

ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ

«Κούρεμα» από 8%-20% θα υποστούν τα παλαιά χρέη του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).Το «κούρεμα» δεν αφορά σε φαρµακοποιούς και  φαρµακοβιοµηχανίες, λόγω άλλων  µειώσεων που, ήδη, έχουν πραγµατοποιηθεί, όπως το claw back (επιστροφή ποσών από φαρμακοβιομηχανίες) και rebate (επιστροφή χρημάτων από τα φαρμακεία ανάλογα με τον τζίρο τους). Αφορά όμως τους γιατρούς που αντιδρούν έντονα, όπως και τις κλινικές και  τα εργαστήρια εξετάσεων

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) κάνει λόγο για άνιση μεταχείριση των ιατρών σε σχέση με τον φαρμακευτικό και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της  ολικής αναστολής παροχής υπηρεσιών στον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς στους εκατομμύρια ασφαλισμένους του. Εκτιμούν δε ότι το «κούρεμα» των ποσών που οφείλονται για ιατρικές υπηρεσίες θα στοιχίσει στον κλάδο περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Συνολικά οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τα έτη προ του 2011 ανέρχονται σε 1, 9 δις ευρώ.

 

SHARE