Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις – Τελειώσαμε με τα μέτρα

H Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο επικεφλαής του ESM, Κλάουτς Ρέγκλινγκ από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist, ενώ τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Με τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο ελληνικό κοινοβούλιο η διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής ολοκληρώθηκε, τόνισε, αλλά προσέθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο οικονομικός μετασχηματισμός έχει τελειώσει.

«Πολλή δουλειά απομένει να γίνει στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος αλλά και μετά την έξοδο από αυτό. Η εστίαση όμως δεν θα είναι πλέον στις περικοπές στον προϋπολογισμό αλλά αντίθετα, στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης», υπογράμμισε.

Όπως είπε, περισσότερη δουλειά απαιτείται για βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις (ειδικά στη λειτουργία του υπερταμείου) και στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση των αγορών και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

«Όταν η Ελλάδα σταθεί στα πόδια της, ο ESM δεν θα φύγει. Ως μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής είναι και προς το συμφέρον μας η χώρα να πάει καλά», ξεκαθάρισε. Τα πιθανά μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στα οποία δεσμεύτηκε το Eurogroup δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας ενδιαφέρονται για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πόσα χρόνια θα παραμείνει η Ελλάδα στο Μνημόνια, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι «επτά χρόνια είναι πολλά» και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους, κατά την άποψή του στη χώρα μας τα Μνημόνια διαρκούν ακόμα όταν άλλες χώρες πέτυχαν έξοδο σε διάστημα ενός έως τριών ετών.

Οι λόγοι, συνοψίζονται στο μεγαλύτερο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας – δεν ξεκίνησε από την ίδια αφετηρία σε σχέση με άλλες χώρες- στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας του προγράμματος από τις ελληνικές κυβερνήσεις και στη ρήξη των αρχών του 2015 η οποία έφερε, όπως είπε, «πισωγύρισμα».

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος για τον σχεδιασμό του προγράμματος το 2015 και για να αποφευχθεί το Grexit. Το δέχτηκε ο Πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας. Πλέον είναι θέμα εμπιστοσύνης η εφαρμογή της συμφωνίας», συμπλήρωσε για να καταλήξει λέγοντας πως «τώρα όμως, πρέπει να ζήσουμε την επιτυχία για τη συμφωνία που επετεύχθη».

SHARE