Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των συνδικάτων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα

apergiaΟλοκληρώθηκει η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Συντάγματος, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, ενώ λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ από την Ομόνοια στο Σύνταγμα.

Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ έλαβαν χώρα στο Σύνταγμα και τους παρακείμενους δρόμους, όπου έχει καταλήξει η μεγάλη πορεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Μερίδα των διαδηλωτών έριξε πέτρες και μολότωφ προς τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και δακρυγόνα.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχαν περίπου 15.000 άτομα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 το πρωί στην Ομόνοια για να ακολουθήσει η πορεία στο Σύνταγμα.

«Ο εργαζόμενος λαός που υποφέρει μία απόφαση πρέπει να πάρει. Να ανακαλύψει τη δύναμή του και μαχητικά να τραβήξει προς τα μπρος, προς τη ρήξη και την ανατροπή, ως το τέλος, διαφορετικά θα βρεθεί με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο» δήλωσε η Αλ.Παπαρήγα.

Η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε στο Πεδίον του Αρεως λίγο μετά τις 11 το πρωί. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ακολούθησε η πορεία προς το Σύνταγμα με την κεφαλή της να «μπαίνει» στην πλατεία λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι.

Οι δυνάμεις της Αστυνομίας δεν επιτρέπουν στους συγκεντρωμένους να πλησιάσουν την οδό Γεωργίου Α’, μπροστά από τα ξενοδοχεία.

Μικροένταση προκλήθηκε όταν αγρότες προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πλατεία Ομονοίας με δύο τρακτέρ. Αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τους σταματήσουν, αλλά μετά από διαπραγματεύσεις οι αγρότες κατάφεραν να οδηγήσουν τα οχήματα στο χώρο της συγκέντρωσης.

Βασικά αιτήματα της γενικής απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας, την ανάκληση της επιστράτευσης στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα πλοία, αλλά και να δοθεί τέλος στη «βάναυση καταπάτηση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων».

Με εντολή της αστυνομίας οι σταθμοί «Μοναστηράκι», «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο», «Ακρόπολη» και «Ευαγγελισμός» θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι το τέλος των συγκεντρώσεων.

Σημειώνεται ότι η επίταξη στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα πλοία δεν έχει αρθεί. Ωστόσο, η ΠΝΟ αποφάσισε να απεργήσει κι έτσι τα πλοία μένουν δεμένα στα λιμάνια.

Προβλήματα στις πτήσεις, καθώς η ΟΣΥΠΑ πραγματοποιεί στάσεις εργασίας από τις 06:00 έως 10:00 και 17:00 έως 21:00.

ΠΟΙΟΙ ΑΠΕΡΓΟΥΝ

-Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.
-Οι εργαζόμενοι στα τρένα και τον Προαστιακό. Τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο θα σταματούν στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.
-Γιατροί, νοσοκομειακοί και ιδιώτες, έπειτα από απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού. Τα νοσοκομεία θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας.
-Οι οδοντίατροι
-Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές
-Εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ
-Οι εφοριακοί με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες
-Οι δάσκαλοι, με απόφαση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος
-Οι καθηγητές με απόφαση της ΟΛΜΕ
-Πωλητές λαϊκών αγορών
-Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.
-Οι δικηγόροι της Αθήνας με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
-Οι μηχανικοί με απόφαση της ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ
-Οι οικοδόμοι με απόφαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων
-Οι ναυτεργάτες με απόφαση της ΠΝΟ
-Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με απόφαση της ΓΕΝΟΠ

ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 08:00 έως τις 21:00.

Χειρόφρενο στον Προαστιακό και τον ΟΣΕ, ενώ Μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ κινούνται κανονικά.

Λόγω της απεργίας στον Προαστιακό, τα δρομολόγια του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο θα σταματούν στο σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Επίσης, κλειστοί θα είναι οι σταθμοί Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ακρόπολη και Ευαγγελισμός από τις 10:00 π.μ.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε τροποποιήσεις των δρομολογίων των τρένων. Δείτε τις αλλαγές εδώ.

Σημειώνεται ότι η επίταξη στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα πλοία δεν έχει αρθεί.

Πάντως, η ΠΝΟ αποφάσισε να απεργήσει κι έτσι τα πλοία μένουν δεμένα στα λιμάνια.

Προβλήματα στις πτήσεις, καθώς η ΟΣΥΠΑ πραγματοποιεί στάσεις εργασίας από τις 06:00 έως 10:00 και 17:00 έως 21:00.

SHARE