Παραιτήθηκε από βουλευτής η Β.Κατριβάνου

katrivanou1Η δήλωση της Βασιλικής Κατριβάνου:

Αποφάσισα!

Παραίτηση

Aποφάσισα, απόψε, έπειτα από πολλή σκέψη, να παραιτηθώ από βουλευτής. Είναι μια απόφαση πολύ δύσκολη, πολιτικά και προσωπικά, αλλά και αναγκαία για μένα. Υπάρχουν φορές που όσο κι αν προσπαθείς να εξορθολογίσεις κάτι δεν μπορείς να το κάνεις. Είναι σημαντικό, πιστεύω, να ξέρουμε μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε, ώστε να κρατήσουμε μέσα μας την ελπίδα και την αίσθηση ότι ζούμε τη ζωή όπως της αξίζει, ακόμα και μέσα στην ήττα.

Από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα νιώθω, κάθε μέρα, να επιβεβαιώνεται η ύπαρξη μιας συνεχούς επιτροπείας, που κάνει ασφυκτικά τα περιθώρια άσκησης πολιτικής, που ακυρώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα να αλλάξει η ζωή μας.  Εφαρμόζουμε μέτρα και πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τον πυρήνα των αξιών και της πολιτικής μας· ταυτόχρονα,  όμως, αδυνατώ να σκεφτώ οποιαδήποτε αξιόπιστη εναλλακτική. Γι’ αυτό και παραιτούμαι. Είναι, για μένα, ένα βαθύ  πολιτικό και  υπαρξιακό αδιέξοδο, για το τι κάνουμε  (και ξέρω ότι το ζουν βασανιστικά πολλές και πολλοί από τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερα, ανεξάρτητα από τη στάση που επιλέγει τελικά ο καθένας), και δεν θεωρώ ότι κάποιος αυτή τη στιγμή έχει τη λύση. Φυσικά, το βαθύ αυτό αδιέξοδο δεν λύνεται μιλώντας για «προδότες» και «προδοσία»· αντίθετα, ένας τέτοιος λόγος όχι μόνο συσκοτίζει τα πράγματα, αλλά μας βυθίζει ακόμα πιο βαθιά στο τέλμα.

Αισθάνομαι μεγάλη αγάπη και ευγνωμοσύνη για τους ανθρώπους, τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, μέσα και έξω από τον Σύριζα, με τους οποίους βρεθήκαμε και συμπορευτήκαμε μαζί. Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ.  Θα κάνω μια ξεχωριστή, ονομαστική αναφορά στους άμεσους συνεργάτες μου, μετά τον Ιούνιο του 2012, είτε συνεχίσαμε μαζί είτε αποχώρησαν κάποια στιγμή:  την Ειρήνη Βλάχου, τον Δημήτρη Ιωάννου, την Κατερίνα Κνήτου, τον Δημοσθένη Παπαδάτο-Αναγνωστόπουλο, την Κλειώ Παπαπαντολέων,  την Ελένη Σπαθανά, τον Σπύρο Τσουκαλά, τον Γιάννη Χατζηδημητράκη. Πολύ μεγάλο μέρος όσων έκανα οφείλεται σε όλους και όλες εσάς που βρεθήκαμε μαζί, στη συλλογική προσπάθεια, τα οράματα και τις σχέσεις μας. Ευχαριστώ, θερμά, ακόμα όλους όσους και όσες με εμπιστεύτηκαν και με ψήφισαν.

Τελειώνοντας θέλω να πω (πέρα από το ότι αναλαμβάνω, προσωπικά και πολιτικά, την ευθύνη για ό,τι έκανα και δεν έκανα και δεν μου φταίνε κάποιοι «άλλοι») ότι τη στιγμή ακριβώς που παραιτούμαι νιώθω ότι πρέπει, επειγόντως, να βρούμε  συλλογικά τους τρόπους να κάνουμε πράξη την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και την ανθρωπιά· έναν βίο αξιοβίωτο.

Βασιλική Κατριβάνου

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Δεν τίθεται θέμα διαγραφή της Βασιλικής Κατριβάνουπου καταψήφισε τα άρθρα για το «υπερταμείο» και για τον δημοσιονομικό «κόφτη», ανέφεραν αργά το βράδυ της Κυριακής πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο σημείωναν ότι η ίδια η κ. Κατριβάνου θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η παραίτησή της θα είναι η ενδεδειγμένη κίνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα, ίσως άμεσα.

Σε περίπτωση παραίτησης της κ.Κατριβάνου, τη θέση της στη Βουλή  θα λάβει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η Β.ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ

Η 49χρονη Βασιλική Κατριβάνου, είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο του 2012 και εκλέγεται στη Β΄ Αθήνας ενώ είναι υπεύθυνη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Τμήματος Δικαιωμάτων και στις επιτροπές για την Ψυχική Υγείας και τις Εξαρτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ένα από τα δραστήρια στελέχη του κόμματος και τελευταία είχε διαφωνήσει και ασκήσει ανοιχτά κριτική στην κυβέρνηση και για την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας για το προσφυγικό εξαιτίας της παραβίασης βασικών δικαιωμάτων των προσφύγων. Τελικά κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας- πριν από ενάμιση περίπου μήνα- ψήφισε «ναι» επί της αρχής αλλά καταψήφισε το άρθρο 60 που προβλέπει ότι σε περιόδους αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων παροχής ασύλου περιορίζεται σε 14 ημέρες.

Βασικοί τομείς, στους οποίους παρεμβαίνει, σε κοινωνικό, κινηματικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι: τα δικαιώματα, το μεταναστευτικό, η καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού, η αστυνομική βία, το σωφρονιστικό σύστημα, ζητήματα φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και η ψυχική υγεία.
Συμμετέχει στη διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και στην ειδική επιτροπή Σωφρονιστικού της Βουλής.

SHARE