Ο «πόλεμος» των διεθνών οίκων για τις… business στην Ελλάδα

Στα χαρακώματα βρίσκονται οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι με φόντο τις δουλειές που «ανοίγει» η κρίση στην Ελλάδα. Το παλιό ρητό των Κινέζων «η κρίση είναι ευκαιρία», αρμόζει απόλυτα στην περίσταση.

Το Ελληνικό Δηµόσιο αποτελεί πολύ καλό πελάτη, καθώς από το 1998 κάθε χρόνο δίνει «δουλειά» στη χρηματοπιστωτική αγορά, προσελκύοντας µάλιστα τους µεγαλύτερους «παίκτες» στον κόσµο, όπως η UBS, η Morgan Stanley ή η Citigroup. Συχνά, µάλιστα, οι αµοιβές, αλλά και ο τρόπος πρόσληψης των συµβούλων προκαλούν εύλογα ερωτήµατα, καθώς καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σύµβουλοι των αποκρατικοποιήσεων πληρώνονται κανονικά, είτε καρποφορήσει η αποκρατικοποίηση είτε όχι. Τα νοµικά γραφεία αµείβονται µε την ώρα ή ανά project, ενώ οι τράπεζες πληρώνονται µε «µηνιάτικο», αλλά κυρίως µε το περίφηµο success fee, το οποίο δίδεται µονάχα αν πετύχει το deal, και το ύψος του είναι ευθέως ανάλογο µε τον βαθµό δυσκολίας.

Ιστορικά, οι αµοιβές κυµαίνονται µεταξύ του 1% και του 4% της συνολικής αξίας της εµπορικής συµφωνίας που κλείνουν για λογαριασµό του Δηµοσίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1998 ως τον Νοέµβριο του 2003 οι σύµβουλοι και ανάδοχοι αποκρατικοποιήσεων εισέπραξαν περισσότερα από 215 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες τους! Επίσης, από το 2004 ως και το 2009 οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί σύµβουλοι και ανάδοχοι είχαν κερδίσει πάνω από 67 εκατ. ευρώ!

Οι άνθρωποι των διεθνών οίκων έχουν… ξαμολυθεί στην Αθήνα και προσπαθούν να εξασφαλίσουν το καλύτερο μερίδιο από τη μεγάλη «πίτα» των αποκρατικοποιήσεων.

Οι αβάντες της Goldman Sachs και της Μοrgan και το επιμονή της Citi

Ενδεικτικό του «πολέμου» που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στα μεγάλα επενδυτικά τζάκια, είναι τα τελευταία reports των Goldman Sachs, Morgan Stanley και Citigroup. Goldman και Morgan αβαντάρουν το τελευταίο διάστημα την ελληνική κυβέρνηση και την προσπάθειά της, την ώρα που η Citigroup επιμένει πως η χώρα θα βγει από το ευρώ μέχρι το 2014.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αμερικανικός οίκος εμφανίζεται δυσαρεστημένος γιατί έχει μείνει εκτός «μοιρασιάς».ενταθεί στη διάρκεια του Φθινοπώρου.

«Σαφάρι» από δέκα διεθνείς οίκους

Οι  διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και οι επενδυτικοί βραχίονες των ξένων και εγχώριων εμπορικών τραπεζών επιδίδονται εδώ και πολλούς μήνες στην κούρσα διεκδίκησης μεριδίου της πίτας του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Τα πρόσωπα «κλειδιά» των επενδυτικών τραπεζών έλαβαν το μήνυμα από την κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Citigroup, Goldman Sachs, Deutsche Bank, UBS, BofA Merrill Lynch, Morgan Stanley, JP Morgan, HSBC, Credit Suisse, Barclays Capital, έχουν στην Ελλάδα τους δικούς του ανθρώπους, Έλληνες, οι οποίοι βολιδοσκοπούν τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.

Την Ελλάδα έχουν προσεγγίσει στο παρελθόν μέχρι και πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι διεθνών κολοσσών, προκειμένου να βοηθήσουν την προσπάθεια επιλογής της τράπεζάς τους. Μερικές τράπεζες μάλιστα, έχουν προσλάβει συμβούλους, γνωστούς τέως πολιτικούς ή πρέσβεις για να τους εκπροσωπήσουν σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο.
Η αμοιβή τους προέρχεται μόνο από τον αγοραστή όταν ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Οι προμήθειες σχετίζονται με το μέγεθος της συμφωνίας και κυμαίνονται από 0,50% έως 3%. Εκτός από τα οικονομικά οφέλη, οι τράπεζες με την ανάληψη μιας δουλειάς ανεβαίνουν στην κατάταξη της λίστας αναδόχων (league tables), έλκοντας έτσι περισσότερες νέες δουλειές στο μέλλον.

SHARE