ΣΥΡΙΖΑ: Βαράνε τα …νταούλια – Βαρύ το κλίμα – Αντιδράσεις για τα σκληρά μέτρα

ko syriza1Βαράνε τα…νταούλια συντρόφισσες και σύντροφοι και αυτοί που χορεύουν δεν είναι οι δανειστές αλλά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που θα κληθούν να ψηφίσουν μέτρα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά στους ψηφοφόρους.

Ήδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες αρνητικές αντιδράσεις, ενώ η συνέχεια αναμένεται εξίσου εκρηκτική.

Μητρόπουλος και Μιχελογιαννάκης δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα, ενώ καταψήφιση ζητά και η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Μητρόπουλος: «Δύσκολο να περάσουν τα μέτρα»

«Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά» δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος.

Μιλώντας στο Mega ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το πρόγραμμα αυτό είναι δύσκολο να περάσει από τις διάφορες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Εκπροσωπώντας την σοσιαλιστική τάση, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι όταν οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα θα γίνει συνεδρίαση προκειμένου να καθοριστεί η στάση που θα κρατήσουν.

«Πιστεύω ότι στο τέλος, αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή» είπε το βράδυ στο Star.

Μιχελογιαννάκης: «Ταφόπλακα οι νέες προτάσεις»

«Μία συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα» και δεν πρόκειται να περάσει από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Μιλώντας στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Channel 9 ο κ. Μιχελογιαννάκης είπε ότι μία τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει «μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα» και ότι θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει.

«Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν απ’ την τσέπη τους οι Έλληνες τουλάχιστον δύο μισθούς» εκτίμησε ο κ. Μιχελογιαννάκης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει «όχι» σε έναν τέτοιο συμβιβασμό, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους, επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

«Πώς μπορείς να κάνεις μία συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;» αναρωτήθηκε.

Αναφερθείς μάλιστα στην πληροφορία ότι στην αρχή δεν γινόταν αποδεκτή η ελληνική πρόταση με την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και την απαίτηση των πιστωτών για παρουσίαση και άλλων προαπαιτούμενων έως την ερχόμενη Πέμπτη δήλωσε ότι «σκοπός των εταίρων – πιστωτών είναι να μας ξεφτιλίσουν».

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να στηρίξει μία συμφωνία με τα μέτρα που έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά. «Γνωρίζω ακόμα και βουλευτές που πρόσκεινται στον ίδιο τον πρόεδρο Τσίπρα και δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα ή τάση που δεν πρόκειται να στηρίξουν μία τέτοια συμφωνία» δήλωσε.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών ή Grexit στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά μπλοφάρουν. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Δεν αντέχουν να μας πετάξουν έξω. Δεν θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου». Γι’ αυτό και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό να πιέσει ακόμα πιο σκληρά για μία καλύτερη συμφωνία.

Δ. Στρατούλης: Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει μνημονιακές πολιτικές

Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης στη Βουλή είπε ότι «υπάρχει μία πρόταση που συζητείται και, αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι, εξαρτάται από το χρέος της χώρας και το αναπτυξιακό σχέδιο». Πρόσθεσε ότι το προεδρείο της Βουλής θα καθορίσει τη διαδικασία ψήφισης στην Ολομέλεια «και εδώ θα είμαστε αν θα επιβεβαιώσουμε ή θα διαψεύσουμε». «Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν θα φέρει για έγκριση μνημονιακές πολιτικές» υπογράμμισε.

Κ. Λαπαβίτσας: Πως θα εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

Αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών τότε θα υπάρχουν σημαντικά πολιτικά προβλήματα δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας.

«Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;» αναρωτιέται ο βουλευτης Ημαθίας.

Ερωτηθείς για το ποιες πρέπει να είναι οι κόκκινες γραμμές ο κ. Λαπαβίτσας απαντά ότι «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα λιτότητας».

Ο κ. Λαπαβίτσας στη συνέντευξή του αφήνει, επίσης, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές λέγοντας ότι «αυτό δεν θα αποτελέσει έκπληξη για μένα». «Αλλά αυτό δεν θα οφείλεται στο ότι η ελληνική πλευρά δεν θέλει να συμβιβαστεί. Οι δανειστές απαιτούν την πλήρη παράδοση» εξηγεί.

Κομμουνιστική τάση: «Όχι στο νέο μνημόνιο»

Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει και η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση και «να καταψηφίσουν την επερχόμενη μνημονιακή συμφωνία».

«Όλα τα όργανα του κόμματος από την ΠΓ και την ΚΕ έως την ΟΜ του πιο απομακρυσμένου σημείου της χώρας έχουν χρέος να αποδοκιμάσουν την μνημονιακή συμφωνία και να υποστηρίξουν τη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, για να αποφασιστεί τώρα αλλαγή πολιτικής με την υιοθέτηση ενός προγράμματος ρήξης με την τρόικα και την ελληνική καπιταλιστική ολιγαρχία, αλλά και αλλαγή ηγεσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Αντίθεση με το περιεχόμενο της συμφωνίας δήλωσε η κυρία Ελένη Σωτηρίου, και πρόσθεσε:  «Τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση και μαθαίνουμε από διαρροές, ξένα Μέσα και non paper, δεν μπορούν να “καλλωπιστούν”, δεν μπορούν να υποστηριχθούν, δεν μπορούν να ψηφιστούν. Η ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις που συνεπάγεται η κατάθεση τέτοιων μέτρων θα ανήκει σε όσους προχωρούν σε αυτές τις επιλογές».

Ο βουλευτής  Βαγγέλης Διαμαντόπουλος μέσω Facebook δήλωσε ότι «δεν μπορεί η Αριστερά να μην έχει άλλη εναλλακτική επιλογή».

Ζυμώσεις όμως και ανησυχία υπάρχουν και στις επιμέρους τάσεις, που προετοιμάζονται.

 

«Τυράκι» για να περάσει τα επώδυνα μέτρα των 8 δισ. ζητά η κυβέρνηση από τους δανειστές

 

Αντίβαρο στα επώδυνα μέτρα των 8 δις. ευρώ που καλείται να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο ζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο…ατύχημα που θα εμποδίσει τη συμφωνία και θα οδηγήσει σε πολιτική αναταραχή.

Ήδη επικρατεί σοκ τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην κοινωνία και την αγορά, καθώς τα μέτρα είναι υφεσιακά και ουδεμία σχέση έχουν με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες ότι η μπάλα είναι πλέον στο γήπεδο της Ευρώπης.

Η κυβέρνηση ζητά αναφορά στο χρέος και επενδυτικό πακέτο, ωστόσο η αποστολή της κάθε άλλο παρά εύκολη είναι την ώρα μάλιστα που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ΔΝΤ και Γερμανία ζητούν και άλλα μέτρα!

Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις στο εσωτερικό ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ οι αντιδράσεις είναι έντονες με τους βουλευτές να εμφανίζονται μουδιασμένοι.
Η μάχη Τσίπρα ώστε να πείσει για την αναγκαιότητα των μέτρων δεν θα είναι εύκολη, εάν αυτά δεν συνοδεύονται από το γνωστό μας… τυράκι.

SHARE