Στα άκρα οι ρωσο-ουκρανικές σχέσεις με αιχμή την Κριμαία

ρωσιαουκρανια

Τα “παιχνίδια κατασκόπων” φαίνεται πως δίνουν τη θέση τους στην ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία με αιχμή την Κριμαία.

Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι το σαββατοκύριακο ουκρανικές ειδικές δυνάμεις προσπάθησαν να εισέλθουν στο κριμαϊκό έδαφος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας Ρώσος στρατιώτης και ένας Ρώσος πράκτορας της FSB.

Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους τούς διαψεύδουν, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο έθεσε σε ύψιστο συναγερμό τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας κοντά στα όρια της Κριμαίας και των ανατολικών επαρχιών που ελέγχονται από φιλορώσους αποσχιστές ενόπλους.

Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ουκρανίας δήλωσε μάλιστα στο Ρόιτερς πως η Ουκρανία πραγματοποιεί από χθες προγραμματισμένα στρατιωτικά γυμνάσια στη νότια Ουκρανία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τη σειρά του συγκάλεσε το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας, προκειμένου να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις στην κρίση της Κριμαίας, «σε γη, ουρανό και θάλασσα», όπως σημειώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων. Στο Συμβούλιο ήταν παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών, Σεργέι Λαβρόφ, ο Υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη για το θέμα, μετά από αίτημα της Ουκρανίας.

SHARE