Ρέγκλινγκ: Δεν αλλάζει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%

tsak regling

 

Οι εταίροι είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερα για το ελληνικό χρέος, εάν αυτό χρειαστεί, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Αθήνα.  

O κ. Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η συμφωνία για 3,5% του ΑΕΠ έχει επιτευχθεί από πέρυσι σε επίπεδο αρχηγών κρατών της ευρωζώνης και υπουργών Οικονομικών, με τη σύμφωνη γνώμη τόσο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και του κ. Τσακαλώτου.

Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν πρέπει ο στόχος αυτός να μειωθεί στο 2% του ΑΕΠ ή και στο 1,5% του ΑΕΠ (που ζητεί το ΔΝΤ), ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι «εγώ θα πρέπει να σεβαστώ αυτή τη συμφωνία», προσθέτοντας πως «δεν ειπώθηκε η διάρκεια (του 3,5% του ΑΕΠ) αλλά σίγουρα είναι για πάνω από έναν χρόνο».

Σημείωσε πως ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και θα συνεχίσει να παρέχει δάνεια με ευνοϊκούς όρους, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε ότι έχει εκταμιευθεί η υποδόση των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι συζητήσεις γύρω από την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι συμφώνησε με τον κ. Ρέγκλινγκ για την ανάγκη να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις πάνω στο ζήτημα.

H συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα

Mε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling, συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το μέλλον και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

SHARE