ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Γιορτάζει την επιτυχία στον ΟΗΕ- 138 υπέρ της – ΗΠΑ, Ισραήλ, Καναδάς, Τσεχία κατά

  Θέση «κράτους παρατηρητή» στον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών απέκτησε η Παλαιστίνη μετά την ψηφοφορία που διεξήχθη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Το παλαιστινιακό αίτημα έγινε δεκτό με σημαντική πλειοψηφία, καθώς 138 χώρες ψήφισαν υπέρ, 9 κατά, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Τσεχία και ο Παναμάς, ενώ υπήρχαν και 41 αποχές.

Η θετική ψηφοφορία αποτελεί συμβολικό ορόσημο στον αγώνα για ένα ανεξάρτητο κράτος των Παλαιστινίων.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη.«Έχουμε ήδη κάνει σαφές ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη που και οι δύο αξίζουν», επεσήμανε.

O γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών όσο το δυνατόν πιο σύντομα και άνευ όρων.«Ο άμεσος διάλογος είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει, ως φίλος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Η ημέρα που επιλέχθηκε για την κατάθεση του αιτήματος από τον Μαχμούντ Αμπάς δεν είναι τυχαία καθώς την Πέμπτη ήταν η «Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό».

SHARE