Ο ΣΟΪΜΠΛΕ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΝ Γ. ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ – “Καμία μυστική συμφωνία στο Eurogroup”

varouf-soibleΤις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περί μυστικής συμφωνία στο Eurogroup για την “εποικοδομητική ασάφεια” διαψεύδει ο Βόλφανγ Σόιμπλε. 

Aμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο για την παράταση του τρέχοντος δανειακού προγράμματος, το ελληνικό πρόβλημα απασχόλησε και το καθιερωμένο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Παρασκευής, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

Αφορμή για τις ερωτήσεις προς τους εκπροσώπους των υπουργείων έδωσαν οι σημερινές δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σύμφωνα με τις οποίες οι εταίροι ήταν εκείνοι που ήθελαν ασαφείς διατυπώσεις στη συμφωνία παράτασης.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, από την πλευρά της, διέψευσε τον κ. Βαρουφάκη λέγοντας ότι δεν υπήρξε «καμία μυστική συνεννόηση στο Eurogroup» ούτε για τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων ούτε για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως διευκρίνισε μόνο για το 2015 το Eurogroup αποφάσισε να ληφθούν υπόψη οι «οικονομικές περιστάσεις». Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να τηρηθεί ο στόχος ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ. Όπως τόνισε, το πλεόνασμα αυτό είναι αναγκαίο για την αποπληρωμή του χρέους έτσι ώστε ως το 2022 αυτό να καταστεί βιώσιμο. Ερωτηθείς για τις «σπόντες» του κ. Βαρουφάκη σε βάρος της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και προσωπικά σε βάρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε η κ. Κοτέ αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι ζητούμενο τώρα είναι «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης δια της συγκεκριμένης πολιτικής».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για τη συμφωνία παράτασης του ελληνικού προγράμματος ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο βρίσκεται αντιμέτωπο με μια δύσκολη απόφαση.

Όπως τόνισε ο Γερμανός υπουργός, η τετράμηνη παράταση δεν αφορά νέα δισ. ευρώ για την Ελλάδα ή αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης. Αφορά στο να δοθεί χρόνος στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να ολοκληρώσει τα μέτρα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει τους όρους μονομερώς.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα διάσωσης χωρίς την συμφωνία από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι στην Ελλάδα θα πάρει περισσότερο χρόνο σε σχέση με άλλες χώρες προκειμένου να κερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυτά που της αναλογούν. Η αλληλεγγύη έχει κάποια σχέση με την αξιοπιστία».

Επίσης τόνισε οτι η παράταση του προγράμματος μπορεί να ακυρωθεί αν η Ελλάδα δεν τηρήσεις τις δεσμέυσεις της. Τέλος, απευθυνόμενος στους Γερμανούς βουλευτές είπε: “Ως Γερμανοί πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε για να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη”

SHARE