«Στον αέρα» η επένδυση στο γκολφ Αφάντου της Ρόδου – Αρχαιολογικός χώρος! – Τι απαντά το υπουργείο

afantoyΕρώτηση καταθέτουν ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας και ο Τομεάρχης Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων της Ν.Δ κ. Κώστας Καραμανλής για το ζήτημα που ανέκυψε με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει, ως αρχαιολογικό χώρο, 10.000 στρέμματα στο Αφάντου της Ρόδου, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την ματαίωση μιας επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και του τιμήματος των 42,1 εκ. ευρώ, που θα εισέπραττε το Ελληνικό Δημόσιο με τη συμφωνία.

Οι κ. κ. Κόνσολας και Καραμανλής επισημαίνουν ότι πρόκειται για μία απόφαση απόλυτου παραλογισμού αφού κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος μια περιοχή, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη τεκμηρίωση.

Όπως σημειώνουν «προκαλεί ερωτηματικά ο χρόνος που επελέγη για να εκδοθεί και να δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση αλλά και οι σκοπιμότητες που τη συνοδεύουν.

Είναι σαφές ότι εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση αλλά και για τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει σε
όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Σε κοινή τους δήλωση, ο Κώστας Καραμανλής και ο Μάνος Κόνσολας, αναφέρουν:

«Καλούμε την Κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση, που δεν έχει
κανένα έρεισμα και καμία νομιμοποιητική βάση.

Όλοι αποδεχόμαστε την ανάγκη προστασίας των αρχαιολογικών χώρων. Που ακούστηκε όμως να χαρακτηρίζεται αρχαιολογικός χώρος μια τεράστια έκταση
10.000 στρεμμάτων, μόνο και μόνο για να ματαιωθεί μια επένδυση που θα αποφέρει άμεσα έσοδα 42,1 εκατομμυρίων ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο και θα
δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας;

Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και ο χρόνος που επελέγη για τη λήψη και τη δημοσιοποίησή της, αναπόφευκτα δημιουργούν υποψίες και
ερωτηματικά.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι όμηρος των ιδεοληψιών των ακραίων στοιχείων της. Κρατά όμως όμηρο και την ίδια
τη χώρα.

Στέλνει συνεχώς αρνητικά μηνύματα σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και την ίδια στιγμή – με μεγάλη ευκολία – επιβάλλει νέα μέτρα και
νέους φόρους στους Έλληνες πολίτες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης των δύο Βουλευτών, που κατατίθεται αύριο το πρωί στη Βουλή.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
1.Κύριο Υπουργό Οικονομικών
2.Κύριο Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
3.Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

ΘΕΜΑ : « Το Υπουργείο Πολιτισμού , με απόφαση του, οδηγεί στη ματαίωση της συμφωνίας και της επένδυσης στο γκολφ Αφάντου».

Κύριοι Υπουργοί,
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση επιβάλλει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, υπονομεύει επενδυτικές πρωτοβουλίες και συμφωνίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Υπάρχει το πρόσφατο παράδειγμα με τον ΟΛΠ, όπου μετά τη συμφωνία που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Ναυτιλίας ουσιαστικά την αμφισβήτησε στέλνοντας αντιφατικά μηνύματα.

Διάσταση απόψεων για τις ιδιωτικοποιήσεις καταγράφηκε ανάμεσα στον Υπουργό Εργασίας και στον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.

Αυτό που συνέβη όμως με την αξιοποίηση της έκτασης του γκολφ στο Αφάντου της Ρόδου ξεπερνά κάθε λογική.

Όπως όλοι γνωρίζουν υπάρχει ήδη συμφωνία με δύο επενδυτές, η οποία αναμενόταν να υπογραφεί και να αρχίσει η υλοποίηση της μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του νέου ειδικού χωροταξικού σχεδίου για το ακίνητο.

Αρχικά το Υπουργείο Πολιτισμού είχε θέσει ζήτημα για την περιοχή Ερημοκάστρου, συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων, την οποία θεωρούσε ως αρχαιολογική περιοχή. Οι επενδυτές συμφώνησαν να εξαιρεθεί η συγκεκριμένη έκταση και να μην υπάρχει δόμηση.

Εντελώς αιφνιδιαστικά όμως το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε απόφαση με την οποία χαρακτηρίζει ως αρχαιολογικό χώρο ολόκληρη σχεδόν την περιοχή του Αφάντου.

Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό, κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος μια περιοχή 10.000 στρεμμάτων, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και χωρίς να υπάρχει τεκμηρίωση.

Με πολύ απλά λόγια, δεν επιχειρείται μόνο η ματαίωση της επένδυσης στη συγκεκριμένη έκταση του γκολφ αλλά δεσμεύονται ιδιωτικές περιουσίες σε ολόκληρη σχεδόν την περιοχή του Αφάντου.

Εκτός βεβαίως από το γεγονός ότι υπονομεύεται οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Προκαλεί ερωτηματικά ο χρόνος που επελέγη για να εκδοθεί και να δημοσιοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση αλλά και οι σκοπιμότητες που τη συνοδεύουν.

Είναι σαφές ότι εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση αλλά και για τα αρνητικά μηνύματα που εκπέμπει σε όλους όσοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας.

Προκαλεί επίσης ερωτηματικά η θετική εισήγηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Θέτει εμπόδια στην αξιοποίηση της περιοχής του γκολφ Αφάντου και την ίδια στιγμή παραχωρεί αρχαιολογικούς χώρους της Κω σε ΜΚΟ.

Η απόφαση αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, υπονομεύει τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και ουσιαστικά απαγορεύει την υλοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τους επενδυτές για την αξιοποίηση της έκτασης του γκολφ στο Αφάντου.

Πρόκειται για μία επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας ενώ και το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει 42,1 εκατομμύρια ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης.

Τίθεται επίσης ζήτημα για τις μελέτες που έχουν ήδη εκπονήσει οι επενδυτές αλλά και για τη διαγωνιστική διαδικασία, αφού ενδέχεται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο.
Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Ποια είναι η νομιμοποιητική βάση της συγκεκριμένης απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού, που χαρακτηρίζει αρχαιολογικό χώρο μια ολόκληρη περιοχή 10.000 στρεμμάτων ενώ μέχρι σήμερα ουδέποτε είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα.

2. Έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση το αρνητικό μήνυμα που εκπέμπει σε όσους η ίδια καλεί να επενδύσουν στην Ελλάδα;

3. Γνωρίζει η κυβέρνηση ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος της ματαίωσης μιας επένδυσης 300 εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίες ενώ και το Ελληνικό Δημόσιο θα εισέπραττε 42,1 εκ. ευρώ με την υπογραφή της συμφωνίας; Εάν προκύψουν αστικές ευθύνες αποζημιώσεων, ποιος θα τις επωμιστεί;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μάνος Κόνσολας, Βουλευτής Δωδεκανήσου

Κώστας Καραμανλής, Βουλευτής Σερρών

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

“Η προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομίας αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση του κράτους, που έχει κωδικοποιηθεί στον αρχαιολογικό νόμο (Ν.3028/2002). Ο χαρακτηρισμός περιοχών ως αρχαιολογικών χώρων αποτελεί την κύρια προληπτική πράξη για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου προστασίας, η οποία καταρχάς δεν συνεπάγεται γενική εκ των προτέρων απαγόρευση δόμησης ή εκτέλεσης κάποιου έργου, αλλά επιβάλλει την υποχρέωση παροχής σχετικής άδειας του Υπουργού Πολιτισμού για την εκτέλεση των έργων και την αρχαιολογική παρακολούθησή τους.

Ως αρχαιολογικοί χώροι νοούνται εκτάσεις οι οποίες περιέχουν ή στις οποίες υπάρχουν ενδείξεις ότι περιέχονται αρχαία μνημεία ή αποτέλεσαν ή υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτέλεσαν από τους αρχαιοτάτους χρόνους έως και το 1830 μνημειακά οικιστικά ή ταφικά σύνολα. Οι αρχαιολογικοί χώροι περιλαμβάνουν και το απαραίτητο ελεύθερο περιβάλλον που επιτρέπει στα σωζόμενα μνημεία να συντίθεται σε ιστορική, αισθητικά και λειτουργική ενότητα (άρθρο 2, πργ.γ). Οι αρχαιολογικοί χώροι κηρύσσονται, οριοθετούνται ή αναοριοθετούνται με βάση τα δεδομένα αρχαιολογικής έρευνας πεδίου ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου (άρθρο 13, πργ. 1)

Συνεχιζόμενες αρχαιολογικές έρευνες στην παράκτια θέση του Αφάντου αποκαλύπτουν αρχαιότητες που δείχνουν ότι η περιοχή απετέλεσε το πεδίο ανάπτυξης μιας ακμάζουσας κοινωνίας κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια έως και την πρώιμη βυζαντινή περίοδο με έντονη εμπορευματική και εξαγωγική δραστηριότητα, που σύμφωνα με την αρχαιολογική επιστήμη σχετίζεται με τον αρχαίο δήμο των Βρυγινδαρίων και τις πόλεις της ροδιακής Περαίας.

Ο αρχαιολογικός χαρακτήρας της περιοχής αποτυπώνεται στον χαρακτηρισμό του αρχαιολογικού χώρου του Ερημοκάστρου το 1999 για την προστασία των μέχρι τότε αρχαιοτήτων (παλαιοντολογικά ευρήματα,  τοιχισμένη ακρόπολη, ταφές, οικιστικά κατάλοιπα) και στον καθορισμό Ζωνών Προστασίας το 2000.

Για την πρόσφατη αναοριοθέτηση, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 21 Απριλίου στο Φ.Ε.Κ. (70/ΑΑΠ) είχε ήδη συγκροτηθεί φάκελος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού βάσει των πρόσφατων αρχαιολογικών ερευνών (ταφές των προϊστορικών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, αρχαίες βιοτεχνικές εγκαταστάσεις με κτιριακές υποδομές και κλιβάνους που χρονολογούνται από την ελληνιστική περίοδο έως και την ύστερη αρχαιότητα). Τα όρια της αναοριοθέτησης καθορίστηκαν με κριτήριο τις παλιότερες ανασκαφές, τις νεώτερες αρχαιολογικές έρευνες με αφορμή την παρακολούθηση έργων τρίτων φορέων και τις παραδόσεις αρχαιοτήτων στην περιοχή. Η κήρυξη του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην ακύρωση του επενδυτικού προγράμματος του ΤΑΙΠΕΔ, αντιθέτως βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Η πράξη της αναοριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου ουδόλως θέτει σε αμφισβήτηση το σύνολο του εγχειρήματος για το οποίο η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να υλοποιήσει και τούτο διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν συνεπάγεται την ταυτόχρονη απαγόρευση δόμησης, αλλά την παρακολούθηση των εργασιών από την αρχαιολογική υπηρεσία, όροι που ούτως ή άλλως είχαν τεθεί κατά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ από αρχαιολογικής πλευράς. Η δε κήρυξη ήταν επιβεβλημένη καθώς υπάρχουν όχι απλώς ενδείξεις αλλά ανεσκαμμένες αρχαιότητες. Η ομόφωνη γνωμοδότηση του συλλογικού οργάνου του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζεται από έγκριτους επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων της Υπηρεσίας, αλλά και καθηγητές πανεπιστημίων δεν μπορούσε να μην υιοθετηθεί από τον Υπουργό σε ένα κράτος νομιμότητας και σκοπίμως να αποκρυβεί από τους επενδυτές αλλά και το ΣτΕ, πρακτική που εφαρμοζόταν στο παρελθόν.

Εξάλλου, για το θέμα των επενδύσεων στο Αφάντου, έχει αναπτυχθεί  συνεχής και γόνιμη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων πλευρών – ΤΑΙΠΕΔ, συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών μεταξύ των οποίων υπάρχει ομοφωνία ότι η αναοριοθέτηση δεν θέτει σε αμφισβήτηση την πραγματοποίηση της επένδυσης.

Οι όποιες εμπλοκές και καθυστερήσεις, που δήθεν έχουν πλήξει την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους ως φορέα συνεργασίας για επενδύσεις, οφείλονται σε επιλογές αμφιλεγόμενων ακινήτων – που έγιναν από προηγούμενες ηγεσίες ΤΑΙΠΕΔ και κυβερνώντων – με πλείστα όσα θέματα αρχαιολογικά, περιβαλλοντικά και στρατιωτικά. Η διαχείριση τέτοιων προβληματικών φακέλων, που κληρονομήθηκαν, με την ταυτόχρονη θεμελιώδη υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε συνδυασμό με την επίτευξη της ανάπτυξης στο πλαίσιο των κυβερνητικών υποχρεώσεων αποτελεί μια δύσκολη, αλλά αναγκαία ισορροπία που ο Υπουργός, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου και οι Υπηρεσίες με περίσσιο σεβασμό επιτελούν.

SHARE