EUROGROUP: Ελλάδα, τσάκω τα λεφτά … και λάκα!

ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΑΒΕΛ, ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, την Τρίτη 20 Νοερμβρίου, το «σύστημα», εκπροσωπούμενο από την Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ (και των Αμερικανών) και τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, τον  ουσιαστικό ηγέτη της Γερμανικής (πλέον) Ευρώπης, θα δώσει μια σκληρή μάχη στις πλάτες της Ελλάδας, για το πώς θα συνεχίσει να υφίσταται στην επόμενη δεκαετία.

«ΠΥΡΓΟΣ ΒΑΒΕΛ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΙΤΕΣ,  η πόλη Βαβυλών.  Η παράδοση, που αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη, λέει πως οι σημιτικές φυλές, οι απόγονοι του Νώε, βάλθηκαν να κτίσουν έναν Πύργο που θάφτανε ως τον ουρανό. Ένας τέτοιος σκοπός, όμως, έδειχνε ασέβεια και (αλαζονεία) υπερηφάνεια μεγάλη. Ο Θεός,  αγανακτισμένος μαζί τους, για να τιμωρήσει την έπαρσή τους, προκάλεσε σύγχυση στη γλώσσα τους. Έτσι μη μπορώντας να συνεννοηθούν μεταξύ τους, οι αρχιτέκτονες και οι μάστορες,  αναγκάστηκαν να σταματήσουν το κτίσιμο που είχε προχωρήσει αρκετά και σκορπίστηκαν σ’ όλα τα μέρη της γης.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ «ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ», δεν είναι η Ελλάδα. Το  πρόβλημα είναι τα δυσθεώρητα χρέη των ΗΠΑ και των λοιπών ανεπτυγμένων χωρών, που έφτασαν σε τέτοια όρια, ώστε οι χώρες αυτές να πνίγονται και να αναζητούν  άλλους τρόπους για την ανάπτυξη και για τη διατήρηση της ευημερίας των πολιτών τους. Δύο τρόποι υπάρχουν για να επιτευχθεί  ο στόχος του «συστήματος», Ο ένας είναι ο πόλεμος  και ο άλλος είναι το πληθωριστικό χρήμα που θα επουλώσει πληγές από την έπαρση και την αλαζωνία των ασύδοτων αγορών  και θα βάλει μπροστά τις μηχανές της ανάπτυξης.  Προς το παρόν, καθώς  ο πρώτος τρόπος δεν έχει εστιάσει ακριβώς στον «εχθρό», επιλέγεται ο δεύτερος τρόπος. Αυτή όμως η επιλογή, δε βρίσκει καθόλου σύμφωνη την πλευρά του ηγέτη της ευρωζώνης και της βορειοευρωπαικής του παρέας. Αφενός θεωρούν ότι έτσι θα «μολυνθεί» και η δική τους οικονομία και αφετέρου, έχοντας «δουλικά και πελάτες» όλους τους νοτιοευρωπαίους, έχουν εξασφαλίσει σχεδόν μηδενικά επιτόκια δανεισμού και όλο το χρήμα στις τράπεζες τους. Εννοείται, ότι στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για το ποιος τελικά θα είναι αύριο ο ηγέτης του «συστήματος», η κάθε πλευρά προσπαθεί να περάσει τη δική της επιλογή. Δεν τηλεφωνεί τυχαία ο Ομπάμα στη Μέρκελ για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Σκασίλα του μεγάλη, η Ελλάδα, αν αυτό δεν είχε συνέπειες γενικότερες.

ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ … ΓΛΥΚΟΚΟΙΤΑΕΙ  και θα … προσκυνάει τον Σόιμπλε προκειμένου να πάρει το μεγάλο πακέτο των 44 δις, αλλά κατά βάθος, είναι φουλ ερωτευμένη με το ΔΝΤ, γιατί γνωρίζει ότι μόνο η πρόταση για βαθύ  κούρεμα του χρέους της, τη σώζει μιας δια παντός. Δυστυχώς,  έτσι που τα κατάφερε, η Ελλάδα, δεν έχει άλλες επιλογές. Ούτε και δύναμη να πει τι θέλει!

ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΑΒΕΛ είναι γνωστές σε όλους:

–              ΔΝΤ:  Το κλειδί για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων, είναι η βιωσιμότητα του χρέους. Αν  αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί τότε Ελλάδα και ευρωζώνη, θα… φάνε άγριο ξύλο από τις αγορές. Βιώσιμο χρέος, είναι αυτό που το 2020 θα βρίσκεται  το πολύ στο 120% του ΑΕΠ. Κολαούζοι των παραπάνω απόψεων, οι χώρες του Νότου, που κάτι παρεμφερές ονειρεύονται και για τις ίδιες «αύριο». Χαρακτηριστική η δήλωση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι:  «Η συζήτηση για τους τρόπους μείωσης του ελληνικού χρέους δεν θα αποκλείει καμία συγκεκριμένη επιλογή, συμπεριλαμβανομένου ενός κουρέματος στα δάνεια του επίσημου τομέα».

–              ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1:  Η συνεδρίαση του Eurogroup θα σηματοδοτήσει και τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Οι εταίροι θα συμφωνήσουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση.

–              ΓΕΡΜΑΝΙΑ 2: Επειδή οι Γερμανοί γνωρίζουν ότι στη διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ δε γίνεται να περάσει μόνο το δικό τους, έχουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας για να μην οδηγηθούν στο «κούρεμα»:  Πέρα από τα 44 δις, συζητιέται  σχέδιο δραστικής μείωσης των επιτοκίων των παλαιών δανείων της Ελλάδας. Και κάτι ακόμα: Πρωτοσέλιδο άρθρο της γερμανικής Suddeutsche Zeitung, λέει ότι η Ευρωζώνη μελετά να χαρίσει και όχι να δανείσει στην Ελλάδα χρήματα, προκειμένου να σωθεί η χώρα. Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι το Eurogroup προτίθεται να δώσει βραχυπρόθεσμη λύση στο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, με 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014.

–              ΕΚΤ: Σκληρή μέχρι προχθές, αλλά αρχίζει να … μαλακώνει. Για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας πιθανότατα θα απαιτηθεί διαγραφή τουλάχιστον μέρους του χρέους της, ενώ η Ισπανία χρειάζεται επειγόντως να ζητήσει διάσωση, δήλωσε ο Luc Coene, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη  βελγική εφημερίδα De Standaard.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ του ελληνικού προβλήματος δε θα δοθεί πριν τουλάχιστον τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2012. Δίνεται όμως μια λύση που επιτρέπει, βάσιμα πλέον, στην Ελλάδα να ελπίζει. Και αν προσέξουμε καλύτερα την προαναφερθείσα  δήλωση του  Luc Coene «περί Ισπανίας», η σοφή επιλογή για την ώρα είναι ….«ΕΛΛΑΔΑ, ΤΣΑΚΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΛΑΚΑ»

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

SHARE