Παρέμβαση ΗΠΑ σε ΔΝΤ και Γερμανία υπέρ της Ελλάδας – Το παρασκήνιο της επικοινωνίας Τσίπρα – Λιου

lew tsiprasΌλο το παρασκήνιο της αμερικανικής παρέμβασης υπέρ της Ελλάδας με την ευκαιρία της προσεχούς Συνόδου του G7, όπως συμφωνήθηκε στην επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Τζακ Λιου.

Παρέμβαση των ΗΠΑ προς το ΔΝΤ για να κάμψει τις αντιστάσεις του στη διαπραγμάτευση και να ανοίξει ο δρόμος της συμφωνίας συμφωνήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Νέων, φέρεται να διαβεβαίωσε τον έλληνα πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους την Παρασκευή, δηλαδή αμέσως μετά την τριμερή της Ρίγας, όπου η Ανγκελα Μέρκελ έθεσε ως προϋπόθεση συμφωνίας τη συναίνεση του Ταμείου, ότι θα αναληφθούν από αμερικανικής πλευράς οι δέουσες πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Υπονοήθηκε δε ότι ο ίδιος ο κ. Λιου επιδιώκοντας να βοηθήσει προτίθεται να ανοίξει το θέμα της Ελλάδας κατά την επικείμενη Σύνοδο του G7 που αρχίζει αύριο, Τετάρτη, στη Γερμανία, που έχει και την προεδρία.

Το νέο τηλεφώνημα Τσίπρα – Λιου δημοσιοποιήθηκε από το ίδιο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και το Σάββατο επιβεβαιώθηκε και από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την απόρρητη ενημέρωση που έγινε στο Μαξίμου από τις ελληνικές διπλωματικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, ο Τζακ Λιου εμφανίστηκε να πείστηκε μετά την επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα για την αναγκαιότητα άμεσης προώθησης λύσης και συμφωνίας.

Και αυτό διότι αμέσως μετά έγινε follow up του περιεχομένου του τηλεφωνήματος και ο βοηθός υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Σινγκ ενημέρωσε αρμοδίως ότι «ανεξαρτήτως των όσων διαδραματίζονται στο Brussels Group, η Ουάσιγκτον θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου το ΔΝΤ να μη σταθεί εμπόδιο σε διαφαινόμενη συμφωνία».

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως οι Αμερικανοί που βρίσκονται, όπως είπαν, σε διαρκή επαφή με ανώτατα κλιμάκια και των τριών θεσμών που συμμετέχουν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, διαμήνυσαν στην ελληνική πλευρά ότι παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται για τη σκληρή στάση του ΔΝΤ απέναντι στη χώρα μας, η ηγεσία του Ταμείου δεν είναι αρνητική απέναντι στην προοπτική της συμφωνίας.

Αντιθέτως, το εμπιστευτικό τηλεγράφημα που έφτασε ξημερώματα Σαββάτου στο Μαξίμου, λίγες ώρες μετά το τηλεφώνημα Αλέξη Τσίπρα και Τζακ Λιου, εμφανίζει την ίδια τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να προτίθεται «να συνεισφέρει, καθ’ ο μέτρο τής είναι επιτρεπτό, σε θετική κατάληξη».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

SHARE