Ρωσία, Γαλλία, Ρουμανία στην κούρσα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

oseΈληξε σήμερα η προθεσμία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την απόκτηση ποσοστού 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τρία επενδυτικά σχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ρωσικό, γαλλικό και ρουμάνικο ενδιαφέρον. 

Πρόκειται για τις κρατικές εταιρείες των γαλλικών και των ρωσικών σιδηροδρόμων, SNCF (Societe Νationale des Chemins de fer FrancaisΙnternational) και RZD, αντίστοιχα, καθώς και για τη μεγαλύτερη ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία της Ρουμανίας, Grup Feroviar Roman (GFR).

Οι Κινέζοι της Cosco, που φέρονται να ζήτησαν ολιγοήμερη προθεσμία, χωρίς όμως να τους δοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, μέχρι και την Κυριακή το βράδυ δεν είχαν καταθέσει προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι της RZD αποτελούν μια κολοσσιαία κρατική εταιρεία με πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους και με επικεφαλής τον κ. Βλαντίμιρ Γιακούνιν. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο Ρώσο αξιωματούχο που πιστώνεται στο περιβάλλον του Πούτιν.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συμβάλλει στην:

α) αναβάθμιση και ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων της εταιρίας,
β) δημιουργία συνεργειών μεταξύ των υποδομών της χώρας,
γ) βελτίωση πρόσβασης επιβατών και προϊόντων στην υπόλοιπη Ευρώπη δημιουργώντας έτσι προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας.
Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.
SHARE