ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Να γίνει διεθνής διαγωνισμός για τον επόμενο διοικητή της ΤτΕ

Pedestrians walk past the bank of Greece in Athen

 Τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού από τον οποίο θα προκύψει ο αντικαταστάτης του Γ. Προβόπουλου, του οποίου λήγει η θητεία, αλλά και οι υποδιοικητές της Τραπέζης της Ελλάδος., προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, με άρθρο του στο naftemporiki.gr

Αφού κατατεθούν οι προτάσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνει η αξιολόγησή τους «να γίνεται με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και αποκλειστικά στη βάση την γνώση, την εξειδικευμένη κατάρτιση, την εμπειρία και τις ικανότητες. Πρότασή μας είναι οι υποψήφιοι να αξιολογηθούν από ανεξάρτητη επιτροπή Ελλήνων και ξένων ειδικών, η οποία θα μπορεί να ζητήσει γράμματα αξιολόγησης από πρώην κεντρικούς τραπεζίτες, εξειδικευμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς, καθώς και άλλους. Με τον τρόπο αυτόν, θα αποφεύγεται η τοποθέτηση επίλεκτων της εκάστοτε κυβέρνησης και το ενδεχόμενο σύγκρουσης συμφερόντων, και θα εξασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας επιλογής».

Μετά τη διαδικασία αυτή, βάσει της πρότασης του Σταύρου Θεοδωράκη, το λόγο θα παίρνει η Επιτροπή Οικονομικών και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και κατόπιν «η επιλογή θα πρέπει να επικυρώνεται από την Βουλή».

Στο άρθρο του αρχηγού του “Ποταμιού” αναφέρεται μάλιστα πως μια τέτοια διαδικασία, αν ακολουθηθεί τώρα για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή ώστε «αντίστοιχες πρακτικές να υιοθετηθούν και για τις υπόλοιπες θέσεις ευθύνης του δημόσιου τομέα, των επιχειρήσεων δημόσιας ωφέλειας και άλλων ΝΠΔΔ». 

SHARE