ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στόχος η 3η θέση – Ποσοστό “ανάγκης” το 8% – Ιδρυτικό Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης τον Οκτώβριο

venizelos_pasok_megali

 

[UPD] Τη θέση για διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου της Παράταξης, το οποίο είχε εξαγγείλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος το βράδυ των ευρωεκλογών και το οποίο θα επιδιωχθεί να γίνει μέσα στον Οκτώβριο, υιοθέτησε ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και την εισηγείται στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, που συνεδριάζει το ερχόμενο Σάββατο.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Στόχος του ΠΑΣΟΚ η τρίτη θέση – Ποσοστό “ανάγκης” το 8%

Στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι στις εκλογές του Μαΐου κερδήθηκε το στοίχημα της σταθερότητας και της ομαλής εθνικής πορείας προς την έξοδο από την κρίση και πρόσθεσε ότι ο λαός απάντησε αρνητικά στο δίλημμα που είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για συνολική αμφισβήτηση της κυβέρνηση και της εθνικής στρατηγικής.

 

Το 8%, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, είναι ποσοστό ανάγκης, καθόλου ικανοποιητικό για μια παράταξη όπως το ΠΑΣΟΚ, αλλά η κρίση έφερε τα πάνω κάτω.

Ο κ. Βενιζέλος προσδιόρισε ως νέο εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ, όποτε γίνουν οι εκλογές, να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, να είναι, δηλαδή το τρίτο κόμμα, για να πάρει την τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν είναι εθνικά επιτρεπτό να πάρει η Χρυσή Αυγή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος, κατά την αναφορά του στις εκλογές, μίλησε για παράγοντες της παράταξης οι οποίοι «υπονόμευσαν την προσπάθειά μας» και ανέφερε ότι υπήρξαν ενεργά στελέχη, αδρανή στελέχη, στελέχη που ήταν ανοιχτά εχθρικά και στελέχη που είχαν ύπουλο υπονομευτικό ρόλο.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή «Ελιά». Πρόκειται, είπε, για «δήθεν αντίθεση που δεν υπάρχει», και πρόσθεσε ότι η «Ελιά» είναι κεκτημένο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελεί τον κορμό της.

ΠΑΣΟΚ – Πολιτικό Συμβούλιο: Κρεμαστινός κατά Βενιζέλου

Γνήσιο και αντιπροσωπευτικό Συνέδριο, και διατήρηση του όρου «σοσιαλιστικό» στον τίτλο του, χωρίς υποκατάστασή του «με ορολογίες από το φυτικό βασίλειο», ζητά για το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Δωδεκανήσου, Δημήτρης Κρεμαστινός, με επιστολή του στον πρόεδρο του Κινήματος, τον γραμματέα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που συνεδριάζει σήμερα. 

Σε αντίθετη περίπτωση, τονίζει ο κ. Κρεμαστινός, «τα ποτάμια τα ρυάκια και οι παραπόταμοι, που ουδείς γνωρίζει από πού πηγάζουν και που εκβάλουν, θα παρασύρουν τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που από το 1974 μέχρι το 2009 το εμπιστεύθηκε». 

Ο κ. Κρεμαστινός υπενθυμίζει δύο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου όταν ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, που ήταν η δημιουργία οργανώσεων σε όλη τη χώρα και η καθιέρωση του όρου «σοσιαλιστικό» στην ονομασία του και τονίζει ότι «η δημοκρατική οργάνωση του κόμματος κατέστη υποτυπώδης και σήμερα δυστυχώς υπάρχουν προτάσεις ακόμα και για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που δεν θα περιέχει τη λέξη «σοσιαλιστικό». 

Αναφέρει, επίσης, ότι αν δεν είχε αποδυναμωθεί η οργάνωση του κόμματος θα είχε εκφράσει τις απόψεις της για το αν θα έπρεπε να αναλάβει το ΠΑΣΟΚ «μόνο του την ευθύνη της αντιμετώπισης της χρεοκοπίας της χώρας», αλλά και για τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση με τη ΝΔ, φέρνοντας το παράδειγμα του SPD, το οποίο διαβουλεύθηκε σε όλα τα επίπεδα για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού και στο τέλος έθεσε το θέμα της συμμετοχής του σε ψηφοφορία σε όλες τις οργανώσεις του κόμματος. [ΑΠΕ ΜΠΕ]

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ:

ΠΑΣΟΚ: Πολιτικό Συμβούλιο για θέματα …ιδεολογικά 

Συνεδριάζει στις 12:00, στη Χαριλάου Τρικούπη, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Το ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει η τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο φόντο των εσωκομματικών αντιθέσεων και ζυμώσεων αναφορικά με την Ελιά και τις ευρύτερες διεργασίες στην κεντροαριστερά.

Εξάλλου, θόρυβος προκλήθηκε και από το εσωκομματικό κείμενο έξι εκσυχρονιστικών στελεχών, με το οποίο ασκούν κριτική στον πρόσφατο ανασχηματισμό και σημειώνουν ότι έπειτα από αυτόν είναι ορατή η απειλή μιας επιστροφής στις παλιές και καταδικασμένες πρακτικές της παροχολογίας.

Το κείμενο υπογράφουν η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Παντελής Καψής, η Αθηνά Δρέττα, ο Κώστας Σπηλιόπουλος και ο Θανάσης Χειμωνάς.

SHARE