Ο Μπαν Κι Μουν στο Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας – “Να δείξουμε συμπόνοια στους πρόσφυγες”

mpan-ki-mounΣαφές μήνυμα ότι «αντί να χτίζουμε τείχη, θα έπρεπε να χτίζουμε γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων» έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του OHE Mπαν Κι Μουν από το Κέντρο Αλληλεγγύης Αθήνας, που παρέχει ιατρικές, νομικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες σε ευάλωτους πληθυσμούς και το οποίο αποτέλεσε την πρώτη του «στάση» μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα.

Ο Μπαν Κι Μουν μίλησε με εργαζόμενους, εθελοντές, πρόσφυγες και μετανάστες, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών και το ΔΣ της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη- Solidarity Now», που συντονίζει και υποστηρίζει οικονομικά τη λειτουργία του Κέντρου Αλληλεγγύης.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ παρότρυνε, επίσης, τις ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες να διευρύνουν τις νόμιμες οδούς και να παράσχουν εκπαίδευση, εργασιακές ευκαιρίες και υποτροφίες στους πρόσφυγες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση παγκόσμιο ζήτημα και ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να παράσχει σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια. «Μπορώ να κατανοήσω τις προκλήσεις που δημιουργούνται επειδή δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι καταφτάνουν κάθε μέρα», συνέχισε και πρόσθεσε πως «οι αριθμοί είναι μεγάλοι. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μια κρίση αριθμών, αλλά για κρίση αλληλεγγύης».

Τα Ηνωμένα Έθνη, συμπλήρωσε, θα πάνε το ζήτημα σε ένα παγκόσμιο επίπεδο και ανέφερε χαρακτηριστικά τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί η προσφυγική κρίση.

Ο Μπαν Κι Μουν χρησιμοποίησε τη λέξη «συμπόνοια» αρκετές φορές στο λόγο του. Ζήτησε από τους ηγέτες όλου του κόσμου να δείξουν συμπόνοια γιατί «είναι όλοι ανθρώπινα όντα και θα πρέπει να τους φροντίσουμ»” και να μην κάνουν διακρίσεις.

Συμπόνοια και αγάπη θα πρέπει να δείξουν και οι πολίτες των χωρών γιατί οι πρόσφυγες «είναι τα ίδια ανθρώπινα όντα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή τις παραδόσεις που μπορεί να έχουν. Είμαστε η ίδια οικογένεια».

[ΑΠΕ]

SHARE