Ποιοί είναι τελικά οι λαθρέμποροι καυσίμων που συνελήφθησαν; Ανοιχτά τα πρατήριά τους!

Μπορεί η οικονομική αστυνομία να προχώρησε σε 8 συλλήψεις και να καταζητεί ακόμη 4 άτομα, για λαθρεμπόριο -μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και συγκεκριμένη εκπρόσωπος εταιρείας που εισάγει αντλίες που έχουν εντοπιστεί κατ΄ επανάληψη να μην είναι ακριβείς και να μην μπορούν να σφραγιστούν επαρκώς- ωστόσο τα πρατήρια των συλληφθέντων συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.

Πάντως η αγορά συνολικά έχει αντιμετωπίσει το θέμα με πολύ θετικές προσδοκίες και πρατηριούχοι λένε ότι επιτέλους έγινε μια κίνηση που οδηγεί στην πιθανή εξυγίανση του κλάδου, αφού οι συλληφθέντες ήταν πασίγνωστοι στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» για τη δράση τους εδώ και πολλά χρόνια. Απλά ουδείς τολμούσε να τους ακουμπήσει. «Φοβόντουσαν τα πιστόλια» αναφέρει στο Capital.gr πηγή της αγοράς που κάνει λόγο για πρακτικές οργανωμένου εγκλήματος που ακολουθούνται στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: σε συγκεκριμένο πρατήριο είχε πάει στο παρελθόν για έλεγχο η υπηρεσία μετρολογίας, ωστόσο ο έλεγχος δεν έγινε ποτέ, καθώς μπράβοι προειδοποίησαν τους ελεγκτές ότι από το μέρος αυτό «δεν περνάτε». 

Τα πρατήρια που πιάστηκαν με μηχανισμούς κλοπής είναι κατά κύριο λόγο ΑΠ –Ανεξάρτητα Πρατήρια και όχι πρατήρια που συνεργάζονται με μεγάλες εταιρείες. Σύμφωνα με ενδεικτική λίστα που έχει στη διάθεσή του το Capital.gr μόνο δύο από τους συλληφθέντες έχουν υπό τον έλεγχό τους συνολικά 12 πρατήρια (5 είναι ΑΠ). 

Τα πρατήρια αυτά παραμένουν ανοιχτά παρόλο που πιάστηκαν με μηχανάκια στις αντλίες. Σύμφωνα με τις διατάξεις του αγορανομικού κώδικα πρέπει τα πρατήρια που πιάνονται με μηχανάκια να κλείνουν και οι αντλίες να κατάσχονται ως ψευδή όργανα μέτρησης. Ωστόσο, τα εν λόγω πρατήρια παραμένουν ανοιχτά καθώς η αρμοδιότητα για να μπει λουκέτο ανήκει στις Νομαρχίες/Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής από τις οποίες και έχουν λάβει την άδεια λειτουργίας τους. Και φυσικά δεν υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός μεταξύ των νομαρχιών αλλά και της Οικονομικής Αστυνομίας. (Πιθανότατα βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει εσωτερικός και οικονομικός έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και στις υπηρεσίες αυτές των νομαρχιών, υπό την ομπρέλα των οποίων λειτουργούν τα καθ’ έξιν παρανομούντα πρατήρια).

Συνεπώς χρειάζεται άμεσα συντονισμός της Οικονομικής Αστυνομίας με τις Νομαρχίες κάτι που βεβαίως δεν έχει γίνει ακόμα. Ένας ακόμη λόγος που οι αρχές δυσκολεύονται ή βρίσκουν πρόσχημα ώστε να μην κλείσουν τα πρατήρια είναι ότι ενδέχεται τα πρατήρια να είναι σε όνομα άλλου διαχειριστή από τον συλληφθέντα. Ωστόσο, εάν για το Capital.gr είναι εξαιρετικά εύκολο να βρει τη λίστα των πρατηρίων που ελέγχουν οι παρανομούντες, τότε είναι απορίας άξιον, γιατί δεν μπορεί να κάνουν το ίδιο και οι υπηρεσίες των νομαρχιών. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει άμεσος έλεγχος από την Νομαρχία σε όλα τα πρατήρια με τα οποία είχαν έστω και έμμεσες σχέσεις, οι συλληφθέντες.

Τιμές

Ενδιαφέρον τέλος παρουσιάζουν τα στοιχεία για τις τιμές, οι οποίες ξαφνικά εμφανίζονται ανατιμημένες. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες πρατήρια που μέχρι προ ημερών είχαν εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ξαφνικά να εμφανίζουν τεράστιες ανατιμήσεις. Ενδεικτικά συγκεκριμένο πρατήριο που ελέγχεται από συλληφθέντα σε περιοχή που «στοχοποιήθηκε από τους ελέγχους (με συνολικά 5 πρατήρια υπό των έλεγχο συλληφθέντων για λαθρεμπόριο), τη Δευτέρα είχε τιμή 1,618. Δεδομένου ότι οι τιμές είναι πτωτικές τις ημέρες αυτές, θα έπρεπε να είχε χθες τιμή 1,613. Αντίθετα εμφάνισε τιμή 1,637. Αυτό πιθανολογείται ότι συμβαίνει επειδή έχει γίνει η κινητοποίηση των αρχών και οι λαθρέμποροι –έστω και προσωρινά (;)– έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους.

 

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR – Ρεπορτάζ Χ. Φλουδόπουλος

SHARE