ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ “ΠΙΤΑ” – 908,4 ΤΑ ΔΙΣ – ΗΤΤΑ ΟΛΑΝΤ, ΤΟΝ “ΠΟΥΛΗΣΕ” Η ΜΕΡΚΕΛ

HGETES Ο πρώτος προϋπολογισμός που θα είναι μειωμένος έναντι του προηγούμενου στην ιστορία της ΕΕ.

Οι ηγέτες των 27  της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να οριστικοποιήσουν τον προϋπολογισμό για την επταετία 2014-2020 στα 908,4 δισ.ευρώ.
Οι «27» συμφώνησαν στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο το οποίο ορίζεται για τις πιστώσεις υποχρεώσεων στα 960 δισεκατομμύρια ευρώ -140 δισ. σε ετήσια βάση ήτοι το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ – ποσό 12 δισ. μικρότερο από αυτό που είχε συζητηθεί στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής, ενώ οι πραγματικές πληρωμές αποφασίστηκε να αγγίξουν τα 908,4 δισ ευρώ.

Σκληρή μάχη με «χαμένο» τον Φρανσουά Ολάντ

Σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος απειλούσε να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα σε περίπτωση που οι πραγματικές πληρωμές ξεπερνούσαν τα 900 δισ και την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ που είχαν συμφωνήσει στα 913 δισ ώστε να στηριχθεί η γαλλική αγροτική οικονομία καθώς και οι φτωχότερες περιοχές της Ανατολικής Γερμανίας. Τελικά το Βερολίνο υποστήριξε τις βρετανικές θέσεις, οδηγώντας τον Ολάντ σε ήττα, γεγονός που ήδη τον χρεώνουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

 

merkel cameron

Ο προϋπολογισμός αναδεικνύει την συλλογική ευθύνη των ηγετών”, διεμήνυσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου ο πρόεδρος της ΕΕ, H. V. Rompuy. Χαιρετίζουμε τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ, τόνισε.
Αναλύοντας ορισμένα εκ των βασικών στοιχείων του προϋπολογισμού ο Rompuy εξήγησε πως “68 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και 34 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη”.

“Η σημερινή συμφωνία για τον προϋπολογισμό συνδυάζει ανάπτυξη και δημοσιονομική προσαρμογή”, δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel. “Ο προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελεί έναυσμα για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών”, πρόσθεσε. “Η προσπάθεια για την επίτευξη της συμφωνίας άξιζει τον κόπο”, έσπευσε να συμπληρώσει η Καγκελάριος.

“Η Βρετανία μπορεί να είναι περήφανη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ”, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας D. Cameron, χαρακτηρίζοντας ικανοποιητικό το επίπεδο των περικοπών που αποφασίστηκαν για τις δαπάνες της ΕΕ”.
“Ο προϋπολογισμός θα κοστίσει λιγότερο από 1% του ΑΕΠ της ΕΕ”, τόνισε στη συνέχεια, χωρίς να διστάσει να δηλώσει πως στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου “ξεπεράσαμε τις αντιπαραθέσεις μας”. Ο προϋπολογισμός αποτελεί έναν “καλό συμβιβασμό”, τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ. Για συμφωνία των Ευρωπαίων στα 960 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Γύρω στις 11.00 το πρωί οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να διακόψουν για δύο ώρες, μέχρι τις 13.00 ώρα Ελλάδος.

Η συμβιβαστική πρόταση που προτάθηκε τα ξημερώματα από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι,   αφορά ποσό 960 δισ. ευρώ για την επταετία 2013- 2020, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το ποσό αυτό υπολείπεται του 1,03 τρισ. ευρώ που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αντιπρότεινε το ποσό των 943 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων από τις Βρυξέλλες, οι «27» συμφώνησαν κατ’ αρχήν στο ύψος του προϋπολογισμού για την επόμενη επταετία, το οποίο ορίζεται για τις «πιστώσεις υποχρεώσεων» στα 960 δισ. ευρώ. Είναι δηλαδή κατά 12 δισ. ευρώ μικρότερος από το ποσό που συζητήθηκε στην πρώτη σύνοδο κορυφής του περασμένου Νοεμβρίου. Οι πραγματικές πληρωμές ορίζονται, ωστόσο, στα 908,4 δισ. ευρώ.

 

Οι συνεχείς διαφωνίες, η άκαμπτη στάση της Βρετανίας που ζητά νέες περικοπές, οι αντιρρήσεις της Γαλλίας και ο διαγκωνισμός των χωρών του νότου και της ανατολικής Ευρώπης που κινδυνεύουν να δουν τα κονδύλια να περικόπτονται προοιωνίζονται μια μακρά νύχτα ή άλλο ένα ναυάγιο.

Η Σύνοδος άρχισε με καθυστέρηση πέντε ωρών. Στο χρόνο αυτό, δε βρέθηκε κοινό έδαφος για συμφωνία και ο Χέρμαν  Ρόμπεϊ δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ένα νέο προσχέδιο. Πιθανόν να παρουσιαστεί τα ξημερώματα σήμερα, η  και το Σάββατο αν αποφασιστεί παράταση.

Η πρόταση που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, στην προηγούμενη αποτυχημένη Σύνοδο, φέρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 972 δισ. ευρώ για την προσεχή επταετία, ποσό μειωμένο κατά περίπου 80 δισ. από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.

Αρνητικός είναι και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που θεωρεί ότι η πρόταση Ρόμπεϊ θα δημιουργήσει ως το 2020 έλλειμμα που δεν θα είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η Καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες.

“Δεν μπορώ να πω αν θα επιτύχουμε. Οι θέσεις διαφέρουν ακόμη πολύ. Για τη Γερμανία, μπορώ να πω ότι θα κάνουμε τα πάντα για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας, γιατί είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και υψηλής ανεργίας”, δήλωσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον σημείωσε πως «αν κάποιοι ηγέτες είναι διαλλακτικοί, θα προσπαθήσω να συνομιλήσω μαζί τους, αλλά μέχρις ενός σημείου».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Ολάντ τόνισε πως βρίσκεται στη Σύνοδο για να εξασφαλίσει συμφωνία, υπό τον όρο ότι αυτή είναι εφικτή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουκξεμβούργου, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δήλωσε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, αυτό θα είναι καταστροφικό για τις αγορές.

SHARE