ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

Untitled

Το ένα μετά το άλλο τα πολιτικά κόμματα τοποθετούνται μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Επίσημη ανακοιίνωση εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) καθώς και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (ΔΗΜΑΡ,ΚΚΕ, ΑΝΕΛ, ΧΑ) που δεν “βλέπουν” στροφή της κυβερνητικής πολιτικής υπέρ της κοινωνίας ως αποτέλεσμα των αλλαγών. Το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε με ένα “άτυπο” σχόλιο που δόθηκε στα ΜΜΕ. Τον ανασχηματισμό σχολίασε και ο αρχηγός του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης. 

Διαβάστε τις αντιδράσεις των κομμάτων:

ΠΑΣΟΚ

Την ικανοποίησή του εκφράζει το ΠΑΣΟΚ σε «άτυπο σχόλιο», όπως το χαρακτηρίζει, που εξέδωσε για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ διατηρήθηκαν οι αναλογίες μεταξύ των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι θέσεις του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

Σε ειδική αναφορά για τον νέο υπουργό Οικονομικών, υπογραμμίζεται ότι «οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν στο πρόσωπο του καθηγητή Γκίκα Χαρδούβελη για τη θέση του υπουργού Οικονομικών που έχει διατελέσει οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Λ. Παπαδήμου  και έχει μακρά εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα καθώς διαθέτει τα προσόντα που του επιτρέπουν, με χαμηλούς πολιτικούς τόνους, να κάνει ουσιαστική δουλειά στην ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης για την οριστική έξοδο από την κρίση και την σταδιακή φορολογική ελάφρυνση.

Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα κάτω από τον καθημερινό συντονισμό του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης μπορεί να προωθήσει συγκεκριμένους πρακτικούς στόχους που θα  αλλάξουν  το κλίμα στην κοινωνία  με αυστηρό εβδομαδιαίο χρονοδιάγραμμα και μετρήσιμα αποτελέσματα».

ΣΥΡΙΖΑ

Κανείς δεν πιστεύει πως ο σημερινός ανασχηματισμός θα επηρεάσει, έστω και κατ’ ελάχιστο, την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει τα εξής: «Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών, αλλά προσπαθεί να το προσπεράσει με έναν ανασχηματισμό που επιβεβαιώνει την απαρέγκλιτη εφαρμογή των δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών, αδιαφορώντας για τον ελληνικό λαό που καθημερινά υποφέρει.

»Το μόνο μήνυμα που φαίνεται ότι έλαβε ο κ. Σαμαράς είναι αυτό που έστειλε προ ημερών ο κ. Σόιμπλε, «καμιά σκέψη για χαλάρωση». Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος δεν είναι οι ανέξοδοι ανασχηματισμοί, αλλά μια κυβέρνηση που θα πάψει να είναι τοποτηρητής των συμφερόντων των δανειστών».

 

ΚΚΕ

Στόχος και του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι η υλοποίηση παλιών και νέων αντιλαϊκών μέτρων, που προωθούνται στο πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ και αποτελούν επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο λαός έχει πλέον αρκετή πείρα για να αντιληφθεί ότι τα πρόσωπα αλλάζουν με σκοπό να προχωρήσει με πιο αποτελεσματικό τρόπο η ίδια αντιλαϊκή πολιτική και ότι οι ανασχηματισμοί αντιλαϊκών κυβερνήσεων δε μπορούν να αποτελέσουν την πραγματική ελπίδα για τη ζωή και το μέλλον του, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Ό,τι και να κάνει η συγκυβέρνηση δεν σώζεται. Μεταγραφές κοντά στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου δεν έσωσαν ποτέ καμία ομάδα από τον υποβιβασμό, δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό.

Παράλληλα από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Τέρενς Κουίκ σε δική του ανακοίνωση υπογράμμισε ότι ο ανασχηματισμός επαναφέρει πρόσωπα ορκισμένα στην τρόικα. Συνεχίζοντας ο κ. Κουίκ υπογράμμισε ότι ο ανασχηματισμός «τοποθετεί πρόσωπα που έχουν ψηφίσει αμετανόητα τα μέτρα δυστυχίας του ελληνικού λαού και συνεχίζει την παράδοση του υπουργείου Οικονομικών στα φαντάσματα Σημίτη. Όμως τι σημασία έχει ποιος είναι υπουργός, όταν σε κάθε υπουργείο υπάρχει και ένας επίτροπος των δανειστών που δίνει εντολές.

Ο πραγματικός ανασχηματισμός θα γίνει όταν οι υπουργοί θα εφαρμόσουν το Σύνταγμα και θα επανέλθει η εθνική κυριαρχία της χώρας».

Δημοκρατική Αριστερά

Οι κυβερνήσεις δεν κρίνονται από τα πρόσωπα αλλά από το περιεχόμενο των ασκούμενων πολιτικών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, σχολιάζοντας τον ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ «αν το νέο κυβερνητικό σχήμα παραμείνει δέσμιο των πολιτικών εμμονών και των ιδεολογικών αγκυλώσεων που σημάδεψαν και το προηγούμενο, τότε είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να ανασάνουν ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία. Τώρα περισσότερο παρά ποτέ, είναι αναγκαία η επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος που οδήγησε τη χώρα στο απόλυτο αδιέξοδο και τραυμάτισε ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

«Η χούντα Βενιζέλου-Σαμαρά συνεχίζει την ίδια εθνοκτόνο πολιτική της, συνεχίζει να αποτελεί φερέφωνο των ξένων τοκογλύφων και συνεχίζει να κρατά παράνομα στη φυλακή τον Αρχηγό και βουλευτές της τρίτης πολιτικής δύναμης της Χώρας.

Παρά την καταδίκη αυτής της άθλιας πολιτικής από την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, η Ελλάς παραμένει δέσμια του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος που λογοδοτούν μόνο στην γερμανική οικονομική ολιγαρχία. Ο Αγώνας για Εθνική Ελευθερία συνεχίζεται!», αναφέρει η Χρυσή Αυγή.

ΠΟΤΑΜΙ

«Μια κυβέρνηση για τα προεκλογικά τηλεοπτικά παράθυρα και όχι για λύσεις», σημειώνει ο επικεφαλής του κόμματος «Το Ποτάμι», Σταύρος Θεοδωράκης αναφορικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

«Η ανακύκλωση γνωστών και αποτυχημένων, σε πολλές περιπτώσεις, στελεχών αποδεικνύει το αδιέξοδο του παλαιοκομματικού συστήματος», αναφέρει ο κ. Θεοδωράκης και υπογραμμίζει:

«Η χώρα για να σωθεί πρέπει να φύγει μπροστά αλλά οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος αποδεικνύονται απλοί ισορροπιστές, δέσμιοι του παρελθόντος τους και τελικά λάτρεις της ακινησίας».

 

SHARE