ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕ Ο ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ – ΠΗΡΕ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ – ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

«MAVRAGANIHS YFYPOURGOS ΑΛΛΟ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗΣ, ΑΛΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ! Παγώνει» η εφαρμογή της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, για την «καρατόμηση» 165 στελεχών εφοριών, λόγω των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.

Σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η ενδοκυβερνητική κρίση, ο κ. Μαυραγάνης συναντήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τον εισηγητή του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Φίλιππο Σαχινίδη και τον γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γ.Μανιάτη.  Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, τα συγκεκριμένα στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών που μετακινούνται αξιολογήθηκαν βάσει των επιδόσεων των υπηρεσιών τους, στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωση του αρμόδιου εισηγητή του Φίλιππου Σαχινίδη υπαινίχθηκε ότι οι αλλαγές έγιναν στη βάση κομματικών κριτηρίων και στηλίτευσε ότι δεν κλήθηκε σε διάλογο για τις επιλογές των προσώπων.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι επιλογές των προσώπων όφειλαν να γίνουν με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίζει κριτήρια και αξιολογεί τις επιδόσεις των στελεχών, σε σχέση και με τους στόχους που τους έχουν τεθεί» ανέφερε ο κ. Σαχινίδης, συμπληρώνοντας:

«Κάθε άλλη διαδικασία επιλογής συνιστά οπισθοδρόμηση σε πρακτικές και αντιλήψεις, που είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των πολιτών και ευθύνονται για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα. Το ΠΑΣΟΚ είχε εγκαίρως επισημάνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συζητήσεις που θα αφορούν επιλογές προσώπων και ότι επιθυμούσε οι τοποθετήσεις να γίνουν βάσει αξιολογήσεων. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε».

«Εδώ και καιρό, συζητούσαμε ότι δεν πρέπει οι τοποθετήσεις να είναι κομματικές, ότι πρέπει να πάμε σε ένα άλλο σύστημα όπου η χώρα χρειάζεται τα καλύτερα των στελεχών της» δήλωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, εκφράζοντας τη διαφωνία της στο ενδεχόμενο μετακινήσεων στελεχών των ΔΟΥ.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει στείλει επιστολή προς τον υπουργό Επικρατείας όπου θέτει το ζήτημα της αξιολόγησης, με κριτήρια και αποτίμηση των επιδόσεων του κάθε στελέχους. Και αυτό δεν αφορά μόνο το υπουργείο Οικονομικών και τις εφορίες, αφορά όλα τα υπουργεία. Χρειαζόμαστε ένα σύστημα το οποίο να έχει ανοιχτές προκηρύξεις, αδιάβλητες διαδικασίες και κριτήρια».

Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η στελέχωση του κράτους σε όλες τις δομές του πρέπει να γίνεται με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, μακριά από κομματικά ιδιοτελείς επιλογές. Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι «η απόδοση και λειτουργία του δημοσίου δεν εξασφαλίζεται με την αναπαραγωγή πελατειακών σχέσεων του παρελθόντος».

 

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

 

1) Για όσες περιπτώσεις έχει λήξει η θητεία, η τοποθέτηση θα γίνει με βάση τη διαδικασία και τα προσόντα που προβλέπονται στις διατάξεις της παραγράφου 21 του άρθρου 55 ν. 4002/1, όπως ισχύει σήμερα. Οι αποφάσεις τοποθέτησης των νέων προϊσταμένων θα εξειδικευθούν ως 31/12/2012 με τους συγκεκριμένους στόχους (ποιοτικούς και ποσοτικούς) που πρέπει αυτοί να πετύχουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους και οι οποίοι και θα ελέγχονται ανά τρίμηνο όπως ορίζει ο νόμος. Εξυπακούεται πως στην κρίση για την κάλυψη των ανωτέρω θέσεων μετέχουν όλοι όσοι διαθέτουν τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα.

2) Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί ως τις 31/1/2013, θα καθοριστούν ο τρόπος, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου επίτευξης των στόχων της προηγουμένης παραγράφου, στη βάση των καλύτερων διεθνών πρακτικών.

3)Για όσες περιπτώσεις δεν έχει λήξει η θητεία, οι σημερινοί προϊστάμενοι παραμένουν στις θέσεις τους, σύμφωνα με το νόμο και θα υπόκεινται στα κριτήρια αξιολόγησης που θα τεθούν.

SHARE