Πολωνία: Διαδήλωση για νόμο κατά των αμβλώσεων

Poland

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο κέντρο της Βαρσοβίας κατά νομοσχεδίου  που έρχεται να επιβάλει την σχεδόν πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία.

Χιλιάδες πολίτες με σύνθημα «Υπάρχω, σκέφτομαι, αποφασίζω» διαδήλωσαν χθες στην ονομαζόμενη Πορεία για την Αξιοπρέπεια που διοργανώθηκε από την οργάνωση «Dziewuchy Dziewuchom» (οι γυναίκες για τις γυναίκες). Η οργάνωση δημιουργήθηκε μέσω του Facebook στις αρχές του έτους και έχει πλέον 100.000 μέλη.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί πρόταση οργανώσεων κατά της άμβλωσης, επιτρέπει την διακοπή της κύησης μόνο στην περίπτωση που είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής της μητέρας. Προβλέπει δε ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τα άτομα που πραγματοποιούν παράνομη άμβλωση, έναντι δύο ετών, που ίσχυε με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Η ισχύουσα νομοθεσία χρονολογείται από το 1993 περιορίζει ήδη αυστηρά την άμβλωση στην Πολωνία επιτρέποντάς την σε τρεις μόνο περιπτώσεις: κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία της μητέρας, προγεννητικός έλεγχος που δείχνει μη αναστρέψιμο παθολογικό πρόβλημα στο έμβρυο και κύηση ως αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Σημειώνεται ότι είναι ήδη ένας από τους αυστηρότερους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο νόμος θεωρήθηκε τότε προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στην εκκλησία και την πολιτεία.

Ο ηγέτης του PiS Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς αυτήν την «λαϊκή πρωτοβουλία», η οποία για να εισαχθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο έπρεπε να συγκεντρώσει άλλες 100.000 υπογραφές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φεμινιστικών οργανώσεων, 100.000-150.000 γυναίκες προσφεύγουν σε παράνομες αμβλώσεις κάθε χρόνο, είτε σε ιατρεία στην Πολωνία, είτε σε κλινικές της Γερμανίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας. Ο αριθμός των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 700-1.800 ετησίως.

SHARE