ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Υπήρξαν νεκροί το Νοέμβριο του 1973;

Πολύς θόρυβος και συζητήσεις γίνονται, ειδικά εφέτος, με αφορμή τη Χρυσή Αυγή, για το αν υπήρξαν ή όχι νεκροί στην εξέγερση των φοιτητών (και όχι μόνο), το Νοέμβριο του 1973 στο Πολυτεχνείο. Την απάντηση τη δίνει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ στις 17 Νοεμβρίου 1973. Όλες οι εφημερίδες που κυκλοφορούσαν επίσημα, όπως είναι σε όλοιυς γνωστό, περνούσαν από τη λογοκρισία του καθεστώτος.  Και όταν το καθεστώς είδε  νεκρούς και τραυματίες, όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν. Εκτός και αν, οι σημερινοί αμφισβητίες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αγέννητοι τότε, ερμηνεύουν “εγκυρότερα” το τότε καθεστώς. Άλλο όμως η ερμηνεία και άλλο η αλήθεια.

 

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ορόσημο στους αγώνες για δημοκρατία και ελευθερία, μια μεγάλη στιγμή, η ανάκληση της οποίας προκαλεί πάντα συγκίνηση, σκέψεις, δέος» τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για την 39η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο κ. Παπούλιας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «στις μέρες μας, η απόδοση τιμής και σεβασμού σε όσους πρωταγωνίστησαν τότε έχει και χαρακτηριστικά αναζήτησης προτύπων, διδαγμάτων, οραμάτων, ακόμη και επανακαθορισμού του αξιακού μας κώδικα».

«Η κοινωνική δικαιοσύνη και η ισότητα παραμένουν ζητούμενο, ο αγώνας για περισσότερη και καλύτερη δημοκρατία είναι επιβεβλημένος, αναγκαία και η διεκδίκηση αξιοπρέπειας για όλους, και αυτό σημαίνει δημόσια και αταξική δωρεάν παιδεία και υγεία, ευκαιρίες για εργασία» υπογραμμίζει.

Και καταλήγει ο κ. Παπούλιας: «Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο ελληνικός λαός έχει την ηθική υποχρέωση να τιμήσει τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου και τη δυνατότητα να αναστοχαστεί, να εμπνευστεί και να αναρωτηθεί αν το ψωμί, η παιδεία και η ελευθερία φτάνουν για όλους»….

SHARE