«Πόλεμος» για τις τηλεοπτικές άδειες – Ο Τούρκος καναλάρχης και η πρόταση – «βόμβα» Βρυώνη

kanalia new«Πολεμικό» είναι το τοπίο για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την προκήρυξη του διαγωνισμού.


Τελευταία εξέλιξη η οποία έχει προκαλέσει αναταραχή στους ενδιαφερόμενους, αποτέλεσε η πρόταση – βόμβα του ιδιοκτήτη του καναλιού Epsilon, Φ. Βρυώνη.
Ειδικότερα, η ιδιοκτησία του καναλιού είναι διατεθειμένη να δώσει το ποσό των 35 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας, ποσό 11 φορές υψηλότερο από τη τιμή εκκίνησης, η οποία έχει οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ.

Στην επιστολή που εστάλη στον υπουργό Επικράτειας, Νίκο Παππά, αλλά και στις Βρυξέλλες, το EPSILON ζητά η τιμή εκκίνησης να ορισθεί στα 35 εκατ. ευρώ για όλα τα κανάλια και να τροποποιηθεί η διάταξη που προβλέπει το ποσόν να καταβληθεί εφάπαξ.

Τέλος, ζητείται από το υπουργείο Επικράτειας, να δεσμευτεί πώς δεν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, για το χρονικό διάστημα ισχύος των αδειών.
Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος δήλωσε στο Κόκκινο ότι: «Παραλάβαμε μία επιστολή που γνωστοποίησε το ενδιαφέρον της εταιρείας. Ζήτησαν υψηλή τιμή εκκίνησης στα 35 εκατ. Θα ακούσουμε πολλά στο επόμενο διάστημα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, αν βάλουμε υψηλή τιμή εκκίνησης ουσιαστικά φράζουμε το δρόμο σε επενδυτές. Όποιος όμως θέλει να μπει στην αγορά με 35 εκατ. ευρώ είναι ευπρόσδεκτο βέβαια, δεν το απαγορεύει κανείς. Αλλά δεν μπορεί να μπει εξαρχής τιμής εκκίνησης τόσο υψηλή».

Ο Τούρκος καναλάρχης ίδρυσε εταιρεία παραγωγής στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος καναλάρχης ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Αχμέτ Νταβούτογλου στον αγώνα Τουρκίας – Ελλάδας, προκαλώντας πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις,  ίδρυσε εταιρεία παραγωγής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το typologies.gr, ο Ατζούν Ιλίτζαλι ιδιοκτήτης του τουρκικού TV 8, συνέστησε τον Ιανουάριο, την «Acun Medya Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Τηλεοπτικών Προγραμμάτων», με σκοπό την παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικής μετάδοσης.

Στο πρώτο Δ.Σ. της εταιρείας συμμετέχουν ο Άγγελος Χριστόπουλος ως διευθύνων σύμβουλος, ο Ατζούν Ιλίτζαλι ως πρόεδρος και ο Εμπρού Ατασάβ Ταχράνσι ως Αντιπρόεδρος.

Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε μόλις 24.000 ευρώ, το οποίο απέχει από τις απαιτήσεις του νόμου για τη διεκδίκηση άδειας όπως είχε διακηρύξει ο Τούρκος επιχειρηματίας.

Ν. Παππάς: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει η υποβολή των φακέλων για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά.
Όπως σημείωσε, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η νέα τηλεοπτική σεζόν θα είναι μια καινούρια μέρα για την ελληνική τηλεόραση. Μιλώντας στον ραδιοσταθμό “Στο ΚΟΚΚΙΝΟ” ανέφερε πως ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση και πως έχουν κατατεθεί σχόλια, τα οποία θα μελετηθούν, ώστε αν χρειαστεί να ενσωματωθούν ή ακόμη και να γίνουν ορισμένες νομοθετικές παρεμβάσεις. Όπως εξήγησε, 9 – 10 Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φακέλλων, η οποία έχει προθεσμία 45 ημέρες και ακολουθεί η διαδικασία υποβολής ενστάσεων.

Σχετικά με τη διαδικασία του διαγωνισμού και τους όρους για τη χορήγηση αδειών, τόνισε: «Είναι σαφές ότι δικαιούνται και θα ξέρουν οι συμμετέχοντες ποιο θα είναι το τηλεοπτικό τοπίο, για τον αριθμό των αδειών. Διάφορες πλευρές εγείρουν ζητημα για τις 4 άδειες. Είπα ότι η συζήτηση θα λήξει όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Θα έχουν γνώση οι συμμετέχοντες. Μπορεί να αυξηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση το ανταγωνιστικό περιβάλλον θα είναι γνωστό. Η αδειοδότηση γίνεται μέσα σε συνθήκες πλήρους νομιμότητας και διαφάνειας. Ζούσαμε χωρίς ΕΣΡ μια κατάσταση αβεβαιότητας και αδιαφάνειας. Αυτό τέλειωσε». Επιβεβαίωσε την πρόταση του επιχειρηματία Φίλιππου Βρυώνη για 35 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της μιας εκ των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, που θα προκηρυχθούν. «Εμείς δεν θέσαμε μια πολύ υψηλή τιμή εκκίνησης. Σε κάθε περίπτωση δεν απαγορεύεται να πάει η τιμή στα 35 εκατομμύρια. Καλοδεχούμενο ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θα υπάρχει επίσης και η τμηματική καταβολή του τιμήματος: μπορούμε να την συζητήσουμε σε 2 ή 3 έτη. Πάντως η διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι ακριβώς όπως υποσχεθήκαμε τον Ιούλιο» επεσήμανε.

Ανέφερε πως ο διαγωνισμός για τις άδειες των περιφερειακών καναλιών θα ακολουθήσει μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις άδειες εθνικής εμβέλειας. Διαμήνυσε, πάντως, αναφορικά με την Digea, πως η πρόσβαση ακριτικών περιοχών στο σήμα, είναι ζήτημα δημόσιου συμφέροντος και δεν μπορεί να βρίσκεται στα χέρια ιδιώτη.

Για τις εξελίξεις στο Mega

Απαντώντας σε ερώτηση για την προδικαστική προσφυγή του Mega, τόνισε πως «ο καθένας μπορεί να προασπίσει τα συμφέροντα της εταιρείας του…Εμείς είμαστε συνεπείς και συμβατοί με ότι λέει ο νόμος, η αποφασιστικότητα και η πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης, σε ότι έχει δεσμευθεί, είναι δεδομένη».

Σχετικά με τους εργαζόμενους στο νέο τηλεοπτικό τοπίο, είπε πως όσοι ανησυχούν θα πρέπει να δουν πως για πρώτη φορά προβλέπονται όροι -αριθμός και κριτήρια- για να είναι βιώσιμα τα τηλεοπτικά σχήματα και να ανταποκρίνονται και στις θέσεις εργασίας. «Αυτοί που θέλαν τη πίτα αφάγωτη και το σκύλο χορτάτο, δε γίνεται. Ή η πίτα θα είναι αφάγωτη, ή ο σκύλος χορτάτος» τόνισε χαρακτηριστικά.

SHARE