ΣΥΡΙΖΑ: Την Πέμπτη καταθέτει πρόταση δημοψηφίσματος για τη “μικρή ΔΕΗ”

dei-tsipras

[UPD] Αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει την πρότασή του για να πραγματοποιηθεί η συζήτηση στη Βουλή με θέμα το σχετικό δημοψήφισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποβάλει την πρότασή την Πέμπτη, μία μόλις ημέρα μετά την ψήφιση.

Σε περίπτωση που συγκεντρωθούν 120 υπογραφές για το σχετικό αίτημα – ανεξαρτήτως ότι θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές προτάσεις – η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκλιθεί εκτάκτως μέσα στο καλοκαίρι προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σχετική συζήτηση.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΜΕ:

ΣΥΡΙΖΑ: Έχει 100, λείπουν 20 για το δημοψήφισμα – Με ποιά “αλχημεία” βγαίνουν τα “κουκιά”

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρωθούν 120 υπογραφές βουλευτών για να ζητηθεί δημοψήφισμα επί του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ. Την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζουν μέχρι στιγμής περί τους 100 βουλευτές.

Ειδικότερα, εκτός από τους 71 δικούς του βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξασφαλίσει τη συμφωνία των 13 των ΑΝ.ΕΛ., καθώς και των ανεξαρτήτων που συμπορεύονται μαζί του (Πάρι Μουτσινά, Οδυσσεά Βουδούρη, Θεόδωρου Παραστατίδη, Θεοδώρας Τζάκρη), στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και οι Μάρκος Μπόλαρης και Πέτρος Τατσόπουλος.

Σε καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη του στόχου των 120 –που, πάντως, δεν οδηγεί αυτόματα στο αιτούμενο δημοψήφισμα, καθώς πρέπει να μεσολαβήσει ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής και η τελική απόφαση να ληφθεί από 180 βουλευτές – αναδεικνύεται η στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ και αν οι 12 βουλευτές της θα προσυπογράψουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς τη συμφωνία σύσσωμης της ΔΗΜΑΡ εκτιμάται ότι δύσκολα θα σχηματιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ακόμη, πάντως, και αν συμφωνήσει, τελικά, η ΔΗΜΑΡ, επιπρόσθετο ζήτημα για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργείται από τη στάση του ΚΚΕ, το οποίο δεν είναι διατεθειμένο να συνυπογράψει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές στο ξεχωριστό κείμενο του ΚΚΕ και να θεωρηθεί ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία των 120 για να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής και να ζητηθεί η πρόταση που θα καταθέσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΚΚΕ – Θ. Παφίλης: Αδύνατο το δημοψήφισμα – Να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα επικοινωνιακά παιχνίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Β. Μεϊμαράκης: Θα δεχτεί την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση αν συγκεντρώσει 120 υπογραφές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΗ: Απεργία τέλος – Γυρνούν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι – Αποκαθίσταται σταδιακά η παραγωγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΗΜΑΡ: Επιστολές Κουβέλη σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι – Ξεχωριστή πρόταση για τη “μικρή” ΔΕΗ

SHARE