«ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ» ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μικρότερες οι μειώσεις στις πολυεθνικές που «πάγωσαν» τους μισθούς. «Δυσοίωνα» τα αποτελέσματα που καταγράφει η Έρευνα Μισθολογικών Μεταβολών  2012 της Aon Hewitt για την Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε με συμμετοχή 165 ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων από τους σημαντικότερους παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής αγοράς.

Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Απριλίου-Ιουλίου,  αποτελεί μέρος της ευρύτερης ετήσιας έρευνας Αμοιβών και Παροχών της Aon Hewitt για την Ελλάδα, η οποία παρέχει πλήρη ανάλυση του συνολικού πακέτου αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

«Το 2012 διαπιστώσαμε πως συνεχίζονται και επιδεινώνονται οι μειώσεις μισθών και αφορούν πλέον τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας» σύμφωνα με την κυρία Μαρία Σταυροπούλου, Υπεύθυνη του Τμήματος Αμοιβών και Παροχών της Aon Hewitt, η οποία υπογραμμίζει πως «οι μειώσεις μισθών παρατηρούνται κυρίως σε ελληνικές εταιρείες, ενώ οι πολυεθνικές στην πλειονότητά τους «πάγωσαν» τους μισθούς των εργαζομένων τους».

Η έρευνα καταγράφει την έντονη «βουτιά» των μισθών κατά 11,8% σε περίπου 29,4% του συνόλου των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από το 40% των ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, έχει ήδη εφαρμόσει μειώσεις και απολύσεις, ενώ μόνο το 9,1% των πολυεθνικών έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, με το 17,9% να έχει περιορίσει το προσωπικό τους.

Οι εταιρείες που σε ποσοστό 26,5% πήγαν «κόντρα» στην κρίση και έδωσαν αυξήσεις, ανήκουν κυρίως στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, και στον φαρμακευτικό κλάδο.

«Τα στοιχεία»,  τονίζει  η κ. Σταυροπούλου, «δείχνουν έντονα την κινητικότητα που χαρακτηρίζει το ελληνικό επιχειρηματικό τοπίο, μια κινητικότητα η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί με τις συνεχείς αλλαγές στα εργασιακά».  «Παρ’ όλα αυτά», καταλήγει, «είναι αισιόδοξο το ότι κάποιες εταιρείες –παρά την κρίση-εξακολουθούν να επιβραβεύουν την υψηλή απόδοση των εργαζομένων τους».

 

 

 

SHARE