ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΞΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – Τι λένε Goldman Sachs, Barclays, Credit Agricole, Wood & Company, CNBC

goldman

Στην Ελλάδα έχουν στρέψει την προσοχή τους οι διεθνείς επενδυτές και αναλυτές που κάνουν εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών της Κυριακής. Η ευρωκάλπη έχει ενδιαφέρον μόνο για την Ελλάδα επισημαίνει η Barclays σε ανάλυση της ενω η Credit Agricole βλέπει σοκ στις διεθνείς αγορές αν επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά. Η Goldman Sachs προτρέπει τους πελάτες της να είναι προσεκτικοί καθώς ενδέχεται να προκληθεί πολιτικός κίνδυνος. Το αμερικανικό δίκτυο CNBC με την σειρά του, βλέπει κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και χαρακτηρίζει εύθραυστη την κυβέρνηση. Μια …διαφορετική άποψη έχει η χρηματιστηριακή Wood & Company που θεωρεί ότι ακόμα κι αν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές η χώρα, δεν θα μπει τέλος στην ελληνική ανάκαψη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

GOLDMAN SACHS: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Goldman SachsΗ Goldman Sachs με σημείωμά της προς τους πελάτες της, τους προειδοποιεί να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Οι τραπεζίτες της Goldman θεωρούν πως η Ευρωεκλογές αποτελούν ένα κομβικό σημείο αναφοράς για το άμεσο μέλλον της Ελλάδας και ενδέχεται -αν τα αποτελέσματα το ευνοούν- να προκληθεί πολιτικός κίνδυνος.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στο σημείωμα: «Θα μπορούσε να απειληθεί η σταθερότητα της κυβέρνησης συνασπισμού αναλόγως των αποτελεσμάτων. Μία απότομη πτώση της λαϊκής υποστήριξης προς το ΠΑΣΟΚ, τον μικρό εταίρο του συνασπισμού, σε επίπεδα κάτω από τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις (περίπου 6 %), θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ανοικτή ερώτηση προς την τρέχουσα ηγεσία του κόμματος και την αποστασία των βουλευτών από το κόμμα και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης ».

Μάλιστα η ανάλυση που κάνει, πηγαίνει σε ακόμα πιο βαθιά νερά της πολιτικής. Γι’ αυτό και σημειώνει ακολούθως:

«Λαμβάνοντας υπόψη τη λεπτή κυβερνητική πλειοψηφία στο σημερινό κοινοβούλιο, μια τέτοια αποστασία θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε υψηλότερο κίνδυνο για τις εκλογές πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία, το καλοκαίρι του 2016 . Μια σαρωτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, σε ποσοστά κοντά στο 30 % και σε διαφορά τουλάχιστον 3 % από τη Νέα Δημοκρατία, θα επέτρεπε στην αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίξει ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα επιθυμούν μια επικείμενη αλλαγή κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη του ΣΥΡΙΖΑ ότι, σε περίπτωση εκλογών, θα είναι κοντά στην εξασφάλιση μιας αρκετά μεγάλης πλειοψηφίας για να σχηματίσει κυβέρνηση (ή να είναι το ισχυρότερο μέλος μια κυβέρνησης συνασπισμού).

Τι επίπτωση θα έχουν όλα αυτά στις αγορές; Τι θα συμβεί εάν και εφόσον τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά για την ελληνική πολιτική;

«Στην αρχή, θα οδηγήσει τις αποδόσεις των ομολόγων σε όλη την ευρύτερη περιφέρεια . Όμως , μεσοπρόθεσμα , αξίζει να θυμηθούμε ότι, σε αντίθεση με το 2010 και το 2011, η ζώνη του ευρώ έχει πλέον τη θεσμική υποδομή για να γλυτώσει την ευρεία βάση μετάδοσης του προβλήματος. Ετσι σε αυτή την περίπτωση οι κίνδυνοι μετάδοσης από την Ελλάδα θα περιοριστούν» αναφέρει σχετικά η Goldman Sachs.

Τούτου λεχθέντος, η GS υποστηρίζει , επίσης, ότι τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής δεν συνεπάγονται υψηλή πιθανότητα για μια τέτοια εκδήλωση.

Ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα αυτή την Κυριακή μπορεί επίσης να είναι ένας καταλύτης για μια ευρεία συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ένταξη στην κυβέρνηση απαιτεί μια μετατόπιση προς την μετριοπάθεια και ρεαλιστικές λύσεις πρώτα. Μια τέτοια αλλαγή θα εξαλείψει τους κινδύνους « ευρω- εξόδου» σε αυτό το στάδιο και θα βοηθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που μειώνονται εκ νέου από το τρέχον επίπεδο του 6,8 % ( ποσοστά 10 ετών ).

WOOD & COMPANY: “ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ…”

Η Wood & Company επισημαίνει το πολιτικό ρίσκο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ωστόσο θεωρεί ότι ακόμα και αν αυτό συμβεί δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, ούτε το τέλος της ελληνικής ανάκαμψης.

Αναφέρει ότι οι πολίτες ψηφίζουν διαφορετικά στις εθνικές εκλογές απ’ ότι στις ευρωεκλογές, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί μόνος να σχηματίσει κυβέρνηση ακόμα και αν κερδίσει.

Επιπλέον, σημειώνει η πολιτική ιστορία της Ελλάδας δείχνει ότι η αντιπολίτευση αλλάζει δραματικά ρητορική όταν γίνεται κυβέρνηση. Ο οίκος αναγνωρίζει πάντως τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας.

Τα σενάρια για ευρωεκλογές είναι τα εξής:

  • Αν προηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 3-4% θα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση οδηγώντας σε πάγωμα του κυβερνητικού έργου και αργά ή γρήγορα σε εθνικές κάλπες.
  • Αν η ΕΛΙΑ είναι κάτω του 5% και αποσύρει την εμπιστοσύνη από την κυβέρνηση είναι αναπόφευκτες οι εκλογές (αν και η Wood σημειώνει πως δεν βλέπει λόγο να αυτοκτονήσει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ).
  • Το χειρότερο σενάριο για την αγορά είναι νίκη ΣΥΡΙΖΑ με 3-4% και κάτω του 5% ποσοστό για την ΕΛΙΑ. Σε αυτό το ενδεχόμενο εκλογές και αστάθεια δείχνουν πιθανές (αλλά όχι σίγουρες).
  • Αν τα αποτελέσματα είναι κοντά σε αυτά των δημοσκοπήσεων (σ.σ. προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ 2% και ΕΛΙΑ στο 7,2%) η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει εσωτερικές δυσκολίες

CNBC: Κίνδυνος πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση συνεργασίας της Ελλάδας είναι ευάλωτη, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο CNBC και το αποτέλεσμα των επερχόμενων Ευρωεκλογών μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές.

Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμα ότι από τις τελευταίες Ευρωεκλογές, πέντε χρόνια πριν, οι αντι-ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί, πράγμα που σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη επικράτησή τους θα μπορούσε να σημάνει κατάργηση των πολιτικών λιτότητας και απομάκρυνση των επενδυτών από τις αγορές ομολόγων της περιφέρειας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο στρατηγικός αναλυτής της IronFX, Marshall Gittle “εάν η ψήφος διαμαρτυρίας αναδείξει κυβερνήσεις που θα αναστείλουν τις πολιτικές λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις, τότε είναι πιθανό να δούμε εκροές από τα ομόλογα και τις μετοχές της Ευρωζώνης, αλλά και την επιστροφή του ρίσκου στη ζώνη του ευρώ”.

Μια ψήφος διαμαρτυρίας, σημειώνει το δίκτυο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά σε αυτό που βλέπαμε να συμβαίνει στις τελευταίες εβδομάδες στην ευρωπεριφέρεια και σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες μόλις πριν από 1,5 χρόνο παρέπαιαν έτοιμες για κατάρρευση και τώρα απολάμβαναν αρκετά χαμηλά επιτόκια. Η ζήτηση μάλιστα για τα ομόλογά τους ήταν αρκετά υψηλή, ωστόσο η τάση αυτή αντιστράφηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να εκφράζουν την ανησυχία τους για την οικονομία της Ευρωζώνης, την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ, αλλά και τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Καθώς λοιπόν πλησιάζουμε στην Κυριακή, η αισιοδοξία στην αγορά έχει εξασθενήσει και οι επενδυτές έκλεισαν τις long θέσεις τους στα περιφερειακά ομόλογα, τηρώντας στάση αναμονής μέχρι να βγει το αποτέλεσμα της κάλπης.

BARCLAYS: Μόνο για την Ελλάδα σημαντικές οι ευρωεκλογές – Τις κάνει “δημοψήφισμα” ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι ευρωεκλογές είναι απίθανο να έχουν μεγάλη επίπτωση στις εσωτερικές πολιτικές, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως αυτή της Ελλάδας, εκτιμά αναλυτής της Barclays.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο την έκθεση του Philippe Gudin Barclays, ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει να μετατρέψει τις εκλογές σε δημοψήφισμα εναντίον των υποστηριζόμενων από την κυβέρνηση πολιτικών της τρόικας.

Ακόμη, στην έκθεση τονίζεται ότι οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι απίθανο να προκαλέσουν κάποια μεγάλη αλλαγή της πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς η γενικότερη πολιτική ισορροπία αναμένεται να διατηρηθιεί.

Οι ευρωσκεπτικιστές ίσως εκπροσωπήσουν μια ισχυρότερη μειονότητα, αποκτώντας ισχυρότερη φωνή και καθιστώντας πιο περίπλοκο το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

CREDIT AGRICOLE: Σοκ στις αγορές αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Μια ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, στις ευρωεκλογές αυτής της εβδομάδας, μπορεί να προκαλέσει «σοκ» στα στοιχεία ενεργητικού (σ.σ. χρεόγραφα, μετοχές, έντοκους τίτλους κ.α.) της Ευρώπης, σε μια συγκυρία που η Ελλάδα προσπαθεί να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, δηλώνει ο Μαρκ Μακόρμικ, στρατηγικός αναλυτής στην Credit Agricole, σε σημείωμά του προς πελάτες της τράπεζας, μεταδίδει η συνδρομητική υπηρεσία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Στο ίδιο σημείωμα επισημαίνεται επίσης ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει αδιαφορία για τις ευρωεκλογές, καθώς αναδεικνύονται κίνδυνοι για τα παραπάνω περιουσιακά στοιχεία. Βασικός κίνδυνος είναι η εξασφάλιση σημαντικής μερίδας της ψήφου από αντιευρωπαϊκά κόμματα, που πιθανώς θα αντιστρέψουν τμήμα της προόδου που έχει επιτευχθεί στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο σημαντικότερος κίνδυνος εντοπίζεται στην Ελλάδα, δεδομένης της πιθανότητας πρόωρων εκλογών εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει μεγάλο μέρος της ψήφου. Οι εκλογές στην Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία είναι δευτερεύουσες έναντι της Ελλάδας, μολονότι και αυτές μπορούν να δοκιμάσουν τις ορέξεις των επενδυτών για ευρωπαϊκά στοιχεία ενεργητικού, τονίζεται στο ίδιο σημείωμα.

 

SHARE