ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ Γ. ΚΑΡΟΥΖΟΣ

KAROUZOS GΣτις φυλακές Χαλκίδας οδηγήθηκε ο επιχειρηματίας Γιάννης Καρούζος ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας κατόπιν εντάλματος σύλληψης που είχε εκδοθεί εις βάρος του.

Ο 57χρονος επιχειρηματίας ήταν φυγόποινος, καθώς εκκρεμούν σε βάρος του έξι καταδικαστικές αποφάσεις, με συνολική ποινή φυλάκισης 19 ετών.

Ο Γιάννης Καρούζος ενεπλάκη σε σκάνδαλο με αγοραπωλησίες ακινήτων, υπόθεση η οποία αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα Real όταν ο κτηματομεσίτης Ιωσήφ Λιβανός αλλά και ο επιχειρηματίας Γιώργος Ζωγραφάκης κατήγγειλαν ότι εταιρείες του ομίλου Καρούζου εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνολικού ύψους 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Λιβανός σε κατάθεσή του στον Εισαγγελέα είχε μπλέξει στο σκάνδαλο και τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μειμαράκη ο οποίος τυγχάνει να είναι και κουμπάρος του Γιάννη Καρούζο, αλλά και τους πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη.

Ο επιχειρηματίας- κουμπάρος του Βαγγέλη Μειμαράκη

Ως ο άνθρωπος που χτυπούσε ακίνητα σε τιμές  εξωπραγματικές στην Αττική και την  Κρήτη και χωρίς να υπολογίζει το χρήμα, εμφανίζεται ο επιχειρηματίας κ. Γιάννης Καρούζος και η εταιρεία του «Carouzos Constructions».
Άλλωστε ο κ. Καρούζος δεν ήταν άγνωστος στην Ηρακλειώτικη αγορά καθώς από το 1995 έκανε μπίζνες στον τομέα της μαζικής εστίασης με τα καταστήματα Jackson, New York, Aveniou κ.α  Όμως το πάρτι με τα ακίνητα είχε προκαλέσει σεισμούς στην Κρητική αγορά, καθώς κανείς δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο κ. Καρούζος τάραξε τα νερά του Ηρακλείου στην προσπάθειά του να αναγείρει μία υπεραγορά στην περιοχή της Αλικαρνασσού, κοντά στο αεροδρόμιο. Να φανταστεί κανείς ότι για 25 στρέμματα οικοπέδου που αγόρασε από το δήμο Αλικαρνασσού είχε προσφέρει σχεδόν 8 εκ. ευρώ όταν άλλες εταιρείες, οι οποίες είχαν ενδιαφερθεί για την αγορά του δεν πρόσφεραν παραπάνω από 3,7 εκ. ευρώ! Αίσθηση επίσης είχε προκαλέσει στην αγορά το deal με τον κ. Γιάννη Σμπώκο, που λέγεται ότι για την αγορά οικοπέδου από τον μεγαλοξενοδόχο της Ελούντας είχε συμφωνήσει να πληρώσει το ποσό των 10 εκ. ευρώ.

Συμμετοχές εμφανίζει επίσης και σε ακίνητα φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας, επιδεικνύοντας μία απίστευτη φλέβα ρευστότητας που έκανε πολλούς να τον παρομοιάζουν με τράπεζα!

Μεσίτες και επιχειρηματίες που παρακολουθούσαν τα τελευταία χρόνια την πορεία του στην αγορά του real estate, δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τα ιλιγγιώδη ποσά που ξόδευε ο επιχειρηματίας, υποστηρίζοντας ότι έδινε τα τριπλάσια, αρκεί να έπαιρνε ακίνητα –φιλέτα. Αξιοπερίεργη υπήρξε η δραστηριότητά του στην περιοχή του Ηρακλείου από όπου κατάγεται, καθώς εκτιμάται από ανθρώπους της αγοράς ότι τα ποσά που είχε ξοδέψει ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ, εντάσσοντας στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περισσότερα από 1.000 στρέμματα.  Το περίεργο είναι ότι αγόραζε ακόμη και δασικά οικόπεδα που για να οικοδομηθούν θα έπρεπε να αποχαρακτηριστούν.

Τα τελευταία χρόνια είχε επιδοθεί σε μπαράζ εξαγοράς οικοπέδων και κατοικιών έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, έχοντας στα σχέδιά του την κατασκευή γραφείων, εμπορικών κέντρων, πολυτελών κατοικιών. Στο μάτι πάντως ξεκίνησε να μπαίνει με την υπεραγορά που σχεδίαζε στην περιοχή του Ηρακλείου.

Λέγεται ότι από τότε ο εμπορικός κόσμος της Κρήτης ξεκίνησε να βλέπει καχύπτοτα την δράση του επιχειρηματία που σκορπούσε ευρώ σαν «μαρουλόφυλλα» και στο παρασκήνιο, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που (προφητικά) θεωρούσαν ότι πίσω από την εταιρεία κρύβονται άλλα συμφέροντα.

Η αγορά βοούσε. Ίσως για αυτό ο επιχειρηματίας αναγκάστηκε αιφνιδίως να επισκεφτεί τότε το Νομαρχιακό συμβούλιο Ηρακλείου προκειμένου να καθησυχάσει την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία για την «ταπεινή» του συνεισφορά.

«Δεν κρύβεται κάποιος από πίσω από την εταιρεία. Είμαστε μόνο εμείς και είμαστε συντοπίτες», ήταν τα λόγια του προς τους έκπληκτους νομαρχιακούς συμβούλους, διαφημίζοντας την πλούσια επιχειρηματική του δράση.
Το «Θέμα» είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με την υπερδραστήρια εταιρεία real estate και η εξήγηση που δόθηκε από κύκλους του επιχειρηματία τότε για τις αθρόες αγορές, ήταν η μεγάλη αγάπη του ιδρυτή της εταιρείας και της συζύγου του Ρεβέκκας για την Κρήτη. «Κατάγεται από το Ηράκλειο και ενδιαφέρεται να επενδύσει στον τόπο του» ήταν η μόνιμη επωδός.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας, μιλώντας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου (σ.σ είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για την ανέγερση του εμπορικού), είχε παραδεχτεί ότι μόνο στην περιοχή του Ηρακλείου είχε επενδύσει πάνω από 20 εκ. ευρώ σε οικόπεδα. Προέτασσε το κοινό συμφέρον για την ανάπτυξη του ακινήτου και δέλεαρ τις δεκάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούσε.

Ξαφνικά όμως ο πολύς κ. Καρούζος με την ρευστότητα που θα ζήλευαν και Ρώσοι μεγιστάνες σίγησε. Τα ίχνη της εταιρείας άρχισαν να χάνονται και στο προσκήνιο επανήλθε και πάλι αυτές τις μέρες με την υπόθεση Μεϊμαράκη. Από εκεί έγινε γνωστό ότι βάρεσε λουκέτο! Οι λόγοι προφανείς αφού όπως αποκάλυψε στις διωκτικές αρχές ο πρώην συνεταίρος του στόχος ήταν να εξαφανιστούν όλα τα ένοχα ίχνη.
Όλα τα ακίνητα Καρούζου

Ακίνητα -φιλέτα στις πιο ακριβοπληρωμένες περιοχές της Αττικής, της Πάτρας, της Αράχωβας ακόμη και της  Κεφαλονιάς (σ.σ το σχετικό συμβόλαιο  έγινε από την κ. Ρεβέκκα Σκαφτούρα), χρυσά συμβόλαια με την αφρόκρεμα  του εμπορίου  αλλά και εικονικές  μεταβιβάσεις ώστε να μην εμφανίζεται ο πραγματικός αγοραστής, περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- η μακριά λίστα με τα ακίνητα της Karouzos Real Estate (πρώην Karouzos Constraction).

Κερασάκι στην τούρτα αποτελούν, οι πολεοδομικές παραβάσεις, που με το παράθυρο των ημιυπαίθριων αυγάτιζαν τα τετραγωνικά των υπό εκμετάλλευση ακινήτων (περιλαμβάνονται ημιυπαίθριοι άνω των 600 τ.μ) και φυσικά η επιβολή μεγάλων χρηματικών προστίμων από τις πολεοδομίες που (μάλλον) ουδέποτε πληρώθηκαν.

Στις είκοσι σελίδες Α3 των (εμφανών) περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας που παρουσιάζει σήμερα το «protothema.gr»  περιλαμβάνονται 210 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας άνω του 1 δις. ευρώ ενώ το 1 εκ. ευρώ προσεγγίζουν τα μηναία μισθώματα του ομίλου.

Πρόκειται για συμβόλαια με μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, εστιατόρια και τράπεζες (ΑΒ Βασιλόπουλος, Media Markt, Ιntersport, Fridays, Zara, Saturn, Attika Bank κ.α) που εικάζεται ότι συνάφθηκαν σε εποχές υψηλής ζήτησης!
Είναι χαρακτηριστικό ότι το μίσθωμα της αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών Saturn στη Λ. Μαραθώνος και στο Σταθμό Λαρίσης αντίστοιχα εμφανίζεται  σε 119.380 ευρώ και 99.388 ευρώ ενώ 70.000 εμφανίζεται να καταβάλλει στην Πάτρα η Media Markt. Άγνωστο προς το παρόν παραμένει ποια από τα ακίνητα του άλλοτε πανίσχυρου επιχειρηματικού ομίλου έχουν δεσμευτεί από τις τράπεζες, λόγω κατασχέσεων και δανείων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «Karouzos Real Estate» ακολουθώντας τους κανόνες της αγοράς, είχε συνάψει δάνεια με όλες τις ελληνικές τράπεζες που εμφανιζόταν να αποπληρώνει  από τα μισθώματα των ακινήτων της. Όταν όμως ξέσπασε η κρίση στην αγορά ακινήτων οι πιέσεις προς την εταιρεία έγιναν αφόρητες και η ζήτηση στα μισθώματα έπεσε κατακόρυφα. Σήμερα υπολογίζεται ότι οι σχετικές οφειλές (δάνεια, οφειλές προς το δημόσιο, το ΙΚΑ και προμηθευτές) ανέρχονται συνολικά σε 476 εκ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η ύφεση στην αγορά ακινήτων είχε κλονίσει από το 2008 τον όμιλο Καρούζου, η εταιρεία είχε προβεί στην αποτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων υπολογίζοντας τα προσδοκώμενα έσοδα σε περίοδο κρίσης και μη.

Από τις προβλέψεις της πάντως προκύπτει ότι… έβαζε τον πήχη πολύ ψηλά (η διαφορά εν καιρώ κρίσης και χωρίς οικονομική κρίση είναι περίπου 200 εκ. ευρώ),ακόμη και σε συνθήκες κατάρρευσης της κτηματαγοράς!

Η πλήρης λίστα που έχει στην κατοχή του το protothema.gr συντάχθηκε από την εταιρεία σε ανύποπτο χρόνο για αυτό και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σχόλια του συντάκτη της, από τα οποία προκύπτει η μεθοδολογία και οι τακτικές που ακολουθούσε ο όμιλος Καρούζου στις συναλλαγές του.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η αγορά τεσσάρων οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 2.764 τ.μ στην Αράχωβα (θέση Καλανάκι). Όπως σημειώνεται στις παρατηρήσεις της λίστας «τα οικόπεδα εικονικά μεταβιβάστηκαν στον κύριο Κ. καθώς τα χρήματα καταβλήθηκαν από τον όμιλο Καρούζο». Υπενθυμίζεται ότι σε κοντινή περιοχή (θέση Λεγγέρισος ) αγόρασε προ ολίγων ετών πολυτελή κατοικία ο πρόεδρος της Βουλής και κουμπάρος του Γιάννη Καρούζου κύριος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σε άλλη περίπτωση στην περιοχή της Αχαίας (θέση Λιάλιου Μπεγουλάκι) αποκαλύπτεται ότι «με παραπλανητικό τρόπο εικονικά έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης του προσυμφώνου και διεκδικείται η υπογραφή οριστικού συμβολαίου» για την αγορά οικοπέδου 25.974 τ.μ.  Με εξίσου «παραπλανητικό τρόπο έχει μεταβιβαστεί σε εταιρεία παροχής συμβούλων, διαμέρισα στην περιοχή της Γλυφάδας χωρίς να έχει καταβληθεί το τίμημα». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι παρατηρήσεις για οικόπεδο 5.200 τ.μ. στην Κεφαλλονιά που αγοράστηκαν απο την πρώην σύζυγο του κυρίου Καρούζου κυρία Ρεββέκα Σκαφτούρα.

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR – Η ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΟΥΖΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR

SHARE