Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης – “Να έρθει στη Βουλή η παράταση”

vouli1 Τα βέλη τους στην κυβέρνηση στρέφουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ζητούν να έρθει στη Βουλή προς κύρωση η τετράμηνη παράταση του προγράμματος.

Ερώτηση Μεϊμαράκη στον Τσίπρα

Επιπρόσθετα, ο βουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητά να ενημερωθεί η Βουλή για το περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ εξέφρασε την απορία του για το αν αυτή η συμφωνία θα φτάσει στη Βουλή.

Στ. Θεοδωράκης: Να έρθει στη Βουλή η παράταση

Το αίτημα το Ποταμιού να έρθει στη Βουλή η παράταση της δανειακής σύμβασης επανέλαβε από το Βερολίνο ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης.

Ειδικότερα σε συνέντευξη του στη ΝΕΡΙΤ, μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό αντικαγκελάριο, S. Gabriel, τόνισε ότι «κάποια τέτοια σημαντικά πράγματα δεν μπορεί να τα αποφασίζει ένα κόμμα ή τελοσπάντων ένα τμήμα του κόμματος από ότι φαίνεται, πρέπει να το αποφασίζει η ελληνική βουλή».
Όσο αφορά τη συνάντηση με τον Γερμανό πολιτικό ανέφερε ότι «οι Γερμανοί έχουν λόγο να είναι διστακτικοί με τους Έλληνες όπως έχουν λόγω και οι Έλληνες να είναι διστακτικοί με τους Γερμανούς αλλά νομίζω ότι καταλήξαμε με κατανόηση και θερμά».

«Άλλωστε δεν είναι μόνο αντικαγκελάριος είναι και αρχηγός του Σοσιαλο-Δημοκρατικού κόμματο, μας ενώνουν λοιπόν κοινές οπτικές, προοδευτικές οπτικές και ευρωπαϊκές οπτικές.

Μιλήσαμε για το παρελθόν, δέχτηκε ότι η Τρόικα έκανε λάθη, φέρθηκε όπως του είπα χαρακτηριστικά ως λογιστής αστυφύλακας και δεν ασχολήθηκε τόσο πολύ με την ουσία των μεταρρυθμίσεων και μιλήσαμε κυρίως για το μέλλον.

Του είπα ότι θα πρέπει οι Γερμανοί και ιδιαίτερα οι Γερμανοί Σοσιαλο-Δημοκράτες να βοηθήσουν την κυβέρνηση σε μία πορεία μεταρρυθμίσεων. Βέβαια αυτό που έχει σημασία είναι να πει η κυβέρνηση τι μεταρρυθμίσεις θα κάνει, δηλαδή να πάρουν σάρκα και οστά οι δηλώσεις περί μεταρρυθμίσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Ζητά ονομαστική ψηφοφορία

Την ανάγκη «να κατατεθεί άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, η νέα συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων που προέβλεπε, συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που ονομάζονται «τρεις θεσμοί» διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων και μέτρων» τονίζεται στην γραπτή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ακόμα ότι «η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων, είναι συμβολή στην οργάνωση της πάλης του λαού σε αυτή την κατεύθυνση».

 ΠΑΣΟΚ: Προκλητική ενδεχόμενη παράκαμψη της Βουλής

«Δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά προκλητική» χαρακτηρίζει, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, το ΠΑΣΟΚ την προσπάθεια, όπως αναφέρει, της κυβέρνησης «να παρακάμψει την νομοθετική κύρωση της παράτασης του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ευρωζώνη, δηλαδή της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου» και την καλεί να τη φέρει στη Βουλή.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι η παράταση που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε από τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της ΤτΕ και τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ, για να τονίσει ότι η ίδια ακριβώς διαδικασία πρέπει να ακολουθηθεί και τώρα, όχι μόνο για λόγους τυπικής εγκυρότητας, που θα κληθεί να εξετάσει σε λίγες ημέρες η ΕΚΤ, προκειμένου να αποκαταστήσει την ομαλή σχέση της με τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και για λόγους δημοκρατικής νομιμοποίησης και κοινοβουλευτικής διαφάνειας.

Ασκώντας περαιτέρω κριτική στην κυβέρνηση, αναφέρει ότι «αυτοί που με ευκολία και πάθος κατήγγειλαν κάθε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και κάθε κατεπείγον νομοσχέδιο, τώρα αναζητούν δρόμο διαφυγής με τη ‘ριζοσπαστική’ μέθοδο της ωμής παραβίασης του Συντάγματος» προσθέτοντας ότι «υπάρχουν όμως Ευρωπαίοι αντισυμβαλλόμενοι που σέβονται τα κοινοβούλιά τους και τους θεσμούς».

Επίσης, καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι «η απεγνωσμένη προσπάθειά της να παρουσιάσει το παραμύθι του διαχωρισμού της ‘δανειακής σύμβασης’ από το ‘πρόγραμμα’ την οδηγεί, δυστυχώς, σε θεσμική διολίσθηση που εκθέτει τη χώρα διεθνώς».

Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να φέρει την «τροποποίηση-παράταση» της δανειακής σύμβασης, η οποία παραπέμπει ρητά στο μνημόνιο και τις αναθεωρήσεις του και συνιστά αυτό καθεαυτό το πρόγραμμα, στη Βουλή» και την καλεί «να μην οδηγήσει τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της ΤτΕ και τη διοίκηση του ΤΧΣ σε παραβίαση του Συντάγματος και της ισχύουσας νομοθεσίας».

«Το ποτήρι της αλήθειας είναι πικρό και θα το πιούνε μέχρι τον πάτο αυτοί που πούλησαν προεκλογικά φίλτρα ψευδαισθήσεων» σχολιάζει, τέλος, το ΠΑΣΟΚ.

Ανακοίνωση με την οποία ζητεί την κατάθεση στη Βουλή και ονομαστική ψηφοφορία της συμφωνίας εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, τονίζοντας την ανάγκη «ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του με ονομαστική ψηφοφορία».

SHARE