Σταθερό προβάδισμα για τον ακρoδεξιό υποψήφιο Πρόεδρο στην Αυστρία

hofer

Με ποσοστό 53%, έναντι 47% του αντιπάλου του και νικητή του δευτέρου γύρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, υποψήφιου τω Πράσινων, φέρεται να προηγείται ο ηττημένος του δευτέρου γύρου της 22ας Μαΐου, ο υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιείται πέντε μόλις εβδομάδες πριν από τον νέο επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 2 Οκτωβρίου και σε μία πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ίδιας εφημερίδας ακριβώς πριν από έναν μήνα, ο Νόρμπερτ Χόφερ προηγείτο με ποσοστό 52%, έναντι 48% του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν. Η αύξηση έστω και κατά μία μονάδα αυτούς του ποσοστού δείχνει παγίωση του προβαδίσματος, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Σημειώνεται ότι ο νέος επαναληπτικός γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, κατέστη αναγκαίος έπειτα από την απόφαση που είχε λάβει την 1η Ιουλίου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας για ακύρωση και επανάληψη του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου.

Με την απόφαση του για ακύρωση και επανάληψη ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας – απόφαση που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία και αμφισβητείται από μία σειρά νομικούς, συνταγματολόγους και πολιτικούς αναλυτές – το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποδεχθεί την προσφυγή κατά του εκλογικού αποτελέσματος από την πλευρά του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Ο υποψήφιος των Ελευθέρων στις εκλογές, ο υπαρχηγός του κόμματος Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών, υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν και το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου, που είχε προσβληθεί από την ακροδεξιά, φέρεται τώρα να ανατρέπεται στις δημοσκοπήσεις για τον επαναληπτικό γύρο σε πέντε εβδομάδες.

Σε άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η αυστριακή εφημερίδα Kurier ένα ποσοστό 38% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως νικητής του επαναληπτικού γύρου θα είναι ο Νόρμπερτ Χόφερ και ένα ποσοστό 34% ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με 28% να απαντούν πως δεν γνωρίζουν, ενώ στην ίδια δημοσκόπηση μία πλειοψηφία 55% εκτιμά πως, ενόψει των επιφυλάξεων που είχαν διατυπωθεί, δικαιολογείται η επανάληψη του δευτέρου γύρου, ενώ 41% την θεωρούν αδικαιολόγητη.

Σύμφωνα με άλλες, πρόσφατες, δημοσκοπήσεις, τα θέματα της τρομοκρατίας και του ασύλου, τα οποία ευνοούν στην προεκλογική εκστρατεία τον υποψήφιο της Ακροδεξιάς, φαίνεται πως θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του επαναληπτικού γύρου, με την πλειονότητα των ερωτηθέντων να θεωρούν καθοριστικό για την ετυμηγορία τους την ασφάλεια και την προστασία από την τρομοκρατία.

Επίσης στην πλειονότητα τους οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως σημαντικό ρόλο παίζει και μία σκληρότερη πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα και το άσυλο, δηλαδή δύο θέματα τα οποία και στο παρελθόν το Κόμμα των Ελευθέρων είχε εκμεταλλευτεί κατά κόρον σε προεκλογικές του εκστρατείες.

Βέβαια στην κορυφή του καταλόγου με τα πλέον καθοριστικά θέματα για την έκβαση των εκλογών, οι ερωτηθέντες εξακολουθούν να θέτουν στην πρώτη θέση την κοινωνική δικαιοσύνη και την προσωπικότητα του υποψηφίου, ωστόσο αμέσως μετά ακολουθούν η τρομοκρατία και προσφυγικό.

Ενόψει του επαναληπτικού γύρου της 2ας Οκτωβρίου, το Κόμμα των Ελευθέρων έχει διαμηνύσει με κάθε σαφήνεια την πρόθεσή του να προσβάλει, αν κρίνει απαραίτητο, το αποτέλεσμα και αυτού του γύρου ή και άλλων γύρων, προφανώς μέχρις ότου υπάρξει ένα αποτέλεσμα αρεστό στο κόμμα.

Οι Ελεύθεροι ισχυρίζονται πως μία εκ νέου προσφυγή είναι πιθανή, αν συμβούν και πάλι παρατυπίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός πως στην απόφαση του το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν διαπιστώνει απολύτως καμία περίπτωση νοθείας κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, η συνέχιση των ισχυρισμών των Ελευθέρων για δήθεν νοθεία στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι ενδεικτική ότι το κόμμα υποδαυλίζει εκ νέου την ανασφάλεια στον πληθυσμό και καλλιεργεί ένα αρνητικό κλίμα, ενώ για άλλους αποτελεί απόδειξη ότι το κόμμα αυτό δεν σέβεται το Σύνταγμα ούτε τη Δημοκρατία ούτε την ετυμηγορία των ψηφοφόρων και ότι θα επιδιώκει την επίτευξη πλειοψηφίας έως ότου το εκλογικό αποτέλεσμα είναι υπέρ του υποψηφίου του.

SHARE