ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ Ο ΚΑΜΕΡΟΝ

MERKEL JUNCKER CAMERON

UPD: «Υπερηφάνεια και τιμή» δήλωσε ότι νιώθει ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε δηλώσεις μετά την εκλογή του, από τους ηγέτες της ΕΕ, για τη θέση του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν).

«Αισθάνομαι υπερηφάνεια και τιμή που έλαβα σήμερα τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γιούνκερ.
Ο Γιούνκερ ήταν υποψήφιος με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), για να διαδεχτεί τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 

 

Τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ  προτείνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες για την προεδρία της Κομισιόν, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι,  ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έδωσε το χρίσμα της υποψηφιότητας στον Γιούνκερ. 

Η Βρετανία ζητούσε να μην είναι  ο Γιούνκερ υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Κάμερον βρέθηκε απομονωμένος και χωρίς τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαίων ηγετών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε ψηφοφορία και με 26 ψήφους υπέρ και 2 κατά οι ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν -όπως αναμενόταν- το χρίσμα στον Γιούνκερ.

Μόνο ο Κάμερον και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ψήφισαν κατά της υποψηφιότητας του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου.

Ο κεντροδεξιός Γιούνκερ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η υποψηφιότητά του θα τεθεί υπό ψηφοφορία στις 16 Ιουλίου.

SHARE