Κ. Σημίτης: “Άδειασε” τον Άκη – “Λυπάμαι για τις αθλιότητες επί πρωθυπουργίας μου”

simitis-akis mizes

(upd)Ο Άκης Τσοχατζόπουλος απέμενε να μην μειωθούν οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, κατά την κατάθεσή του στη δίκη του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυναςστο Πεντεμελές Εφεταίο Κακουργημάτων, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τις αθλιότητες που συνέβησαν επί πρωθυπουργίας του. 

«Ήρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.
Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί περνούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. 

Όταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. 

Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπαν ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και για να έχουμε τέτοια δύναμη σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε και πήραμε λοιπόν 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ.  Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι» υποστήριξε ο κ.Σημίτης.

Στην παρατήρηση του προέδρου του δικαστηρίου «να πάμε στις αποφάσεις», ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε: «Είναι σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αν ήθελαν να κάνουν επέμβαση τύπου Ιμίων οι Τούρκοι, θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο.  Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς.  Συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠ.ΟΙΚ προτάθηκε αναβολή της αγοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δρχ.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για την θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και ότι είναι μόλις 4%.  Δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο που έγραφε «Όπλα ή βούτυρο».
Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο.

Τελικά, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης» υποστήριξε ο κ.Σημίτης.

Στην ερώτηση ότι αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν».

Σε ερώτηση για το εάν το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο, ο κ.Σημίτης απάντησε: «Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα.  Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές.  Πχ απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ;
Αυτό αποφασίζει. Παίζει ρόλο επίσης αν θέλεις διπλωματικά π.χ. τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.  Το ΚΥΣΕΑ δεν καθόριζε τιμές, αυτό το αποφασίζει ο ΥΠΕΘΑ όπως λένε και οι νόμοι» υποστήριξε ο κ.Σημίτης.

Σημειώνεται ότι πέρα από τον κ.Σημίτη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων θα καταθέσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένονται σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος, καθώς έχουν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που διακινήθηκαν από εξοπλιστικά προγράμματα.

Με πρόσφατη απόφασή του, το δικαστήριο κάλεσε, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999 ,ικανοποιώντας το αίτημα που ο βασικός κατηγορούμενος πρώην υπουργός ‘Αμυνας διατυπώνει επί 3 χρόνια σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας που ακολούθησε της σύλληψης του, τον Απρίλιο του 2012, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1.

Έτσι, σήμερα αναμένεται να βρεθούν στο βήμα του μάρτυρα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ενώ στις 20 του μήνα πρόκειται να καταθέσουν και οι πρώην υπουργοί Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου. Το δικαστήριο έχει καλέσει, επίσης, για τις 27 του μήνα ως μάρτυρες και τους αρχηγούς των τριών όπλων, το επίμαχο χρονικό διάστημα,  Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλης Παραγιουδάκη και Γιώργο Ιωαννίδη.

Σήμερα, στο δικαστήριο -ύστερα από πολλές συνεδριάσεις που είναι απούσα, πρόκειται να βρίσκεται και η σύζυγος του πρώην υπουργού Βίκυ Σταμάτη, η οποία ήδη μετήχθη στο Εφετείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE