Πράσινο φως παίρνει η μίνι Σύνοδος Κορυφής

tsipras2009-180-1_64551_5D55V0_b
Όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση που ζήτησε ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο της συνάντησης θα τεθούν προς συζήτηση τρία σημαντικά θέματα. Η ενόχληση για τη διαρροή, οι κινήσεις Τουσκ και γιατί παραμένει επιφυλακτική η ΕΚΤ με την Αθήνα. Πολιτική διαπραγμάτευση ψάχνει ο Τσίπρας με παράλληλα ανοίγματα σε Ρωσία και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο αξιωματούχο στις Βρυξέλλες, που συνομίλησε με το Euro2day.gr, η μίνι Σύνοδος για την Ελλάδα που ζήτησε ο πρωθυπουργός (με Ντράγκι, Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολαντ) θα πραγματοποιηθεί είτε την Πέμπτη το βράδυ, είτε το πρωί της Παρασκευής.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την διαρροή που έγινε το πρωί από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς, όπως είπε, διαμηνύθηκε στον πρωθυπουργό να μην δημοσιοποιηθεί, καθώς τώρα αρκετοί αρχηγοί κρατών διαμαρτυρήθηκαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ ότι το θέμα της Ελλάδας δεν αφορά μόνο τους «πέντε», αλλά ολόκληρη την Ευρωζώνη. Παρόλα αυτά πρόσθεσε, η μίνι Σύνοδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί, ώστε η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει την ενισχυμένη πρόταση της για τον τρόπο της «επιτυχημένης ολοκλήρωσης του προγράμματος».

Πιο διστακτικοί εμφανίζονται παράγοντες της ΕΚΤ, που ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι δεν μπορεί να αλλάζει συνεχώς η λίστα των μεταρρυθμίσεων και ότι οι όροι για να αλλάξει την στάση της η Τράπεζα παραμένουν ξεκάθαροι και αυστηροί.

«Πρέπει να υπάρξει μεγάλη βελτίωση στις ελληνικές θέσεις ώστε να υπάρξει πρόοδος» ανέφερε παράγοντας που γνωρίζει τις διαδικασίες των συνομιλιών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι η ανανεωμένη λίστα θα είναι αρκετή για να πείσει την ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως σε μια μικρή αύξηση του ορίου δημοπρασιών των εντόκων γραμματίων.

Αύριο η ΕΚΤ θα εξετάσει το ενδεχόμενο ανανέωσης του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Το τηλεφώνημα σε Τουσκ

Οι κινήσεις του Μαξίμου έγιναν γνωστές λίγες ώρες μετά το κλείσιμο του ραντεβού με την Μέρκελ για την προσεχή Δευτέρα. Εν όψει της Συνόδου Κορυφής επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζητώντας να υπάρξει, στο περιθώριο της Συνόδου, 5μερής συνάντηση με τους κ. Άγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείσα σήμερα για το ενδεχόμενο να γίνει αυτή η συνάντηση άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα μελετάται, προσθέτοντας, πάντως, ότι στην παρούσα φάση, αυτό που έχει πρωταρχική σημασία είναι η ολοκλήρωση των τεχνικών διαβουλεύσεων.

Το ταξίδι στο Βερολίνο

Χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ στην οποία κανονίστηκε η συνάντηση της Δευτέρας. Η πρόσκληση έγινε από την καγκελάριο η οποία τόνισε την ανάγκη να γίνει ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε το τετ α τετ να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο και όχι στις Βρυξέλλες.

Σε πίεση η Αθήνα

Οι επαφές έρχονται σε μια στιγμή όπου η ελληνική πλευρά βρίσκεται εγκλωβισμένη σε διπλή μέγγενη: στο εσωτερικό, όπου διαπιστώνεται, σύμφωνα και με το υπουργείο Οικονομικών, ότι οι στόχοι για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2014 δεν έχουν πιαστεί, γεγονός που φέρνει όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο νέων μέτρων και στο εξωτερικό, με τις φωνές οξείας κριτικής κατά της Ελλάδος να πληθαίνουν, προεξάρχοντος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όλα αυτά υπό το πρίσμα του ασφυκτικού πλαισίου που θέτουν τα εξαντλούμενα ταμειακά διαθέσιμα.

Απέναντι σε αυτά ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. «Αυτό λέμε παντού, το ίδιο θα πούμε και στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη, αλλά και στο Βερολίνο τη Δευτέρα», σημείωνε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι πλέον διέξοδος στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί κατά βάση με πολιτική διαπραγμάτευση.

«Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάρουμε την ανάσα που επιθυμούμε», έλεγε η ίδια πηγή, αναγνωρίζοντας πάντως πως στην απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών το πρόβλημα της «δημιουργικής ασάφειας» ανοίγει ζητήματα, αφού «ο καθένας ερμηνεύει διαφορετικά τα σημεία του κειμένου και προσπαθεί να τα φέρει κοντά στις δικές του γραμμές».

SHARE