Τσίπρας σε Λαβρόφ: Κρίριμες οι στιγμές – Βιώσιμη λύση για το Κυπριακό χωρίς τουρκικά στρατεύματα


tsipras lavrovΓια την ανάγκη μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, χωρίς την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας,  Σεργκέι Λαβρόφ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας  υπογράμμισε την κρισιμότητα των στιγμών που γίνεται η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών.   Η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ σηματοδοτεί την κοινή πεποίθηση για την ανάγκη να διατηρήσουμε στενές σχέσεις συνεργασίας και διαλόγου αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στοχεύουμε ακόμη στη συνέχιση της οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Σεργκέι Λαβρόφ.

Το μήνυμα Παυλόπουλου για το Κυπριακό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) υποδέχεται το Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ (Α) στη σημερινή στους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
ΑΠΕ – ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στηρίζουμε τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ με τον οποίο συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συνεργασία δείχνει ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις είναι η εγγύηση για τον κόσμο, είπε ο ΠτΔ.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο. Δεν θα ανεχτούμε μειώσεις στην κυριαρχία και στρατό κατοχής στην Κύπρο, τόνισε ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Μετά το Προεδρικό Μέγαρο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) υποδέχεται το Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ (Α) στη σημερινή στους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (Δ) υποδέχεται το Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέϊ Λαβρόφ (Α) στη σημερινή στους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016. ΑΠΕ – ΜΠΕ/ΑΠΕ – ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Στην Αθήνα ο Λαβρόφ – Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό, Μέση Ανατολή στην ατζέντα

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τις επαφές του σήμερα στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Προκόπη Παυλόπουλο, στις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 10.45 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, θα απευθύνει χαιρετισμό στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο (11.15) και στη συνέχεια (11.45) θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Λίγο πριν τις 12.30 οι δύο υπουργοί αναμένεται ότι θα βρίσκονται στο υπουργείο Εξωτερικών όπου μετά τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες θα συνυπογράψουν το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας- Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα στη σημερινή εύθραυστη διεθνή συγκυρία και αναμένεται ότι θα διεξαχθεί σε πολύ καλό κλίμα και θα επιβεβαιώσει και θα εμβαθύνει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει ο κ. Κοτζιάς, πιστεύει στην ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία.

Η πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με έμφαση στο Κυπριακό και τη Συρία, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Λαβρόφ, ιδιαίτερα με τον Έλληνα ομόλογό του καθώς η επίσκεψή του αυτή είναι ανταποδοτική της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Κοτζιάς στη Μόσχα.

Κατά τη συνάντηση Κοτζιά-Λαβρόφ ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται ότι θα δοθεί στις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα αναπτύξει τις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και απομάκρυνσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Ένα από τα μηνύματα που επιθυμεί να εκπέμψει η ελληνική πλευρά, με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, είναι η αναγκαιότητα να διατηρούνται ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία εκτιμώντας ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τις διεθνείς πολιτικές ισορροπίες να παγιωθεί μία νέα, ψυχροπολεμικού τύπου, αντιπαράθεση Δύσης- Ρωσίας. Η ελληνική θέση είναι ότι η Ρωσία αποτελεί εγγενές μέλος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και δεν πρέπει να αποκλείεται με οιονδήποτε τρόπο από αυτήν, αλλά να προτάσσεται ο διάλογος και να αναπτύσσονται δίαυλοι επικοινωνίας δια μέσου όλων των πιθανών σχημάτων συνεργασίας. Βασική αρχή πάνω στη οποία βασίζονται οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, όπως έχει τονιστεί, είναι ο διάλογος και ο αμοιβαίος σεβασμός.

SHARE