ΡΥΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΝΥΠΟΘΗΚΑ “ΚΟΚΚΙΝΑ” ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 1 ΔΙΣ – ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

TRAKTERΕυνοϊκές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών προς την Αγροτική Τράπεζα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ασφάλεια των τροφίμων, που τέθηκε την  Τετάρτη, σε δημόσια διαβούλευση. Η ρύθμιση των ενυπόθηκων αυτών δανείων αποτελεί ένα από τα αιτήματα των αγροτών που διαμαρτύρονται, έχοντας παρατάξει τα τρακτέρ κατά μήκος εθνικών δρόμων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ρύθμισης, η υποθήκη περιορίζεται στο 120% της αξίας του δανείου, εφόσον δεν υπερβαίνει το διπλάσιο αυτού, ενώ περιορίζεται στο διπλάσιο αυτού αν είναι ανώτερο, κατά το χρόνο που θα τεθεί σε ισχύ το παρόν.

Στην περίπτωση που η υποθήκη έχει εγγραφεί σε περισσότερα από ένα αγροτικά ακίνητα, τότε θα περιοριστεί στο ακίνητο ή στα ακίνητα που εξασφαλίζουν την απαίτηση της τράπεζας στα παραπάνω όρια.

Η νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, θα πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ από τον αγρότη. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό για τον οποιονδήποτε λόγο, τότε μετατρέπεται σε μεσοπρόθεσμο δάνειο διάρκειας 5-10 ετών, με επιτόκιο 5%.

Μάλιστα η τράπεζα θα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει εκμίσθωση του ακινήτου και στη συνέχεια εκχώρηση του μισθώματος στην ίδια έως ότου εξοφληθεί το νέο δάνειο.

Τα ακίνητα θα εκμισθώνονται για τρία χρόνια, μετά από ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ την ευθύνη της όλης διαδικασίας θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος διατηρεί βάση δεδομένων στην οποία απεικονίζονται ψηφιακά όλα τα αγροτικά ακίνητα της χώρας.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων προς την παλιά ΑΤΕ είναι ένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα «κόκκινα» δάνεια των αγροτών ανέρχονται έως Ιούλιο του 2012 στο 1 δις. ευρώ περίπου και των συνεταιρισμών στο 1,2 δις ευρώ. Ο αριθμός, δε, των εν λόγω δανείων υπολογίζεται ότι προσεγγίζει τις 100.000.

 

 

SHARE